Τόσκας: ‘Όντως υπήρξαν οι δύο περιπτώσεις της Λέρου’
«Μιλάμε για δύο περιπτώσεις μέσα στις 500.000 ανθρώπων που ήρθαν από την αρχή του χρόνου» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
- 23 Νοεμβρίου 2015 17:03
Στα όσα αναφέρθηκαν σε ξένα και εγχώρια δημοσιεύματα, για τους Τζιχαντιστές που πέρασαν μέσα από ελληνικό έδαφος απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, ο οποίος παραδέχτηκε τελικά ότι όντως μιλάμε για δύο και όχι για ένα πλέον πρόσωπο, ωστόσο τόνισε ότι ήταν δύο σε σχέση με μισό εκατομμύριο κόσμου που εισήλθε από την αρχή του χρόνου στην χώρα και μας και η τρομοκρατικά δεν πρέπει νε συσχετίζεται με το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα τόνισε ο κ. Τόσκας: «Προχθές που ήμουν στις Βρυξέλλες στην σύσκεψη των ομολόγων μου, υπήρχε συναίνεση στο να μην ταυτίσουμε τις μεταναστευτικές ροές με την τρομοκρατία. Δύο διαφορετικά πράγματα. Μέσα σε αυτές τις μεταναστευτικές ροές υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδέες ακραίες που πρόσκεινται στην τρομοκρατία και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν μας φταίνε σε τίποτα οι μεγάλες μάζες των μεταναστών. Υπήρξαν λοιπόν δύο περιστατικά για τα οποία συνεργαστήκαμε με τις γαλλικές αρχές και τα οποία τα εντοπίσαμε σε χρόνο ρεκόρ.
Πέρασαν από την Λέρο την συγκεκριμένη ημερομηνία, αρχές Οκτώβρη και συμμετείχαν αυτοί οι άνθρωποι στις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι Γάλλοι μας ζήτησαν τα στοιχεία, εμείς τα δώσαμε σε χρόνο ρεκόρ γιατί είχε γίνει πολύ καλή ταυτοποίηση στη Λέρο και επιβεβαιώθηκαν αυτά τα στοιχεία και επομένως μιλάμε για δύο περιπτώσεις μέσα στις 500.000 ανθρώπων που ήρθαν από την αρχή του χρόνου- Έχουμε λάβει αυξημένα μέτρα και στους χώρους ταυτοποίησης στα νησιά, γίνονταν οι έλεγχοι, προσπαθούμε να είναι ακόμα καλύτεροι, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, υπάρχει μεγαλύτερη επιτήρηση σε χώρους μαζικούς που κυκλοφορεί ο κόσμος μέσα στις μεγάλες πόλεις μας, σε πρεσβείες ορισμένων χωρών, σε χώρους ενδιαφέροντος ορισμένων χωρών, εταιρείες και τέτοια πράγματα για να έχουμε καλύτερο περιβάλλον ασφαλείας. Και υπάρχει και συνεργασία όπως σας είπαμε με τις άλλες xώρες».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πάντως. ότι η χώρα μας είναι πιο ασφαλής, συγκριτικά με άλλες χώρες και στηλίτευσε το γεγονός ότι γειτονικές χώρες όπως τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορά τους: «Εμείς είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις άλλες Ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, Υπηρεσίες Ασφαλείας, ανταλλάσουμε πληροφορίες, έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ και τις γαλλικές Αρχές και έχουμε άριστη συνεργασία. H χώρα μας όμως, και λόγω των παραδοσιακών δεσμών με άλλες χώρες και λόγω των ιστορικών σχέσεων και λόγω της ανθρωπιάς που δείχνουμε στην υποδοχή των μεγάλων μαζών, μεγάλων ροών μεταναστών και προσφύγων που έρχονται, έχουμε ένα κλίμα ασφάλειας και έχουμε πραγματικά συνθήκες ασφάλειας ίσως περισσότερες από πολλές άλλες χώρες. Δεν είναι οι εντάσεις ισχυρές μέσα στη χώρα μας ούτε έχουμε μεγάλες περιοχές με μειονότητες που μπορεί να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή και παίρνουμε και τα μέτρα που μπορούμε οι αρχές ασφαλείας.
Επομένως, έχουμε ένα πολύ καλό περιβάλλον ασφαλείας, αλλά πρέπει για να το διαφυλάξουμε, χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας- Ο μεγάλος κίνδυνος να κλειστούν σαν ‘’σκαντζόχοιροι’’ , ας μου επιτραπεί, οι διάφορες χώρες και να αρχίσουνε να φτιάχνουν φράχτες σε μεγαλύτερο βαθμό-Τελοσπάντων και μόνο σα σύμβολο είναι κακό σημάδι. Θέλουν να επιτρέψουν μόνο οι χώρες, εννοώ τα Σκόπια και η Σερβία και η Κροατία θέλουν να επιτρέπουν μόνο στους Σύρους, στους Ιρακινούς, στους Αφγανούς να περνούν και όχι στους άλλους πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, προσπαθούμε, έχουμε συνεχείς συσκέψεις και συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν είναι μόνο θέμα δικό μας. Το θέμα το προσφυγικό είναι θέμα όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να πάρουν μέρος της ευθύνης τους όλοι».