Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης

Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης
Eurokinissi

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν

Πέθανε πριν από λίγο, σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο όπου και νοσηλευόταν “ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Γεράσιμος Αρσένης απεβίωσε νωρίτερα σήμερα σε ηλικία 85 ετών στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ”.

O Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών τουΟ.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας τουΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.

 

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).

Αποκορύφωμα εκείνης της περιόδου η κρίση των Ιμίων.

Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

“Κάτσε καλά Γεράσιμε”

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.

“Γιατί δεν έκατσα καλά”

Ήταν έγγαμος με τη Λούκα Κατσέλη, πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010) και προηγουμένως καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν νομικός και οικονομολόγος και έχει τέσσερα παιδιά.

Yπόθεση ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ

Από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Μεταπολίτευσης, ο Αρσένης υπήρξε ο πιο αριστερός πολιτικά, και πολλές φορές ήλθε σε σύγκρουση με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πιο γνωστή ήταν η κόντρα του με την οικογένεια Τσάτσου, που ήταν ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, μιας από τις μεγαλύτερες τότε τσιμεντοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ενώ μέλη της είχαν διατελέσει πρόεδροι του ΣΕΒ. Το 1983 τα μέλη της οικογενείας Τσάτσου απομακρύνθηκαν από την διοίκηση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, καθώς αυτή εθνικοποιήθηκε από τον Αρσένη και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά την εθνικοποίηση, το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε καταθέτοντας μήνυση εναντίον του Αλέξανδρου Τσάτσου και των υιών του για απάτες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Τσάτσου.Η μήνυση οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης.

 

Ο Αρσένης είχε δηλώσει σχετικά με την ποινική δίωξη ότι «οι Τσάτσοι θα περάσουν τις γιορτές στην φυλακή».Αν και ο εισαγγελέας έκανε απαλλακτική πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το τελευταίο εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα διατάζοντας την απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Οι Τσάτσοι όμως έχοντας ειδοποιηθεί νωρίτερα είχαν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό. Η δικαστική δίωξη των Τσάτσων ατόνησε μετά την απομάκρυνση του Αρσένη από το υπουργείο το 1985 και την έλευση του Κώστα Σημίτη, και τελικά απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Παρ’όλα αυτά, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ξανά την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία παρέμεινε υπό κρατικό έλεγχο επί Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ιδιωτικοποίησε πουλώντας την στην ιταλική εταιρία Calcestruzzi (Καλτσεστρούτσι).

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αδελφός της κορυφαίας μορφής του αντιδικτατορικού αγώνα και ηθοποιού Κίττυς Αρσένη.

Τσίπρας: Σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος

Ο πρωθυπουργός λίγη ώρα μετά την είδηση για τον χαμό του Γεράσιμου Αρσένη δήλωσε:

“Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη.

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.

Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.

Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια”.

Μητσοτάκης: Πολιτεύτηκε με ευπρέπεια

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Γεννηματά:  Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό

Η  Φώφη Γεννηματά δήλωσε για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη:

¨”Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη μας θλίβει βαθύτατα . Έφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος.  Πορεύτηκε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βαθιά δημοκράτης, μαχητικός,  εξέχων ακαδημαϊκός και επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό. Ανυποχώρητος πάντα, υπερασπίστηκε αξίες και οράματα.

Εκφράζουμε τα  βαθιά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, τη Λούκα  και την οικογένεια του”.

Ποτάμι: Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά: “Ο Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση. Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Σκουφά 34, Αθήνα) την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 14:00.

Αντί στεφάνου, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί όποιος επιθυμεί να καταθέσει δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό Υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του Γεράσιμου Δ. Αρσένη (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ IBAN GR1001103150000031554540182).

(με πληροφορίες από ΑΠΕ και από την wikipedia)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα