Συναδινός: Πλήρης διαφάνεια στις επιχορηγήσεις προς τις αθλητικές ομοσπονδίες

Συναδινός: Πλήρης διαφάνεια στις επιχορηγήσεις προς τις αθλητικές ομοσπονδίες

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για τα μέτρα και τις δράσεις που θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις επιχορηγήσεις στον χώρο του αθλητισμού

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός αποκάλυψε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 πως στο εξής θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια ως προς τις επιχορηγήσεις προς τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε αθλητικό σωματείο θα έχει τον κωδικό του -όπως ισχύει με τους πολίτες και το Taxis- καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μόλις το ένα τρίτο των δηλωμένων σωματείων είναι ενεργό. Εξήγησε ότι “τα σωματεία “φαντάσματα” χρησιμοποιούνται για εκλογικούς πελατειακούς λόγους” και αυτό είναι κάτι που θα πάψει να υφίσταται.

Διευκρίνισε ότι οι επιχορηγήσεις αφορούν στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων -επίσης θα υπάρχει έλεγχος ως προς τον δηλωμένο αριθμό αυτών και μετατάξεις στις ομοσπονδίες, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση- και μετά στα προγράμματα υποδομής. Τόνισε πως θα υπάρχει και έλεγχος ως προς το πώς διαθέτει κάθε ομοσπονδία τα χρήματα της επιχορήγησης, καθώς έχουν γίνει ατασθαλίες. για τις οποίες έχουν ενημερωθεί εισαγγελείς.

Στη συνεχεία ο κ. Συναδινός ανέφερε πως για πρώτη φορά θα υπάρχουν επιχορηγήσεις σε αθλητές των Special Olympics, σε αθλητές με κώφωση αλλά και σε “μεταμοσχευμένους”, ενώ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις σε ορισμένες ομοσπονδίες και σε καμία δεν υπάρχει μείωση. “Το κύριο είναι το σχέδιο αξιολόγησης των ομοσπονδιών με βάση το έργο και τα αναπτυξιακά έργα. Με βάση τα χαρακτηριστικά θα δοθούν και ανάλογα ποσά” είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Συναδινός μίλησε και για το σύστημα VAR, με το οποίο ο διαιτητής μπορεί να “συμβουλευτεί”, εν ώρα αγώνα, βίντεο προκειμένου να ελέγξει μια αμφισβητούμενη φάση. Σχολίασε πως το VAR θα στηρίξει την αξιοπιστία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και στον βαθμό που θα αυξηθεί η αξιοπιστία, “θα βγάλει τα λεφτά του” και θα αποκτήσει το ποδόσφαιρο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Όσον αφορά στο κύκλωμα “στημένων” παιχνιδιών, σημείωσε ότι επαγγελματίες παίκτες έχουν μηχανήματα που όταν ο παίκτης καταλάβει πως τον πιέζουν για να συμμετέχει σε στημένο αγώνα, πατάει το κουμπί και την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς ξέρουν πως υπάρχει απόπειρα χειραγώγησης. “Αν εφαρμόσουμε και αυτό και μαζί ένα αξιόπιστο σύστημα για τις μετακινήσεις των οπαδών, τότε έχουμε πιάσει μέσα στο γήπεδο όλους τους συντελεστές. Και θεατές και ποδοσφαιριστές και διαιτητές. Είναι οι συντελεστές της ιεροτελεστίας του ποδοσφαίρου”.

Για τις μετακινήσεις οπαδών, ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει και το έχει εκφράσει και ο Υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. “Η κανονικότητα είναι αυτή. (…) Τα πράγματα σε ορισμένα σημεία είναι θολά, όμως και οι ίδιοι οι σύνδεσμοι και οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταλάβουν πως αν δεν τακτοποιηθεί όλο αυτό, δεν θα προχωρήσει το ποδόσφαιρο”.

Εν κατακλείδι, σχετικά με την άρση βαρών, έναν τομέα του αθλητισμού όπου έχουν κατακτηθεί πολλά μετάλλια, αλλά έχουν παρουσιαστεί και τα περισσότερα κρούσματα ντόπινγκ, και με αφορμή την κόντρα Δήμα και Λεωνίδη που έχει ξεσπάσει, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ξαναγεννηθεί το άθλημα με υγιείς όρους και να καθαρίσει από κάθε “σκιά”, ενώ πιστεύει πως είναι και άλλοι παράγοντες μέσα, χορηγοί επί παραδείγματι, που ίσως θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα