Διακεκριμένοι σεφ από όλο τον κόσμο είπαν το αντίο στον ‘πάπα της γαστρονομίας’

Διακεκριμένοι σεφ από όλο τον κόσμο είπαν το αντίο στον ‘πάπα της γαστρονομίας’
Chefs carry the coffin of French Paul Bocuse during a funeral ceremony at the Saint-Jean Cathedral in Lyon, central France, Friday, Jan. 26, 2018. Hundreds of chefs and French dignitaries are gathering in the culinary mecca of Lyon for the funeral of Paul Bocuse, a master chef who defined French cuisine for more than a half-century and put it on tables around the world. (Philippe Desmazes/Pool Photo via AP) Philippe Desmazes/Pool Photo via AP

Ο "Monsieur Paul", προικισμένος με έναν μοναδικό σαρκασμό, ήταν επί χρόνια πρεσβευτής της γαλλικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο

“Τέτοιους ανθρώπους δεν τους κλαίμε, τους τιμάμε”, δήλωσε σήμερα ένας από τους 1.500 σεφ που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να αποχαιρετίσουν τον Πολ Μποκούζ. Μαζί τους χιλιάδες θαυμαστές του “πάπα” της γαλλικής γαστρονομίας κατέκλυσαν τη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Ο “Monsieur Paul”, προικισμένος με έναν μοναδικό σαρκασμό, ήταν επί χρόνια πρεσβευτής της γαλλικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Από την Ισπανία έως τη Σουηδία και το Περού, οι πιο διάσημοι σεφ απέτισαν τιμή σε αυτόν που ενέπνευσε και εκπαίδευσε γενιές μαγείρων, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του στις 20 Ιανουαρίου. Έπασχε χρόνια από Πάρκινσον.

Εκείνος θα ήθελε μια “απλή” τελετή στη “μικρή εκκλησία της Κολόνζ-ο-Μοντ-ντ’ Ορ”, κοντά στη Λιόν, στη γενέτειρά του στις όχθες του ποταμού Σον όπου πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο ίδιο δωμάτιο που γεννήθηκε, πάνω από το εστιατόριό του, το διάσημο L’Auberge du Pont de Collonges, που βραβεύτηκε το 2017 με τρία αστέρια Μισελέν από τη βίβλο της γαστρονομίας, καταγράφοντας ρεκόρ.

French chefs Regis Marcon, left, Pierre Orsi, 2nd right, Jacques Margui, right, and US chef Thomas Keller, 2nd left, pose before attending the funeral ceremony for French Paul Bocuse at the Saint-Jean cathedral, in Lyon, central France, Friday, Jan . 26, 2018. Hundreds of chefs and French dignitaries are gathering in the culinary mecca of Lyon for the funeral of Paul Bocuse, a master chef who defined French cuisine for more than a half-century and put it on tables around the world. (AP Photo/Philippe Desmazes) Philippe Desmazes/Pool Photo via AP

 

“Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της μεγάλης προσέλευσης”, εξήγησε ο γιος του, Ζερόμ, και η οικογένεια έκανε το καλύτερο για να σεβαστεί την επιθυμία του θανόντα.

Η τελετή της οποίας χοροστάτησε ο καρδινάλιος Φιλίπ Μπαρμπαρέν, έγινε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη της Λιόν. Η εκκλησία στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες, χώρεσε μόνο 1.100 ανθρώπους: ανάμεσά τους ήταν η αφρόκρεμα της γαστρονομίας, οι σεφ Αλέν Ντουκάς, τον οποίο ο θανών θεωρούσε πνευματικό του παιδί, ο Ζοέλ Ρομπουσόν, η Αν-Σοφί Πικ, ο Ντανιέλ Μπουλύντ που έφθασε από τη Νέα Υόρκη και ο Χιρογιούκι Χιραμάτσου, ο επικεφαλής της αλυσίδας μπυραριών Bocuse στην Ιαπωνία.

Τη γαλλική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς, υπέρμαχος της διπλωματίας μέσω της γαστρονομίας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

French chefs Alain Ducasse and Regis Marcon, right, applaud as the coffin of late French chef Paul Bocuse leaves the Saint-Jean Cathedral, in Lyon, central France, after a funeral ceremony, Friday, Jan. 26, 2018. Hundreds of chefs and French dignitaries are gathering in the culinary mecca of Lyon for the funeral of Paul Bocuse, a master chef who defined French cuisine for more than a half-century and put it on tables around the world. (Philippe Desmazes/Pool Photo via AP) Philippe Desmazes/Pool Photo via AP

 

Δύο γιγαντοοθόνες είχαν τοποθετηθεί στον περίβολο του ναού, ενώ αυστηρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε μέσα στην εκκλησία περνώντας ανάμεσα από τιμητική φρουρά μαγείρων που φορούσαν τις λευκές τους ποδιές.

Ο Μποκούζ, φορώντας την ποδιά του μάγειρα με το μετάλλιο του “Καλύτερου Εργάτη της Γαλλίας”, το οποίο απέσπασε το 1961, θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στους γονείς του, στο κοιμητήριο της Κολόνζ.

Ο Μποκούζ απέσπασε πάμπολλες διακρίσεις με τις καινοτόμες προσεγγίσεις του στην κλασική γαλλική κουζίνα. Το 1975, παρασκεύασε σούπα με τρούφες για ένα προεδρικό δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. ‘Εκτοτε στο διάσημο ρεστοράν του σερβίρεται η Soupe V.G.E., όπως ονομάζεται από τα αρχικά του ονόματος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Η ένωση των Λευκών Σκούφων της Λιόν ζήτησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων να αποδοθεί φόρος τιμής στον εκλιπόντα στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησής του, μια πρόταση που δεν εγκρίνει ο γιος του.

“Στη ζωή μου δεν μετανιώνω για τίποτε” συνήθιζε να λέει αστειευόμενος ο Μποκούζ, “μόνο για τον πόνο που προκάλεσα στις γυναίκες της ζωής μου. Ελπίζω ότι αυτές θα με συγχωρέσουν”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/Philippe Desmazes/Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα