Jean Batten: Στα 107 χρόνια από τη γέννησή της αφιερωμένο το Google Doodle

Jean Batten: Στα 107 χρόνια από τη γέννησή της αφιερωμένο το Google Doodle

Αφιερωμένο στα 107 χρόνια από τη γέννηση της Γκάρμπο των αιθέρων το Doodle της Google (Pics)

To Doodle τιμά τα 107 χρόνια από τη γέννηση της πιλότου Jean Batten. Η Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1982.

Η Jean Batten ήταν η πιο διάσημη Νεοζηλανδή της δεκαετίας του ’30. Η γεννημένη στη Ροτορούα, έγινε διεθνώς γνωστή, πραγματοποιώντας έναν πλήθος σόλο πτήσεων σε όλο τον κόσμο που έσπασαν ρεκόρ. Έκανε την πρώτη στην ιστορία σόλο πτήση από την Αγγλία στη Νέα Ζηλανδία το 1936.

 

Η Jean Batten ήταν κόρη του χειρουργού οδοντιάτρου Φρέντερι Μπάτεν και της Έλεν Μπάτεν (η μητέρα της έγινε ένθερμη υποστηρικτής της στην επιλογή της να ακολουθήσει την καριέρα του αεροπόρου). Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια. Το 1913 η οικογένεια μετακόμισε στο Όκλαντ. Το 1924 η Μπάτεν γράφτηκε σε Κολέγιο θηλέων στην Ρεμουέρα στο Όκλαντ, όπου σπούδασε μπαλέτο και πιάνο. Αν και ήταν ταλαντούχα πιανίστας, σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να γίνει πιλότος όταν ο Αυστραλιανός πιλότος Charles Kingsford Smith την πήρε μαζί του σε μια πτήση στο Southern Cross αεροπλάνο του. 

Το 1929 η ίδια και η μητέρα της μετακόμισαν στην Αγγλία, για να ενταχθούν στην λέσχη London Aeroplane Club.

Η πρώτη σόλο πτήση

Έκανε την πρώτη σόλο πτήση της το 1930 και είχε αποκτήσει την ιδιωτική και επαγγελματική άδειά της μέχρι το 1932, αφού δανείστηκε 500 £ για να πληρώσει τις 100 ώρες χρόνου πτήσης που απαιτούνταν από τον Φρεντ Τρούμαν, έναν Νεοζηλανδό πιλότο που υπηρετούσε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και που ήθελε να την παντρευτεί.

 

Μετά την ολοκλήρωση της “Β” άδειάς της το Δεκέμβριο του 1932, άφησε τον Τρούμαν και στράφηκε προς τον Victor Dorée, ο οποίος δανείστηκε 400 £ από τη μητέρα του για να αγοράσει στην Μπάτεν ένα διπλάνο Gipsy Moth. Σύμφωνα με το NZ History Online “το να μαζεύει χρήματα εκμεταλλευόμενη τις σχέσεις της με τους άνδρες, ήταν ένα θέμα που συνεχίστηκε σε όλη την καριέρα της.”

Η αυτοβιογραφία της Batten

Ήταν αρκετοί εκείνοι που ονόμασαν τη Batten, Γκάρμπο των αιθέρων, θεωρώντας την πρότυπο ομορφιάς της εποχής. Η Batten μεταξύ άλλων, θέλοντας να διατηρήσει αιώνια την υστεροφημία της προέβη στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας της σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 29 ετών. Το 1934 προσπάθησε να πετάξει από τη Μ. Βρετανία στην Αυστραλία με το Gipsy Moth, κάτι που τελικά κατάφερε, ενώ στη διάρκεια της ζωής της προσπάθησε να σπάσει το ρεκόρ χρόνου του Amy Johnson για τη συγκεκριμένη διαδρομή, χωρίς τελικά να το πετύχει.

 

Ο θάνατος της

Η Batten πέθανε το 1982 και ενώ βρισκόταν στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, τη δάγκωσε ένας σκύλος. Η Jean Batten αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε θεραπεία μετά το δάγκωμα, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σημαντικές επιπλοκές στην υγεία της. Πέθανε μόνη σε ένα ξενοδοχείο της Μαγιόρκα, ενώ η ταφή της πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1983. Μάλιστα το παράδοξο είναι ότι η ταφή πραγματοποιήθηκε με το μεσαίο της όνομα, Gardner, και κανείς δεν γνώριζε ποια πραγματικά ήταν. Ο κόσμος και οι συγγενείς της πληροφορήθηκαν το γεγονός το Σεπτέμβριο του 1987.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα