Τι φέρνει η αύξηση της φορολογίας στην αγορά ακινήτων

Τι φέρνει η αύξηση της φορολογίας στην αγορά ακινήτων
Apartment buildings in the center of Thessaloniki, Greece on October 9, 2015. / 9 2015. SOOC

Υπερφορολόγηση και capital control συμπιέζουν τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, σε μια αγορά που πνέει ήδη τα λοίσθια μετά την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η σύμβουλος ακινήτων Σταυρούλα Βαμβακά εξηγεί στο NEWS 247 πώς το κράτος "βάζει χέρι" ακόμη και σε ποσοστό άνω του 50% των εισοδημάτων

Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση την Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βάζει το χέρι ξανά στην τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων. Ιδιαίτερα για την τελευταία ομάδα φορολογουμένων, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις “φωτιά” από 15% έως και 45% σε εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκιο.

Αν σε αυτό υπολογίσει κανείς τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης από ένα ποσό και πάνω, τότε το κράτος μοιάζει να “βάζει χέρι” στο 50% των εισοδημάτων αυτών. “Το κράτος έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του καθενός. Είναι ένας σκορποχέρης συνέταιρος που όποτε τρώει τα λεφτά, βάζει χέρι στο ταμείο και δεν το αφήνει εάν δεν πάρει τουλάχιστον το 50%!” μας λέει χαρακτηριστικά η Σταυρούλα Βαμβακά, σύμβουλος ακινήτων της REMAX/New Deal μιλώντας στο NEWS 247.

Αιχμάλωτοι πολέμου οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ζητήσαμε από την κα. Βαμβακά μια πρώτη αξιολόγηση του φορολογικού νομοσχεδίου, αναφορικά με την αύξηση στα εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων, δεδομένης της βαθιάς κρίσης που βιώνει η αγορά ακινήτων, μετά την κρίση, την επιβολή ΕΝΦΙΑ και την ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. “Όταν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα είναι σαν να είσαι αιχμάλωτος πολέμου. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τους φόρους, ούτε να δραπετεύσεις χωρίς να σκοτώσεις το ακίνητο” εξηγεί ίδια.

Η Σταυρούλα Βαμβακά, σύμβουλος ακινήτων

Τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας σημαίνουν ένα και μόνο ένα. Πως η επιδρομή στα εισοδήματα συνεχίζεται και οι επιπτώσεις σύμφωνα με την σύμβουλο ακινήτων θα είναι λιγότερος τζίρος και μείωση της αξίας της περιουσίας. Κάπως έτσι, “το ακίνητο, για να γίνει ελκυστικό, επενδυτικό προϊόν, θα πρέπει να πέσουν κι άλλο οι τιμές” εκτιμά. 

“Χέρι” στα εισοδήματα από ενοικίαση

Συζητώντας με την κα. Βαμβακά, αντιλαμβανόμαστε πως και στο χώρο των ακινήτων, το κράτος ακολουθεί τη συνήθη τακτική του. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, πως με τις πωλήσεις ακινήτων να έχουν σχεδόν παγώσει, τα αδιάθετα, απούλητα σπίτια και επαγγελματικοί χώροι διατίθενται στην αγορά προς ενοικίαση. Έτσι “ο αριθμός των ιδιοκτητών που συνειδητά έχουν “κλειστά” τα διαμερίσματα επειδή δεν τους συμφέρει η ενοικίαση, είναι αισθητά μικρότερος από άλλοτε. Ο αριθμός των διαμερισμάτων προς ενοικίαση είναι σταθερά μεγάλος γιατί στο απόθεμα έχουν προστεθεί και τα ακίνητα που μένουν απούλητα”.

Πίνακας με το φόρο επί των εισοδημάτων από ενοίκια και τη μεταβολή προς τα πάνω σε σύγκριση με το 2015. Πηγή: dikaiologitika

Με πολύ απλά λόγια, αυξημένος αριθμός ακινήτων στην αγορά ενοικίου, περισσότερα χρήματα προς… φορολόγηση. Το κράτος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του πολίτη και επιστρέφει εκεί κάθε φορά που το ταμείο είναι μείον, προχωρώντας σε αφαίμαξη που ούτε λίγο, ούτε πολύ φτάνει το 50%!.

Στη μέγκενη capital control και φορολογικού

Σε αυτό το κλίμα θα υπέθετε κανείς πως το φαινόμενο της φοροαποφυγής θα σημείωνε ραγδαία αύξηση. Μια συμφωνία “κάτω από τραπέζι” ενοικιαστή και ιδιοκτήτη για συμβόλαιο σε χαμηλότερο ενοίκιο, προκειμένου τα εισοδήματα να παραμείνουν σε χαμηλότερη κλίμακα. “Η επιθυμία για φοροαποφυγή αυξάνεται με τέτοια μέτρα” σημειώνει και η κα. Βαμβακά.

Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν – χωρίς να επικροτεί κανείς τη φοροαποφυγή, ούτε όμως και την υπερφορολόγηση ένθεν κακείθεν – αν δεν υπήρχαν τα Capital Controls. “Τα capital control έχουν μειώσει την ρευστότητα στην αγορά και το μαύρο χρήμα που είναι απαραίτητο για την φοροαποφυγή κυκλοφορεί με μεγαλύτερη δυσκολία” εξηγεί η σύμβουλος ακινήτων που εκτιμά ως εκ τούτου πως “οι περιπτώσεις συνεννοήσεως μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη θα υπάρξουν αλλά δεν θα είναι ο κανόνας”.

Τέλος, μια τέτοια αλλαγή στη φορολογία εισοδημάτων είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει και στον ακόμη πιο αδύναμο οικονομικά κρίκο της κοινωνίας. Εκείνον που διαμένει σε ένα σπίτι με ενοίκιο, τον μικρό επιχειρηματία που νοικιάζει τον επαγγελματικό του χώρο και ούτω καθεξής. Η Σταυρούλα Βαμβακά εκτιμά πως αν δεν σημειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, αύξηση στο ενοίκιο, “σίγουρα δεν βλέπω μείωση ενοικίων τουλάχιστον στις δημοφιλείς κατηγορίες των 80 έως 100 τετραγωνικών μέτρων. Και δεν αποκλείω και σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση”.

ΠΗΓΗ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα