Χατζηδάκης στο News247: Θα πούμε λίγα και θα τα κάνουμε όλα

Χατζηδάκης στο News247: Θα πούμε λίγα και θα τα κάνουμε όλα

Δύο πίνακες με τους φόρους που θα μειωθούν και τις δαπάνες που θα περικοπούν θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης. Αλλαγή του νόμου Παππά και περισσότερες τηλεοπτικές άδειες, ανεξαρτήτως απόφασης ΣτΕ. Η ΕΡΤ δεν είναι άλλοθι για 1800 απολύσεις στα κανάλια, δηλώνει. Τι λέει για Ωραιόκαστρο και Γεωργιάδη

“Θα πούμε λίγα και θα τα κάνουμε όλα”, τονίζει μιλώντας στο News247 εν όψει της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα ερωτηθείς για την υπόσχεση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (για την οποία επιτέθηκε στη ΝΔ χθες μέσω της συνέντευξης της στο News247 η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σχεδιάζει περικοπές και απολύσεις), ο κ.Χατζηδάκης αποκαλύπτει ότι στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει δύο συγκεκριμένους πίνακες δίπλα-δίπλα: Ο ένας θα περιέχει τους φόρους που σκοπεύει να μειώσει και ο άλλος τις συγκεκριμένες δαπάνες που σκοπεύει να μειώσει.

Ο κ.Χατζηδάκης δίνει μάλιστα και μία ιδέα από που θα προκύψει μείωση δαπανών: Καταναλωτικές δαπάνες, αμυντικές δαπάνες, τήρηση του δημοσιονομικού προγραμματισμού των ΝΠΔΔ.

Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση του κόμματος του εάν το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το διαγωνισμό, ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ θα αλλάξει το νόμο Παπά σε κάθε περίπτωση, θα ψηφίσει νέο νόμο με περισσότερες άδειες και θα αποκαταστήσει το ρόλο του ΕΣΡ.

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ θα επιστρέψει τα 246 εκ ευρώ της δημοπρασίας, ο κ.Χατζηδάκης απαντά ότι εάν κάποιος υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα θα είναι η σημερινή κυβέρνηση εάν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, ενώ η ΝΔ δίνοντας περισσότερες άδειες, θα εισπράξει περισσότερα χρήματα.

“Οι υπερθεματιστές γνωρίζουν τις προθέσεις της ΝΔ και τη γενικότερη αντίδραση που έχει υπάρξει με τον περιορισμό των αδειών. Τα έλαβαν υπόψη τους αυτά όταν κατέθεσαν τις προσφορές τους, όπως και το ενδεχόμενο να κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματική η όλη διαδικασία”, σχολιάζει μάλιστα.

Και στο ερώτημα πως η ΝΔ, που έκλεισε την ΕΡΤ, καταγγέλλει τώρα απολύσεις στα ιδιωτικά κανάλια, απαντά: “Είναι αλήθεια άλλοθι, αυτό που αναφέρετε, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανέβει στα κάγκελα στην περίπτωση της ΕΡΤ να έρχεται να αφήνει δια νόμου στο δρόμο 1800 εργαζομένους;”

Όσον αφορά στη στάση της ΝΔ για Ωραιόκαστρο, ο κ.Χατζηδάκης ευθυγραμμίζεται με την επίσημη γραμμή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει καλύτερη οργάνωση ώστε να μην υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι για τους Έλληνες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δηλώνει: “Μαθήματα ανθρωπισμού, πολιτισμού και φιλοξενίας δεν δεχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ.”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Χατζηδάκη στο News247 έχει ως εξής:

-Πότε θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της ΝΔ και ποιοι θα είναι οι βασικοί του άξονες; Θα πάρουμε μία “γεύση” από τον κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Η ΔΕΘ είναι το βήμα από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της ΝΔ. Θα σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και θα δώσει ορισμένα πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρων που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε.

Το πρόγραμμά μας έχει ξεκινήσει να παρουσιάζεται (25 πρώτες προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, θέσεις για τις υιοθεσίες, σχέδιο για το μεταναστευτικό). Τώρα είναι η σειρά της οικονομίας. Θα περιγράφουμε το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε και το οποίο στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων.

Ποιοι φόροι θα μειωθούν, σε ποιες κατηγορίες κρατικών δαπανών θα γίνουν μειώσεις, τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε για να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του συνεχώς αυξανόμενου ιδιωτικού χρέους.

Φιλοδοξία μας δεν είναι, βέβαια, να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Στην πραγματικότητα θέλουμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες πρακτικές – κάναμε και μια σχετική ημερίδα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την προηγούμενη εβδομάδα– που εφήρμοσαν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και βγήκαν από το μνημόνιο μέσα σε 3 χρόνια.

-Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Πως θα γίνει όμως αυτό; Δήλωσε επίσης ότι η ΝΔ δε θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επομένως από που θα προκύψει η μείωση των δαπανών του δημοσίου, στο οποίο δεν έχουν μείνει και καθόλου λειτουργικές δαπάνες;

Υπομονή 2 μέρες ακόμα. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ:. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει 2 συγκεκριμένους πίνακες δίπλα-δίπλα. Ο ένας θα περιέχει τους φόρους που σκοπεύουμε να μειώσουμε και ο άλλος τις αντίστοιχες δαπάνες που σκοπεύουμε να μειώσουμε. Συγκεκριμένα πράγματα!

Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώριο μείωσης δαπανών στις καταναλωτικές δαπάνες, στις αμυντικές δαπάνες χωρίς να πλήττουμε το αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων, στην τήρηση του δημοσιονομικού προγραμματισμού των ΝΠΔΔ κλπ. Θα τα εξηγήσουμε με λεπτομέρειες.

Για ένα πράγμα πρέπει να είστε σίγουροι: θα πούμε λίγα και θα τα κάνουμε όλα! Όλα όσα λέμε τα εννοούμε.

-Δε θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας η ΝΔ να καταδικάσει πιο εμφατικά τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στο Ωραιόκαστρο; Συμφωνεί δηλαδή η ΝΔ με πρακτικές καταλήψεων και αυτοδικίας; Και ποια είναι η δική σας θέση;

Η θέση της ΝΔ είναι απολύτως κρυστάλλινη. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι στους πρόσφυγες, αυτό που επιβάλλουν οι πατροπαράδοτες αξίες αυτού του έθνους όπως είναι η φιλοξενία. Λέμε όμως και κάτι ακόμα που δεν βολεύει την κυβέρνηση. Σ’ αυτή τη διαδικασία έπρεπε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία και καλύτερη οργάνωση ώστε να μην υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι για τους Έλληνες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.. Κίνδυνοι που προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα και τους έχουν αναδείξει κατά καιρούς και οι ίδιοι οι ιατρικοί σύλλογοι.

Εμείς, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουμε πλυντήριο των ευθυνών της κυβέρνησης. Νομπελ αποτελεσματικής διαχείρισης, ιδιαίτερα στην υπόθεση των προσφύγων, δεν διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε την Ειδομένη, το Ελληνικό και τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί, δυστυχώς, σε αρκετά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Επίσης, είναι πολύ πρόσφατες και οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βουδούρη για κενά, προβλήματα και σπατάλες στην πολιτική της κυβέρνησης.

Επομένως, μαθήματα ανθρωπισμού, πολιτισμού και φιλοξενίας δεν δεχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μαθήματα για τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών.

-Τελικά η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επιστρέψει τα 246 εκ ευρώ από τη δημοπρασία για τις άδειες; Και που θα τα βρει και τι θα πει στους πολίτες, στους οποίους κανείς δεν έχει επιστρέψει όσα θυσίασαν τα χρόνια της κρίσης;

Ακούστε, αν κάποιος υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες αυτός θα είναι η σημερινή κυβέρνηση, εάν ο νόμος Παπά κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Η ΝΔ, δίνοντας περισσότερες άδειες, θα εισπράξει περισσότερα χρήματα – άμεσα από τις άδειες και έμμεσα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές– και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αποτελεί διαστροφή της πραγματικότητας να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα 246 εκ. ευρώ την ώρα που, εξαιτίας των μεθοδεύσεών της, το ελληνικό δημόσιο χάνει πολύ περισσότερα. Το κράτος, περιορίζοντας των αριθμό των καναλιών, χάνει συνειδητά δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ένα μόνο κανάλι από αυτά που κλείνουν έδινε κάθε χρόνο στο κράτος 30 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή στη δεκαετία κατά την οποία διαρκούν οι άδειες θα μπορούσε να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ. Και, βέβαια, θα έχουμε εντονότερο το φαινόμενο της διαπλοκής. Διότι αυτό σημαίνει ο περιορισμός του αριθμού των καναλιών.

Εν πάση περιπτώσει, τώρα που κάθεται η σκόνη το πράγμα είναι ξεκάθαρο: Πού οδηγεί η κυβερνητική πολιτική; Σε λιγότερους εργαζομένους, λιγότερα έσοδα για το δημόσιο και περισσότερη διαπλοκή!

Εάν το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το διαγωνισμό για τις άδειες, τι θα κάνει η ΝΔ; Θα αποδεχθεί την απόφαση του Συμβουλίου και θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας;

Η ΝΔ θα αλλάξει το νόμο Παπά σε κάθε περίπτωση, γιατί αυτό μας υπαγορεύει το πνεύμα του Συντάγματος. Θα ψηφίσουμε ένα νέο νόμο που θα επιτρέπει περισσότερες άδειες με βάση τις εξελίξεις της νέας τεχνολογίας και θα αποκαθιστά το ρόλο του ΕΣΡ. Επιπλέον, θα θεσπίσουμε κανόνες που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στα μέσα ενημέρωσης και ποιότητα στο περιεχόμενο των προγραμμάτων των καναλιών.

Η ΝΔ δεσμεύεται ότι οι αλλαγές που θα φέρει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι σύμφωνες με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Για περισσότερα κανάλια, περισσότερη πολυφωνία, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

-Πως είναι δυνατόν, η ΝΔ να δηλώνει ότι ως κυβέρνηση θα δώσει και άλλες άδειες; Δε θα συνιστά παραβίαση αρχών ανταγωνισμού αυτό, τη στιγμή που οι τέσσερις υπερθεματιστές θα έχουν πληρώσει χρήματα για να πάρουν άδεια σε συγκεκριμένο περιβάλλον για δέκα χρόνια; Εάν σας πάνε στα δικαστήρια, ελληνικά ή ευρωπαϊκά, δε θα δικαιωθούν;

Αν κάτι παραβιάζει τον ανταγωνισμό και το Σύνταγμα είναι ο νόμος Παπά, καθώς επιχειρεί να διαμορφώσει μια ελεγχόμενη κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, με τον υπουργό καναλάρχη.

Εμείς αντίθετα επιδιώκουμε διεύρυνση της αγοράς για μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ουσιαστική πολυφωνία.

Από εκεί και πέρα, οι υπερθεματιστές γνωρίζουν τις προθέσεις της ΝΔ και τη γενικότερη αντίδραση που έχει υπάρξει με τον περιορισμό των αδειών. Τα έλαβαν υπόψη τους αυτά όταν κατέθεσαν τις προσφορές τους, όπως και το ενδεχόμενο να κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματική η όλη διαδικασία.

-Πως μπορεί η ΝΔ να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους σήμερα, όταν η ίδια έκανε απολύσεις στο δημόσιο, επί των ημερών της έγιναν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και έκλεισε την ΕΡΤ;

Είναι αλήθεια άλλοθι, αυτό που αναφέρετε, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανέβει στα κάγκελα στην περίπτωση της ΕΡΤ να έρχεται να αφήνει δια νόμου στο δρόμο 1800 εργαζομένους; Ποιος! Το κόμμα που διεκδικεί το μονοπώλιο της καρδιάς και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Στην προσπάθεια να ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο και, περιορίζοντας τον αριθμό των καναλιών, μειώνουν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από τα κανάλια. Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το λάθος τους. Έχουν αυτοπαγιδευτεί. Με τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στα μέσα ενημέρωσης μπορούσαν να βάλουν γκολ. Δυστυχώς για τους ίδιους, παγιδεύτηκαν και στο τέλος έβαλαν αυτογκόλ.

-Γιατί αποφεύγει η ΝΔ να πάρει θέση για το θέμα του κ.Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ; Δεν πρέπει να διερευνηθούν τα όσα συνέβησαν επί Παπανδρέου και πρώτου μνημονίου;

Τα έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε μιλήσει τόσο για τις αναταξινομήσεις λογαριασμών που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο για το ότι από το 12 έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για λόγους συνέχειας του Κράτους δεν τέθηκαν σε αμφισβήτηση τα στατιστικά στοιχεία στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Έχουμε σημειώσει, επίσης, ότι για το θέμα που ερευνά η Δικαιοσύνη θα τοποθετηθεί η ίδια η Δικαιοσύνη.

Το κυριότερο όμως που σημειώσαμε είναι πως η μεγάλη ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι άλλη. Είναι η ανάληψη μιας συστηματικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας αφόρα τόσο το τι έγινε το 9, το 10 και το 11 όσο το τι θα γίνει το 16, το 17, το 18 και το 2020!

-Η παρουσίαση του βιβλίου του κ.Αβραντίνη για την παιδεία έγινε αφορμή να βρεθούν πιο κοντά Μητσοτάκης, Διαμαντοπούλου, Θεοδωράκης. Θα βλέπατε στη ΝΔ ή σε μία συνεργασία με τη ΝΔ το Ποτάμι και στελέχη του πάλαι πότε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ; Μπορεί όμως το νέο κέντρο να κτιστεί με φθαρμένα υλικά, δηλαδή με πρόσωπα από το παρελθόν;

Στόχος μας είναι η διεύρυνση της απήχησης της ΝΔ με συμπολίτες μας που περιμένουν να ακούσουν προτάσεις κοινής λογικής. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Μια αξιόπιστη και πιο ελκυστική ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, θέλουμε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πραγματικά μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Προφανώς μια τέτοια συνεργασία θα γίνει βάσει συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων.

Σκοπός μας να προχωρήσουμε με ένα σοβαρό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν να εφαρμόσουν αντίστοιχα σοβαροί άνθρωποι.

Το ζητούμενο πάντα είναι η ανανέωση. Η ανανέωση με ποιότητα.

Πως νιώθετε που είστε αντιπρόεδρος μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Να σας θυμίσω ότι με τον Άδωνι Γεωργιάδη ήμασταν μέλη στην ίδια κυβέρνηση και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Ασφαλώς έχουμε διαφορετικό ταμπεραμέντο. Βρισκόμαστε όμως σε ένα μεγάλο δημοκρατικό πολυσυλλεκτικό κεντροδεξιό κόμμα που μας χωράει όλους. Και αποτελεί υποχρέωση και πρόκληση για εμάς να συνθέτουμε δημιουργικά τις απόψεις μας.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα