Ο Θάνος Μικρούτσικος αυτοτρολάρεται με Ancient Meme για τον Καββαδία

Ο Θάνος Μικρούτσικος αυτοτρολάρεται με Ancient Meme για τον Καββαδία

Μια χιουμοριστική ανάρτηση του Θάνου Μικρούτσικου στο προφίλ του στο Facebook και μια σωστή παρατήρηση του για μελλοντική έκδοση έργων του Καββαδία

“Απάνω μου έχω πάντοτε στη ζώνη μου σφιγμένο

ένα μικρό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι”.

Το Μαχαίρι είναι ποίημα του σπουδαίου Νίκου Καββαδία και είχε συμπεριληφθεί στο Μαραμπού. Σαν μελοποιημένο τραγούδι, έγινε διάσημο από τον Θάνο Μικρούτσικο ο οποίος το παρουσίασε με τον Σταυρό του Νότου που κυκλοφόρησε το 1979 από τη Lyra.

Στην πρώτη του εκτέλεση, το Μαχαίρι τραγουδήθηκε από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια παρουσιάστηκε από πολλούς τραγουδιστές του τόπου μας.

Σήμερα, ο άνθρωπος που το μελοποίησε, ο Θάνος Μικρούτσικος επανέρχεται σε αυτό αλλά και στο έργο του Νίκου Καββαδία, μέσα από μια χιουμοριστική ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δείχνοντας πως αντιμετωπίζει όλες τις σατιρικές αναρτήσεις του κόσμου του διαδικτύου, με τον τρόπο που πρέπει.

Ο συνθέτης δημοσίευσε μια εικόνα της γνωστής σελίδας Ancient Memes και έγραψε: “μου το έστειλε σήμερα το πρωί η κόρη μου και σκέφτηκα ότι την επόμενη έκδοση με τα τραγούδια μου στον Καββαδία πρέπει να συνοδεύει ένα βιβλίο με κόμικς”.

Πραγματικά, θα περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία μία τέτοια εικονογραφημένη έκδοση του Σταυρού του Νότου. Απόπειρες πάντως εικονογράφησης ποιημάτων του Καββαδία, έχουν ήδη γίνει. Πάρτε μια ιδέα από το socomic.gr αλλά και από τη δουλειά του Χρήστου Μερεντίνη.

Πώς ξεκίνησε η σχέση του με την ποίηση του Καββαδία

Ο Θάνος Μικρούτσικος εξιστόρησε όσα κρύβονται πίσω από την σχέση του με τα ποιήματα του Καββαδία στη συνέντευξη που παραχώρησε στην πρώτη εκπομπή ” Ένα Μύθο Θα Σας Πω“, με τον Ηλία Μπενέτο, από το  Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6.

“Η σχέση μου με τον Καββαδία ξεκινά από πολύ παλιότερα. Πριν πάω καν στο Δημοτικό, ο πατέρας μου με έπαιρνε αγκαλιά και μου διάβαζε ποιήματα σημαντικών ποιητών”, ανέφερε. “Όταν ήρθαμε οικογενειακά στην Αθήνα, προσπάθησα να μελοποιήσω Καββαδία, ήταν εντελώς αφελή αυτά που έκανα και το παράτησα” σχολίασε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στην ιστορία που του επέτρεψε να κάνει την πρώτη του απόπειρα. Την ευκαιρία άρπαξε, χάρη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση: “Υπήρχε ένας παραγωγός, ο Γιωργος Παπαλιός – του Αγγελόπουλου και άλλων σημαντικών σκηνοθετών – που αποφάσισε να κάνει ένα σίριαλ, την “Πορεία 090″ και πρότειναν σε εμένα να κάνω τη μουσική. Έτσι προέκυψαν τα πρώτα επτά τραγούδια” δήλωσε, εξηγώντας πως προέκυψαν τα πρώτα τραγούδια σε στίχους από την ποίηση του Καββαδία.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε με αμείωτο θαυμασμό για την επίδραση των ποιημάτων αυτών, η οποία περνά όπως λέει από γενιά σε γενιά. Μάλιστα, εξομολογείται πως η επιθυμία του να μελοποιήσει Καββαδία δεν έγινε αποδεκτή με θετικό τρόπο από τον χώρο της διανόησης.

“Ο Καββαδίας ήταν ανυπόληπτος στην οικογένεια των διανοουμένων και ο Πατσιφάς μου είχε πει ‘εντάξει, εντάξει, θα στον κάνω δώρο, αλλά να ξέρεις δεν θα πουλήσει πάνω από 2.000 αντίτυπα'” θυμήθηκε ο κ. Μικρούτσικος. Ο δίσκος αυτός με όλες τις εκδόσεις, αγγίζει όπως λέει ο δημιουργός του τα 2 εκατ. αντίτυπα, κάτι που τον κατατάσσει μεταξύ των πιο εμπορικών δίσκων μελοποιημένης ποίησης στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ένα στιγμιότυπο από παλαιότερη συναυλία του στην Κύπρο, που αποδεικνύει πως ο Καββαδίας ακουμπά κάθε γενιά. “Όπως τραγουδάει ο Θηβαίος μου κάνει νόημα να κοιτάξω τρεις πιτσιρικάδες που έχουν βγάλει τις μπλούζες και έχουν κάνει τατουάζ τη φράση “την ανεξήγητη γραφή να λύσω πολεμώ”, ανέφερε εντυπωσιασμένος ο συνθέτης εκτιμώντας πως “δεν θα έχει τελειωμό αυτή η ιστορία. Κάποια σπουδαία τραγούδια του ’60 δεν περνάνε με την έννοια του σημερινού, περνάνε με την έννοια της μνήμης”.

Ο Θάνος Μικρούτσικος φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια καριέρας. Το Φεστιβάλ Αθηνών τον τιμά με μια μεγάλη αναδρομική συναυλία, με όλα τα μεγάλα του τραγούδια στο Ηρώδειο την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα