Η φιλόδοξη αλλά επιτεύξιμη ‘ατζέντα’ του κ. Μεγάλου
Τράπεζα της μικρομεσαίας επιχείρησης, κεφαλαιακά ισχυρή, με διατηρήσιμη κερδοφορία, απεξάρτηση από τον ΕLA και με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, το 2020, μετά την υλοποίηση του νέου στρατηγικού πλάνου. O λειτουργικός διαχωρισμός και οι στόχοι
- 07 Ιουνίου 2017 16:12
Απαιτητικούς αλλά επιτεύξιμους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων της, θέτει η Τράπεζα Πειραιώς για την προσεχή τριετία, προσδοκώντας να παραμείνει η πρώτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, μετά την κρίση.
Περιγράφοντας το όραμά του για την Τράπεζα που ήδη μέσω του στρατηγικού πλάνου “Agenda 2020” θέτει τις βάσεις για την “επόμενη μέρα”, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου, εξήγησε με ποιόν τρόπο η Τράπεζα Πειραιώς θα εξασφαλίσει αλλά και θα διατηρήσει , ένα μοντέλο αειφόρου κερδοφορίας και ανάπτυξης .
Όπως ο ίδιος τόνισε με έμφαση, η Πειραιώς θα είναι η Τράπεζα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, στην οποία ήδη κατευθύνονται 18 δισ ευρώ από ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων, ύψους 60 δισ ευρώ. Στόχος είναι το 2020 , η ετήσια παραγωγή δανείων να ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ (έναντι 2 δισ. ευρώ 2016) .
Κατ’ επέκταση, αν αυτό επιτευχθεί, θα μπορέσει η Τράπεζα να χορηγεί ( ή να αναζρηματοδοτεί) νέα δάνεια της τάξεως των 4 δισ ευρώ.
Παράλληλα με το στόχο των νέων δανείων και ειδικότερα του χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων, εξίσου υψηλός στόχος αποτελεί η πλήρης απεξάρτηση από το δανεισμό του ELA το αργότερο μέχρι το 2020.
Χαρακτηριστικό είναι όπως τόνισε ο ceo της Τράπεζας, κ. Χρ. Μεγάλου ότι, η Τράπεζα μπορεί να κερδίζει 10 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους, για κάθε 1 δισ ευρώ κεφάλαια που θα “απεξαρτητοποιεί” από το δανεισμό μέσω ELA.
Η «αχίλλειος πτέρνα» της Πειραιώς, όπως και όλου του τραπεζικού συστήματος, δεν είναι άλλη από τα κόκκινα δάνεια. Στο μέτωπο αυτό, η Τράπεζα προχώρησε σε μία πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, νέα δομή. Χωρίς άλλο νομικό χαρακτήρα ή διοίκηση, η Πειραιώς στο εξής, διαχωρίζεται για λόγους λειτουργικούς και διαχείρισης σε δύο τομείς, τύπου good bank/ bad bank. Ετσι, θα είναι πολύ αντιμετωπίσιμη η ενεργός διαχείριση των επισφαλειών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλάνο , η καλή (good bank) θα απορροφήσει την εμπορική και επενδυτική τραπεζική, τη λιανική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσίας τρίτων και θα έχει σταθμισμένο ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η εν λόγω μονάδα της Τράπεζας Πειραιώς να παρουσιάσει απόδοση ενεργητικού 1,1% το 2020.
Η άλλη μονάδα, που διεθνώς αποκαλέιται ran off, θα είναι η Piraeus Legacy Unit , η οποία θα απορροφήσει το Recovery Banking Unit της Τράπεζας, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια, όλες τις διεθνείς δραστηριότητες και όλες τις διακοπτόμενες δραστηριότητες (MIG, συμμετοχές σε εταιρείες όπως το Ερρίκος Ντυνάν, η Αττική Οδός, η AVIS κτλ.).
Ενδιαφέρον αποτελεί, όπως πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου, ότι η Πειραιώς αναμένεται να εξοικονομήσει από τις πωλήσεις συμμετοχών της, ποσά της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη MIG, εκφράσθηκε η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να την βοηθήσει να δημιουργήσει αξία. Τα δάνεια της MIG είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ ενώ η Τράπεζα κατέχει το 32% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜIG, το οποίο αποτιμάται με σημερινές τιμές σε 50 εκατ. ευρώ.
Συνοπτικά, η “agenda2020” περιλαμβάνει τους εξής στόχους:
1. μείωση των NPLs και NPEs σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα
2. δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου
3. διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης
4. αποκατάσταση αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.
Σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο στόχος της διοίκησης της Τράπεζας είναι να μειωθούν από 23 δισ. ευρώ σήμερα σε 10,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019 και στα 8 δισ. ευρώ το 2020.
Ο στόχος για τα Καθυστερούμενα Ανοίγματα (NPEs) είναι η μείωση από 33,3 δισ. ευρώ σήμερα σε 20,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019 και κάτω των 20 δισ. το 2020.
Ο περιορισμός των επισφαλών δανείων θα επιτευχθεί χωρίς η Τράπεζα να κάψει κεφάλαιο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μεγάλου, δηλαδή, μέσω διαγραφών δανείων κατά 6,5 δισ. ευρώ και μέσω μείωσης των προβλέψεων, οι οποίες τώρα αφορούν 17 δισ. ευρώ . Η νέα πολιτική προβλέπει την αύξηση των προβλέψεων με την πάροδο του χρόνου, κατά 4,5 δισ. ευρώ από αναδιαρθρώσεις, εισπράξεις και εκποιήσεις ενεχύρων και 2 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων οι οποίες μπορεί να αυξηθούν αν το ευνοήσουν οι συνθήκες.
Διευκρινίστηκε πάντως ότι οι πωλήσεις δανείων δεν έχουν καμία σχέση με την πρώτη κατοικία, αλλά αφορούν καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και επιχειρηματικά. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω των οποίων θα εξορθολογιστεί η αγορά και πρόσθεσε ότι στις 27 – 28 Ιουνίου η Πειραιώς θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημοπρασία χαρτοφυλακίου ιδίων ακινήτων μέσω της πιλοτικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει δημιουργήσει η ίδια.
Στην πρώτη συνέντευξη τύπου του κ. Μεγάλου, δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στα άτομα που συνθέτουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και τις μεγάλες επιτροπές της οποίας μετέχουν διεθνή τραπεζικά στελέχη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον επικεφαλής του Risk Committee, Κάρελ Ντεμπέκ (ήταν επιφορτισμένος με την αναδιάρθρωση της Dexia) και τον Ενρίκο Κουτσιάνι επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικής (πρώην CEO της Intensa). Τα νέα στελέχη που ενισχύουν τη διοικητική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι κ.κ. Θύμιος Κυριακόπουλος, Γιώργος Χριστόπουλος και Γιώργος Κορμάς.
Εντυπωσιασμένος ο νέος διευθύνων σύμβουλος, από το digital κομμάτι της Τράπεζας Πειραιώς, που όπως είπε, είναι το καλύτερο που έχει δει, συγκριτικά με ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες. Ηδη, ένα μεγάλο ποσοστό της πελατείας της, 1,5 εκατ. πελάτες από τα 4,5 εκατ. πελάτες της συνολικά σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν με ψηφιακά μέσα την Τράπεζα.