Κλιματικό Χάος: Η απόφαση Τραμπ διακινδυνεύει το μέλλον του πλανήτη

Κλιματικό Χάος: Η απόφαση Τραμπ διακινδυνεύει το μέλλον του πλανήτη
FILE - In this Tuesday Aug, 16, 2005 file photo an iceberg melts in Kulusuk, Greenland near the arctic circle. Scientists who are fine-tuning a landmark U.N. report on climate change are struggling to explain why global warming appears to have slowed down in the past 15 years even as greenhouse gas emissions keep rising. Leaked documents show there is widespread disagreement among governments over how to address the contentious issue in Sept. 23-26 stock-taking report by the Intergovernmental Panel on Climate Change. (AP Photo/John McConnico, File) AP

Πως οι εμμονές του Αμερικανού προέδρου επηρεάζουν την επιτακτική ανάγκη της ανθρωπότητας να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τι αναφέρει για τις συνέπειες της απόφασης στο News 24/7, o υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα κλιματικών αλλαγών της Greepeace

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προσφιλή του τακτική ταράζει τα νερά της έτσι κι αλλιώς εύθραυστης διεθνούς κοινότητας, ανακοινώνοντας πως αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου κάνει από το πρωί της Παρασκευής το γύρω του κόσμου, με τον έναν μετά τον άλλο, τους ηγέτες των σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη να δηλώνουν τη λύπη τους για αυτή του την ενέργεια.

Τι όμως μπορεί να σημαίνει αυτή η απόφαση στη μάχη με την διάσωση του πλανήτη; Ποια τα έωλα επιχειρήματα Τραμπ για το “πίσω ολοταχώς” στο θέμα της περιβαλλοντικής ευθύνης μιας χώρας που έρχεται δεύτερη σε περιβαλλοντικούς ρύπους παγκοσμίως; Γιατί η απόφαση του Λευκού Οίκου ενδέχεται να αποτελεί χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη και μεγαλύτερη εμβάθυνση στην υπόθεση καθαρές πηγές ενέργειας για την Ευρώπη και την Κίνα;

Το News 24/7 επικοινώνησε με τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο εκστρατείας για θέματα ενέργεια και κλιματικών αλλαγών στην Greenpeace Ελλάδος, ο οποίος μας εξήγησε πόσο ρεαλιστικός είναι ο κίνδυνος του κλιματικού χάους, αλλά και γιατί παρά το γεγονός η απέλπιδα προσπάθεια Τραμπ θα πέσει στο κενό, ενδέχεται αυτή η απόφαση να επηρεάσει το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας

Αντιμέτωποι με το κλιματικό χάος

Τι προβλέπει η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που υπεγράφη στο Παρίσι και γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη τήρησής της;

“Η συμφωνία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η τελευταία συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να αποτρέψει το κλιματικό χάος. Ουσιαστικά τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να μειώσουν τους ρύπους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στα επίπεδα που μας λέει η επιστήμη, με σκοπό να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2oC και, αν είναι εφικτό, στον 1,5oC. 

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακα/ λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου) περίπου ως τα μέσα του αιώνα. Αν δεν το κάνουμε αυτό και η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τον 1,5 με 2 βαθμούς μπαίνουμε σε αυτό που οι επιστήμονες περιγράφουν ως κλιματικό χάος ή ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί του κλιματικού συστήματος που θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και δεν θα μπορούμε να τη σταματήσουμε. Προφανώς μιλάμε για εφιαλτικά σενάρια.

Ίσως το δυσκολότερο πράγμα όταν αναφέρεται κανείς στις κλιματικές αλλαγές προκειμένου να τον ακούσει ο κόσμος, είναι ακριβώς αυτός ο βαθμός του κινδύνου. Επειδή ακριβώς πολλές φορές μοιάζει με καταστροφολογία, ο κόσμος δεν ακούει. Είναι τόσο επικίνδυνο. Υπάρχουν επιστημονικές εκθέσεις του ΟΗΕ που λένε ότι αν πάμε σε αύξηση θερμοκρασίας 3 με 4 βαθμών, τότε περισσότερο από το 50% των ειδών που βρίσκονται πάνω στον πλανήτη γη θα μπουν σε φάση εξαφάνισης. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει γίνει τόσο απότομα, με βάση τα κλιματικά δεδομένα της Γης, που θα αποτελεί ένα τεράστιο σοκ στον πλανήτη. Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για τις ακριβείς συνέπειες, εκτός από ότι αυτές θα είναι τρομακτικές σε κάθε περίπτωση.

Τι σημαίνει η αποχώρηση Τραμπ;

Τι αναμένουμε από την απόφαση Τραμπ να απεμπλακεί η Αμερική από τη συμφωνία;

“Οι εκπομπές των ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 13% παγκοσμίως. Οι υπόλοιπες χώρες, δηλαδή το 87% προχωρά κανονικά. Νομικά η Αμερική δεν μπορεί να βγει από τη συμφωνία πριν το Νοέμβριο του 2010. Υπάρχουν νομικές δικλείδες που αναφέρουν ξεκάθαρα πως καμία χώρα δεν μπορεί να βγει πριν περάσουν τέσσερα χρόνια από την επίσημη επικύρωσή της.

15 πολιτείες απειλούν με λήψη νομικών μέτρων απέναντι στην ίδια την κυβέρνησή τους.

Αυτή τη στιγμή επικρατεί αναβρασμός και στο εσωτερικό της χώρας. Πάνω από 80 δήμαρχοι αμερικανικών πόλεων έχουν δηλώσει πως θα ακολουθήσουν τη συμφωνία, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ενώ 15 πολιτείες απειλούν ότι θα στραφούν νομικά απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ. Μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν πως στοχεύουν σε 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2045, ανεξάρτητα με το τι κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δεν μπορείς να σταματήσεις το αύριο

Αν και ο Τραμπ μπορεί να μπλοκάρει πολλά πράγματα, δεν μπορεί να τα ελέγξει όλα. Τι πολιτικές στήριξης μπορεί να επιλέξει μια Πολιτεία, για παράδειγμα στην ηλιακή ενέργεια, αυτό εξαρτάται από την Πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι αναφέρουν το εξής: Αυτή τη στιγμή, ό, τι εμπόδιο και να βάλει ο Τραμπ δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία. Δεν μπορείς να σταματήσεις το αύριο. Είναι μη αναστρέψιμη η πορεία προς τις καθαρές πηγές ενέργειες. Είναι πιο φτηνές, συμφέρουν επενδυτικά, ο κόσμος τις προτιμάει. Δεν θέλει τη ρύπανση ο κόσμος.

Δεν θα μπορέσει στην πραγματικότητα η Αμερική να σταματήσει την εξάπλωση των καθαρών και νέων τεχνολογιών. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Τραμπ είναι να τους καθυστερήσει κι εκεί γίνεται όλη η μάχη”.

Το έωλο επιχείρημα Τραμπ

Σε ποια βάση όμως στηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή του την εμμονή να κάνει πίσω από την ιστορική συμφωνία για το περιβάλλον;

“Το δήθεν επιχείρημα είναι ότι θέλει να προστατέψει την αμερικάνικη οικονομία. Είναι πάγια τακτική του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλύπτει ευφάνταστα στοιχεία και δεδομένα για να ντύσει τα επιχειρήματά του. Έχει πει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα hoax. Αυτό που θέλει πραγματικά να κάνει είναι να προστατεύσει τη βιομηχανία άνθρακα και πετρελαίου στην Αμερική. Θέλει να συνεχίσουν να κατασκευάζονται εργοστάσια άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας και να προχωρήσει σε εξορύξεις στην Αρκτική. Η βιομηχανία άνθρακα όμως δεν πρόκειται να ανακάμψει, είναι μια βιομηχανία στη δύση της. Πλέον δεν γίνονται επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

η βιομηχανία άνθρακα διαθέτει 50.000 θέσεις εργασίας και μόνο εκείνη των φωτοβολταϊκών απαριθμεί πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας

Οι καθαρές πηγές ενέργειας έχουν άλλωστε και ένα άλλο πλεονέκτημα. Είναι επιχειρήσεις υψηλής εργασιακής έντασης. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή τη στιγμή στην Αμερική, όλη η βιομηχανία άνθρακα διαθέτει 50.000 θέσεις εργασίας και μόνο εκείνη των φωτοβολταϊκών απαριθμεί πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας. Γίνεται αντιληπτό πως όταν βγαίνει ο Τραμπ και αναφέρει πως επιθυμεί να προστατεύσει αμερικανικές θέσεις εργασίας, με τις ενέργειές του θα συμβεί το αντίθετο. Είναι προφανές λοιπόν πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να στηρίξει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που αφορούν στον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Στην πράξη, αυτό που θα κάνει ο Τραμπ θα είναι τεράστια ζημιά για την αμερικανική οικονομία και θα το μετανιώσει πικρά. Πλέον φαίνεται πως θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο η Κίνα και η Ευρώπη στη νέα εποχή”.

Η χρυσή ευκαιρία για την Ευρώπη

Ποιες είναι οι κρίσιμες εξελίξεις από εδώ και μπρος και πως θα μπορούσε η Ευρώπη να επωφεληθεί της “πάσας Τραμπ” στο ενεργειακό πεδίο, θέτοντας και τις βάσεις για ένα ασφαλές περιβάλλον; “Η Ευρώπη και η Κίνα θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να πάνε ακόμη πιο μπροστά. Μπορούν έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις να αναλάβουν αυτές ηγετικό ρόλο στις καθαρές πηγές ενέργειας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουν, τόσο η Ευρώπη, όσο και η Κίνα, πολύ πιο σημαντικές και φιλόδοξες πολιτικές. Να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους. Για παράδειγμα το 2030, η Ευρώπη έχει πει πως το ποσοστό διείσδυσης καθαρής ενέργειας θα πρέπει να είναι στο 27%, ένας αναιμικός στόχος που θα ξεπεραστεί ούτως ή άλλως ακόμα και χωρίς στοχευμένες πολιτικές. Ο στόχος αυτός θα έπρεπε να είναι γύρω στο 45% με 50% ως το 2030. Προφανώς κάθε χώρα στην Ευρώπη ξεχωριστά, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να αναθεωρήσει προς τα πάνω και να κάνει πιο φιλόδοξες προσπάθειες, στηρίζοντας παράλληλα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοιες πολιτικές.» Η χώρα μας ιδιαίτερα θα πρέπει να ακυρώσει σχέδια που δεν συνάδουν με τη Συμφωνία του Παρισού, όπως η κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα και η περιβόητη έρευνα υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας.

AP Photo/John McConnico, File

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα