Στο τραπέζι το Ταμείο στήριξης του Τύπου

Στο τραπέζι το Ταμείο στήριξης του Τύπου
Συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου για το 2018 σήμερα στην βουλή.Στην φωτογραφία ο Υπουργός ψηφιακλης πολιτικής,τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης Νίκος Παππάς,Δευτέρα 8 ιανουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μίλησε από το βήμα της διημερίδας "Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης", που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη

Πρόταση για δημιουργία ταμείου στήριξης του Τύπου, έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έπειτα από κύκλο επαφών και συζητήσεων με τις ενώσεις εκδοτών, δημοσιογράφων και τους εκπροσώπους ιδιοκτησίας εφημερίδων και περιοδικών.

Την πρωτοβουλία γνωστοποίησε ο υπουργός στο πλαίσιο του χθεσινού πρώτου κύκλου εργασιών της διημερίδας «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης», που οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Το Ταμείο, ανέφερε ο κ. Παππάς, θα έχει επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλίζει την οικονομική στήριξη των προϊόντων του δημοσιογραφικού κλάδου. Αποσαφήνισε μάλιστα ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα σταματήσει με τη σύσταση του και επισήμανε ότι οι άνθρωποι του έντυπου Τύπου πρέπει να έχουν αυξημένο ρόλο στη διατήρηση του.

Με την πρόταση της κυβέρνησης συναίνεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δια των εκπροσώπων τους στην ημερίδα.

Στην πρόταση της κυβέρνησης για το ταμείο Στήριξης (θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις ενώσεις του Τύπου) η εκπρόσωπος Τυπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μετέφερε την ευρωπαϊκή πρακτική με παραδείγματα χωρών όπως η Φινλανδία που διατηρεί μειωμένο ΦΠΑ στη διανομή του Τύπου, η Γαλλία, η οποία με άμεσα κρατικά βοηθήματα στηρίζει το ταμείο για τον Τύπο, με απαλλαγές φόρου και έμμεσες επιδοτήσεις για την υποστήριξη στην ψηφιακή ανάπτυξη κ.ά.

Η ανάσχεση της ερήμωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος απαιτεί βαθιές πολιτικές τομές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, συντάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης που σημείωσε ότι η κρίση στον Τύπο είναι κρίση της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει όπου μπορεί». Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου απο το ΚΚΕ σημείωσε ότι όσο οι εφημερίδες λειτουργούν με λογική καπιταλιστικών επιχειρήσεων η κρίση, «η οποία ωφέλησε και πάλι τους επιχερηματατίες», θα βαθαίνει, ο Δημήτρης Τσιοδρας (Ποτάμι) υπερθεμάτισε της κυβερνητικής πρότασης προσθέτοντας ότι τα μέτρα στήριξης στις εφημερίδες εγγυώνται τον πλουραλισμό, την ελευθεροτυπία και την αντικειμενική ενημέρωση.

Αν και με διάθεση κατανόησης, ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης θεωρεί ότι «ο επιδοτούμενος Τύπος είναι και εξαρτώμενος», ενώ ο καθηγητής Γιώργος Πλειός εξήγησε ότι η κρίση οδηγεί σε πολιτική εξάρτιση των ΜΜΕ για να επιβιώσουν, οι τουλάχιστον κακές συνθήκες καθιστούν τους δημοσιογράφους ευάλωτους, η ποιότητα του δημοσιογραφικού περιεχομένου μειώνεται και μίλησε για κίνδυνο πολιτικής πόλωσης μέσω του υπο κρίση Τύπου. Σε ζητήματα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και λογοκλοπής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Κυριάκος Θεοδωρακάκος, Δημοσιογράφος τονίζοντας πως η κατάσταση ιδίως στο διαδίκτυο «καταστρέφει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και αποβαίνει σε βάρος των θέσεων εργασίας», ενώ ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης σημείωσε πως βασική προϋπόθεση στα μέτρα στήριξης είναι η διαφάνεια «ώστε να μην υπάρχουν εξαρτήσεις» και ο Πάτρικ Καμένκα, του γαλλικού δημοσιογραφικού οργανισμού SNJ CGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επισήμανε πως «η υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ οξύνει τα προβλήματα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων, συντηρεί την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων , διογκώνονται οι επισφάλειες και μειώνονται τα εισοδήματα τους». Οι εργασίες της διημερίδας στην ΕΣΗΕΑ ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα