Ο Κάμερον προσφέρει στη Γαλλία τη στρατιωτική βάση της Κύπρου για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS

default image

O Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως παραχωρεί τη βάση της Κύπρου, προκειμένου οι γαλλικές δυνάμεις να επιχειρούν από εκεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Επανέρχεται πρόταση στο κοινοβούλιο να εισέλθει και το Ηνωμένο Βασίλειο στον πόλεμο

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας πρόσφερε τη Δευτέρα στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τη βρετανική βάση της Κύπρου, προκειμένου να διεξάγονται από εκεί οι αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS στη Συρία. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο του Παρισιού, ο Βρετανός πολιτικός ανέφερε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να υποστηρίξει τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, προκειμένου να νικήσει αυτή την σατανική θανατηφόρα οργάνωση”.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε παράλληλα αποφασισμένος να πείσει το κοινοβούλιο προκειμένου να συμμετέχει και η χώρα του στις πολεμικές επιχειρήσεις από αέρος, κατά στόχων των Τζιχαντιστών στη Συρία. “Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στην καρδιά των επιχειρήσεών του, στη Συρία και το Ιράκ. Μέσα στην εβδομάδα, θα καταθέσω ένα κατανοητό σχέδιο, αναχαίτισης του ISIS στο κοινοβούλιο. Υποστηρίζω σθεναρά τις ενέργειας του προέδρου Ολάντ και είναι ισχυρή μου πεποίθηση πως σε αυτές πρέπει να συμμετέχει και η Βρετανία. Φυσικά, αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει το κοινοβούλιο”.

Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρηση του ακρωτηρίου RAF αποτελεί μια έμπρακτη κίνηση στήριξης προς τη Γαλλία. Παράλληλα ο Κάμερον κάλεσε για περισσότερα μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην τρομοκρατία: “Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κανόνες που θα μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε τα στοιχεία επιβατών που έρχονται στην Ευρώπη. Είναι γελοίο ειλικρινά, να μπορούμε να παίρνουμε περισσότερες πληροφορίες από χώρες εκτός ΕΕ, παρά μεταξύ των κρατών μελών”.

Νωρίτερα, Ολάντ και Κάμερον επισκέφτηκαν τον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν όπου έγινε μία από τις επιθέσεις. Οι δύο ηγέτες στάθηκαν στα σημεία όπου πλήθος κόσμους αφήνει ακόμη και σήμερα λοιυλούδια και κεριά για τα θύματα.

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα