Στο “στόχαστρο” η Λίτσα

Στο “στόχαστρο” η Λίτσα
Υπόθεση Βλαστού - Φωτό αρχείου Ευρωκίνηση

"Ψεύτρα" και "αναξιόπιστη" είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς των κατηγορουμένων για την Ευαγγελία Βλαστού που μίλησε για το "κύκλωμα μπράβων" στην αστυνομία. Την ίδια ώρα, αναμένεται να εκδοθούν νέα εντάλματα σύλληψης για εμπλεκόμενους. Τί λένε οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

Κατά της Ευαγγελίας Βλαστού, της κατηγορούμενης που πρώτη μίλησε για το αποκαλούμενο “κύκλωμα μπράβων” στρέφονται οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, οι οποίοι  απολογήθηκαν αυτή την εβδομάδα στον ανακριτή Διαφθοράς.

Την ίδια ώρα, ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται -κατά πληροφορίες- να εκδώσει το επόμενο διάστημα νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, που φέρονται να εμπλέκονται με την εγκληματική οργάνωση.

Οι απολογίες

Στην ογκωδέστατη δικογραφία προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι απολογίες και τα υπομνήματα των 15 κατηγορούμενων που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, μετά τη σύλληψή τους.

Μεταξύ άλλων, οι κατηγορούμενοι για πληθώρα αδικημάτων όπως εγκληματική οργάνωση, εκρηκτικές ύλες, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλα, στρέφονται κατά της Λίτσας Βλαστού και αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Η δικηγόρος του Π. Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενη, ανέφερε απολογούμενη πως ουδέποτε παρέλαβε είτε από τη Λίτσα Βλαστού είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές.

Κατά την ίδια, ο λόγος που η Λίτσα στράφηκε εναντίον της είναι γιατί όταν η τελευταία της ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Π. Βλαστό, η δικηγόρος της απάντησε πως “σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Π. Βλαστό”.

Η Μαρία Μουζακίτη, φίλη της Παν. Καρπούζου, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχε στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου. “Σήμερα η ζωή μου είναι επικεντρωμένη στην οικογένειά μου. Αποκόπηκα πλήρως και απομακρύνθηκα από το παλιότερο φιλικό περιβάλλον μου όταν συνειδητοποίησα ότι η ομολογουμένως επιπόλαια κάποιες φορές συμπεριφορά μου, μπορούσε να με οδηγήσει σε δρόμους που δεν επιθυμούσα και δεν επιδίωκα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την απολογία της, είπε ότι όταν αντιλήφθηκε ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν της είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσε, αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσε, αλλά απομακρύνθηκε και από το σχετικό φιλικό της περιβάλλον.

Όσο για τη σχέση της τότε φίλης της και συνεταίρου της, Πένυς Καρπούζου, με τον Π. Βλαστό, αναφέρει ότι “άρχισε και εξελίχθηκε σε μία περίοδο που είχα βρεθεί σε μία έντονη και ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση. Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγο της κρίσης. Η Καρπούζου με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τι συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις”. Όπως επεσήμανε, οι σχέσεις των δύο διακόπηκαν τον Οκτώβριο του 2012, ενώ “οι τηλεφωνικές μου επαφές με το Βλαστό συνεχίστηκαν ως την άνοιξη του 2013 με δική του και μόνο πρωτοβουλία”.

Δώρο εσωρούχων και ταξίδια

Για τη συνήγορο του Π. Βλαστού, Αδ. Αγγελέτου, κατέθεσε: “έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί της μία μόνο φορά για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο Βλαστός”.

Αντίστοιχα, η Μαρία Μουζακίτη περιέγραψε στον ανακριτή πως όταν χώρισς, ήταν όλη μέρα με την Καρπούζου και στα τηλέφωνα με το Βλαστό και μάλιστα, ο βαρυποινίτης “μας είχε κάνει δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας. Η Καρπούζου είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια μας και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο και πήγαινα περιστασιακά”.

Από την πλευρά της η Παναγιώτα Καρπούζου, επανέλαβε όσα έχει καταθέσει και προανακριτικά, αρνούμενη τις κατηγορίες.

Για το όπλο που φέρεται ότι έδωσε στον Π. Βλαστό το Νοέμβριο του 2011, η ίδια κατέθεσε ότι γνώριζε από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Όπως είπε, “δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στο σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί”.

Για την πάλαι ποτέ φίλη της Λίτσα, με την οποία έχει έρθει σε ρήξη εδώ  και χρόνια, η Π. Καρπούζου υποστήριξε ότι “με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως του τα πήρε του Π. Βλαστού και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων από ποιόν έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. Οσα λέει για μένα τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στα ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα”.

Παράλληλα, η πρώην σύζυγος Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, κατέθεσε ανάμεσα σε άλλα στον ανακριτή Διαφθοράς πως “η εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλεύεται τα συναισθήματά μου για αυτόν και με χειραγωγεί”.

Αναξιόπιστη η Λίτσα

Ο προφυλακισμένος σωφρονιστικός υπάλληλος, Γεώργιος Σκάλκος, που φέρεται να μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έναντι αμοιβής, κατέθεσε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή του στην υπόθεση.

“Η μοναδική αναφορά μου στην υπόθεση γίνεται από τη «Λίτσα» “η οποία είναι εντελώς αναξιόπιστη και τα όσα καταθέτει σχετικά με εκείνον είναι ψευδή”,τόνισε προσθέτοντας: “όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πως μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει στην εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε… Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό.  Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω”.

Η επίσης προφυλακισμένη, Ευρ. Χριστοδουπούλου, αναφέρθηκε στην κατηγορία που της αποδίδεται, ότι δηλαδή παρέδωσε έξω από φούρνο το ποσό των 2.000 ευρώ στον νυν προσωρινά κρατούμενο Fejzulla Taulant ως αμοιβή για την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστου.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι παρέδωσε χρήματα, εξηγώντας ότι “δεν μπορούσα να αρνηθώ (σ.σ. στον Π. Βλαστό) από φόβο και υποχρέωση.

Ανακριτής: “Ήταν κάτι σαν ραντεβού στα τυφλά; Ποιο το νόημα του ραντεβού; Του δώσατε κουλουράκια από το «χωριάτικο»; “

Απάντηση: “Δεν του έδωσα τίποτα. Το νόημα του ραντεβού ήταν ότι πήγα αναγκαστικά μετά τις πιέσεις του Βλαστού”.

Βέβαια, ο Fejzulla Taulant, απολογούμενος αρνήθηκε ότι έχει δει ποτέ του τη συγκατηγορούμενή του και πως βρισκόταν σε άλλο σημείο εκείνη την ημέρα. 

Τέλος, ο κατηγορούμενος για την έκρηξη στο σπίτι της εισαγγελέα Πετράκη στη Λάρισα, Γιώργος Βερεσές, μίλησε για “συμπτωματική εμπλοκή”, ρίχνοντας όλη την ευθύνη σε συγκατηγορούμενος του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα