Bessie Coleman: To σημερινό Doodle τιμά την πρώτη γυναίκα αεροπόρο

Bessie Coleman: To σημερινό Doodle τιμά την πρώτη γυναίκα αεροπόρο

To Doodle της Google τιμά σήμερα τα 125 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης αφροαμερικανίδας αεροπόρου, που έλαβε δίπλωμα χειριστή αεροσκάφους

Τα 125 χρόνια από τη γέννησή της Bessie Coleman, της γυναίκας που αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο για τους αγώνες για τα ανθρώπινα διακαιώματα σε όλο τον κόσμο, τιμά με το σημερινό της Doodle η Google.

Η Bessie Coleman γεννήθηκε το 1893 και πέθανε το 1926 στην Ατλάντα και ήταν το  δέκατο παιδί σε μια αγροτική οικογένεια με συνολικά δεκατρία παιδιά.

Η ίδια αγαπούσε το σχολείο και τη γνώση, με αποτέλεσμα να διασχίζει καθημερινά μια απόσταση 7 χιλιομέτρων για να φτάσει στο σχολείο της, το οποίο ήταν στο Τέξας, όπου και είχαν μετακομίσει. Κατάφερε να ολοκληρώσει το σχολείο με άριστα, ωστόσο μπόρεσε να φοιτήσει μόλις για ένα έτος στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, πριν της τελειώσουν τα χρήματα.

Αργότερα η οικογένειά της μετακόμισε στο Σικάγο και η Bessie για να συνεισφέρει στα οικονομικά του σπιτιού έπιασε δουλειά ως μανικιουρίστα.

Ήταν το Σικάγο αυτό που την έκανε να λατρέψει την αεροπορία, καθώς εκεί γνώρισε πολλούς πιλότους, οι οποίοι την μύησαν στα μυστικά της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσει να ακολουθήσει το όνειρό της.

Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα και τα εμπόδια πάρα πολλά. Η Coleman δεν είχε την οικονομική άνεση να παρακολουθήσει μαθήματα, ενώ ήταν μαύρη, πράγμα που αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στο όνειρό της.

Για να τα καταφέρει αποφάσισε να μετακομίσει στη Γαλλία, όπου κατάφερε να πάρει την άδεια πιλότου από τη σχολή Caudron Brother School of Aviation μέσα σε μόλις επτά μήνες και έγινε η πρώτη Αμερικανίδα αφρικανικής καταγωγής που έγινε πιλότος.

Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ συνάντησε κι άλλες δυσκολίες, καθώς δεν έβρισκε δουλειά. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και άρχισε να εργάζεται στις αεροπορικές επιδείξεις.

Ο τραγικός θάνατός της

Πετούσε πάνω από μια περιοχή όπου σχεδίαζε να κάνει άλμα με αλεξίπτωτο την επόμενη μέρα, όταν το αεροπλάνο τύπου Curtiss JN-4 έκανε βουτιά και η Κόλμαν βρέθηκε στο κενό από ύψος 610 μέτρων. Κατέπεσε στο έδαφος και πέθανε ακαριαία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα