21 Απριλίου 1967: 49 χρόνια από την κατάλυση της Δημοκρατίας

21 Απριλίου 1967: 49 χρόνια από την κατάλυση της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αναφέρονται με ανακοινώσεις τους στην επέτειο της επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών

21 Απριλίου 1967. Το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών τίθεται σε εφαρμογή και η Δημοκρατία στην Ελλάδα καταλύεται. Το μαύρο δικτατορικό καθεστώς καταλαμβάνει την εξουσία για επτά χρόνια, οδηγώντας στη νύχτα του Πολυτεχνείο και αργότερα στην καταστροφική εισβολή στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου σχολιάζουν τη μαύρη αυτή επέτειο, προχωρώντας ο καθένας από την πλευρά του στους παραλληλισμούς και τις αντιστοιχίες με το σήμερα.

Προκόπης Παυλόπουλος: Ο απροκάλυπτος βιασμός της Δημοκρατίας

“Η κατάλυση και ο απροκάλυπτος βιασμός της Δημοκρατίας, που συντελέσθηκαν με το και εθνικώς εγκληματικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συνθέτουν πάντα μια τραγική εμπειρία η οποία μας διδάσκει στο διηνεκές” σημειώνει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από το πραξικόπημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει πως αποτελεί εθνικό χρέος “η υπεράσπιση όλων, ανεξαιρέτως, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρίως δε των κοινωνικών σ’ αυτή την συγκυρία που εγκυμονεί κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής”. Επιπλέον συνδέει το τότε με το τώρα και επικρίνοντας φοβικά σύνδρομα που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, λέγοντας: “τα ιδανικά του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, συστατικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού κατά την Αρχαιοελληνική καταγωγή τους, επιβάλλουν την διαχείριση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος με ανάλογες συμπεριφορές”.

Τέλος, με αφορμή τη μαύρη επέτειο ο κ. Παυλόπουλος σχολιάζει την ανάδυση φασιστικών μορφωμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο, μιλώντας για “νεοναζιστικά μορφώματα και τρομοκρατία κάθε μορφής” που όπως λέει “είναι, εκ φύσεως, εχθροί του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας”. “Το αίμα των αθώων θυμάτων τους πρέπει να εμπνέει την διαρκή εγρήγορσή μας και να προκαλεί την αυτονόητη συγγνώμη μας για κάθε ολιγωρία του παρελθόντος και αντίστοιχη υποτίμηση της αντιανθρωπιστικής και αντιδημοκρατικής «τοξικότητάς» τους” καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας

Το κόμμα της συγκυβέρνησης κάνει λόγο για μια μελανή σελίδα στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, “που κράτησε εφτά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, με την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο”.

“Θυμόμαστε και τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς, όσους και όσες αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα. Τους άνδρες και τις γυναίκες που υπερασπίστηκαν τις αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα” αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνδέοντας το τότε με το τώρα, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο αντιδικτατορικός αγώνας “αποτελεί, για μας, πολύτιμη παρακαταθήκη. Ειδικά στις μέρες μας, όπου ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη, κι όπου οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας, οι εχθροί της δημοκρατίας, προσπαθούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας”. Η ανακοίνωση καταλήγει: “Να είναι σίγουροι ότι αυτός ο λαός διαθέτει ακόμα μνήμη, και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο”.

ΠΑΣΟΚ: Να μην περάσει ούτε ο φασισμός, ούτε ο λαϊκισμός

Σε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες μετατρέπει την ανακοίνωσή του για την επέτειο το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για ξενοφοβία και άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη “με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα και την τρομοκρατία , πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση”.

“Ποτέ δεν είναι αρκετό μόνο να θυμάσαι, αν δεν αγωνίζεσαι πάντα για να προστατεύεις τη δημοκρατία από τους εχθρούς της” αναφέρει η ανακοίνωση και χωρίς να την κατονομάζει, επιτίθεται και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. “Ο λαϊκισμός το ψέμα και η πολιτική εξαπάτηση στην οποία έχουν επιδοθεί και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία, με τις αναμενόμενες διαψεύσεις των ελπίδων και των αδιεξόδων που προκαλούν, δημιουργούν συνθήκες εθνικής και κοινωνικής κρίσης” και καταλήγει: “Να μην περάσει ούτε ο φασισμός, ούτε ο λαϊκισμός” σε μια διαφορετική εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων.

“49 χρόνια μετά την 21η Απριλίου του 1967, το ΠΑΣΟΚ τιμά τους αγώνες των χιλιάδων αγωνιστών και του ελληνικού λαού κατά της Χούντας” κλείνει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΚΕ: Σήμερα, νοσταλγοί της χούντας προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι

“Σήμερα, 49 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 διδασκόμαστε, τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της χούντας. Τιμάμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους όσοι στάθηκαν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες” αναφέρει ο Περισσός και υπογραμμίζει πως “σήμερα, που νοσταλγοί της χούντας προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή χύνει το φασιστικό, ρατσιστικό της δηλητήριο, τα ιστορικά συμπεράσματα από την επιβολή της χούντας έχουν μεγάλη σημασία, γιατί αποδεικνύουν ότι οι αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος”.

“Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 μπόρεσε να επιβληθεί όχι μόνο γιατί η επιλογή της αστικής τάξης ήταν να προωθήσει με την κατάλυση της αστικής δημοκρατίας και νομιμότητας τα αντιλαϊκά της σχέδια, να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, αλλά και γιατί ο λαός δεν μπόρεσε με την οργάνωση της πάλης του να προετοιμαστεί εναντίον του” υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το κομμουνιστικό κόμμα που ερχόμενο στο σήμερα αναφέρει: “Η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος, με αντοχή και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, είναι κρίσιμος παράγοντας για να μπορεί να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, ν’ ανασυνταχθεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα και να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση κατά του κεφαλαίου και της εξουσίας του, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους ιδιαίτερα σήμερα που για να θωρακιστεί η κερδοφορία και η ανάκαμψη του κεφαλαίου το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, να πάρουν μέρος στην οργάνωση της πάλης για να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής”.

ΑΝΕΛ: Η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι οι υπέρτατες Αξίες

Δήλωση για την συμπλήρωση 49 χρόνων έκανε και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου λέγοντας μεταξύ άλλων. “Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τιμούμε όσους εναντιώθηκαν και πολέμησαν τη χούντα και κρατάμε ως παρακαταθήκη τους αγώνες τους για την Ελευθερία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το διαχρονικό μήνυμα της σημερινής μαύρης επετείου είναι ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι οι υπέρτατες Αξίες που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια”.

Η κ. Παπαδοπούλου έφερε την κουβέντα στο σήμερα, λέγοντας: “Αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμαστε να δώσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι το διμέτωπο αγώνα για την απελευθέρωση από τη μέγγενη των μνημονίων καθώς και από τα δεσμά της διαπλοκής που κρατούν καθηλωμένη επί χρόνια την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό”.

Πλεύση Ελευθερίας: 21 Απριλίου 1967- 21 Απριλίου 2016: Οι αγώνες τιμώνται με πράξεις κι όχι με κούφιες λέξεις

Ανακοίνωση για την 21η Απριλίου εξέδωσε όμως και το νέο κόμμα με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. “49 χρόνια μετά το πραξικόπημα, τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα. Τιμάμε αυτούς που αντιστάθηκαν, βασανίσθηκαν, φυλακίσθηκαν, έδωσαν τη ζωή, την ψυχή, την υγεία, την ελευθερία τους για τη Δημοκρατία. Τιμάμε εκείνους κι εκείνες που δεν πρόδωσαν. Το παράδειγμά τους, φωτεινό υπόδειγμα στη σκοτεινή εποχή που ζούμε, καθώς καλούμαστε ξανά να αγωνιστούμε για ελευθερία και δημοκρατία”.

“Τώρα, που έχουν πέσει οι μάσκες και ο μνημονιακός θίασος προσπαθεί να αντλήσει αξιοπιστία από κίβδηλες αναθεωρήσεις της ιστορίας. Αυτοί που υπηρετούν την οικονομική-τραπεζική δικτατορία του Μνημονίου και συμπράττουν με τους δυνάστες του λαού μας, “διαπραγματευόμενοι” και ακκιζόμενοι σε πολυτελή ξενοδοχεία, καλό είναι σήμερα να σωπάσουν” συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στο σήμερα.

“Οι αγώνες τιμώνται με πράξεις κι όχι με κούφιες λέξεις. Οι αγώνες τιμώνται με αγώνες που δίνονται στα αλήθεια και όχι στα λόγια. Είναι η ώρα των νέων γενεών να γράψουν τη δική τους ιστορία, δίνοντας τον δικό τους αγώνα, υπερασπιζόμενες το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ελευθερία και σε μία αξιοβίωτη ζωή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα