Τόσκας στο NEWS 247: Πετύχαμε καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας και πολύ λιγότερη καταστολή
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο NEWS 247 και μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας αλλά και για τις θέσεις του γύρω από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, των «άβατων» και τον τρόπο που πρέπει να παρέχεται η αστυνόμευση
- 26 Ιανουαρίου 2017 07:36
Για τις τελευταίες εξελίξεις με τις συλλήψεις για την τρομοκρατία, τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ποινικού εγκλήματος στην Δυτική Αττική, ακόμα και τον τρόπο που λειτούργησαν τα Σώματα Ασφαλείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, στάθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247.
“Το φαινόμενο αυτό δεν είναι «Λερναία Ύδρα», σίγουρα είναι οι τελευταίες αναλαμπές της παλιάς τρομοκρατίας των παλιών οργανώσεων τρομοκρατίας, η οποία όμως για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ποτέ δεν θα μηδενιστεί, γιατί σε καμία χώρα δεν έχει μηδενιστεί”, αναφερόμενος στην τρομοκρατία και τη σύλληψη της Π. Ρούπα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στον τρόπο που λαμβάνει μέτρα η ΕΛ.ΑΣ. για την παρακολούθηση μεταναστών ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν ομάδες φανατικών εντός των καταυλισμών, για την Ευρώπη τόνισε ότι η λύση είναι στη μη γκετοποίηση αυτών των πληθυσμών και τοποθετήθηκε και για τα φαινόμενα βίας στα Εξάρχεια, αλλά και την οπαδική βία.
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα στο NEWS 247
-Η χώρα μας δέχτηκε ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας τις τελευταίες ημέρες που κράτησε πολύ και άφησε πίσω του πολλά προβλήματα. Πώς κρίνετε τον βαθμό ανταπόκρισης των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη;
«Τα κλιματολογικά δεδομένα παγκοσμίως έχουν αλλάξει και πέρασαν οι εποχές που περιμέναμε Ιανουάριο-Φεβρουάριο τις κακοκαιρίες και τον υπόλοιπο καιρό ήταν πιο ήπια τα πράγματα, άρα μας επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση όλο τον χρόνο γιατί βλέπουμε και διαφορετικές περιόδους κακοκαιρίας και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην τελευταία λοιπόν κακοκαιρία, νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός πήγε καλά και αναφέρομαι σε κρατικό μηχανισμό, γιατί χρειάστηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συντονίσει πολλούς φορείς, όπως την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, Περιφέρειες, Δήμους, στρατιωτικές δυνάμεις και νομίζω ότι όλα αυτά δούλεψαν αρκετά καλά. Δεν έκλεισαν οι Εθνικές Οδοί και τα προβλήματα περιορίστηκαν εκεί που η χιονόπτωση ήταν πολύ έντονη και με ασυνήθιστο ύψος χιονόστρωσης, όπως στις Σποράδες και στην Κύμη. Μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε καλά όμως σε γενικές γραμμές, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι καθησυχάζουμε, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και άλλες κακοκαιρίες θα έρθουν και συνεχίζεται άλλωστε η κακοκαιρία σε κάποιες περιοχές, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις.
Βέβαια, ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι για να αντιμετωπίζει τους πέντε πόντους χιόνι στον δρόμο, είναι για να αντιμετωπίζει τις σκληρότερες καταστάσεις και το μεγάλο στοίχημα και αυτό προσπαθούμε, είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις Περιφέρειες και τους Δήμους, μία πρακτική δηλαδή που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε τα διάφορα καιρικά φαινόμενα με μέσα πεπαλαιωμένα και να συμπεριλάβω και το καλοκαίρι σε αυτό με τις φωτιές, που τις αντιμετωπίζουμε με παλιά πυροσβεστικά αεροσκάφη, γιατί δυστυχώς δεν έγινε τόσα χρόνια αυτό που έπρεπε και κοιτάζουμε τώρα να δούμε πως μπορούμε με καλύτερο συντονισμό να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις ακόμη και με παλιά μέσα. Όπως καταλαβαίνετε δεν προφταίνουμε, αλλά ούτε έχουμε και τα χρήματα να αγοράσουμε για το επόμενο καλοκαίρι πυροσβεστικά αεροσκάφη.
O κρατικός μηχανισμός δεν είναι για να αντιμετωπίζει τους πέντε πόντους χιόνι στον δρόμο, είναι για να αντιμετωπίζει τις σκληρότερες καταστάσεις
Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από την στιγμή που θα τα παραγγέλναμε θα ήθελαν δύο χρόνια για να έρθουν ακόμα και αν είχαμε τα χρήματα για το κάνουμε αυτό, άρα προσπαθούμε να πετύχουμε τον καλύτερο συντονισμό των υπαρχουσών δυνάμεων και έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας δώσει περισσότερα Chinook με κάδο, ο οποίος θα είναι και μεγαλύτερος από αυτούς που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα, γιατί έχει αυτό το ελικόπτερο αυτή τη δυνατότητα, έτσι ώστε να έχουμε αυξημένες δυνατότητες για το επόμενο καλοκαίρι. Δυστυχώς, φέτος τέλειωναν και οι συμβάσεις για την μίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων… Έπεσαν όλα μαζί βλέπετε, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο καλοκαίρι».
-Πρόσφατα είχαμε τη σύλληψη της Πόλα Ρούπα και της συνεργού της, είχαμε όμως και ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος διμοιρίας έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τα οποία γίνονται και συχνά στόχος εμπρηστικών επιθέσεων-Τελικά, σε ότι αφορά την τρομοκρατία μιλάμε για «ξεδόντιασμα» ή για «Λερναία Ύδρα»;
«Σίγουρα το φαινόμενο αυτό δεν είναι «Λερναία Ύδρα», σίγουρα είναι οι τελευταίες αναλαμπές της παλιάς τρομοκρατίας των παλιών οργανώσεων τρομοκρατίας, η οποία όμως για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ποτέ δεν θα μηδενιστεί, γιατί σε καμία χώρα δεν έχει μηδενιστεί.
Απλά προσπαθούμε και πολιτικά να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι τραβάνε λάθος δρόμο και αστυνομικά, να εξιχνιάσουμε και να συλλάβουμε αυτούς που έχουν εμπλακεί σε αυτά τα κυκλώματα, γιατί η κοινωνία μας είναι μία δημοκρατική κοινωνία με κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιου είδους καταστάσεις, ειδικά τη στιγμή που δίνει μία μεγάλη μάχη, την μάχη της σταθεροποίησης και την μάχη της ανάπτυξης και οι επαναστάσεις ποτέ δεν πέτυχαν κάτι και ιστορικά αν θέλετε, ποτέ δεν πέτυχαν κάτι με τέτοια μέσα. Είναι λάθος δρόμος και είναι και εγκληματικός δρόμος».
– Εσείς δεχτήκατε και ο ίδιος απειλές, ευθείες απειλές από τον Νίκο Μαζιώτη
«Εντάξει, ξέρετε έχω την αίσθηση ότι υπηρετούμε και την Δημοκρατία και υπηρετούμε από αυτή την θέση τα συμφέροντα του λαού, επομένως δεν μας φοβίζουν τέτοιες απειλές και αν θέλετε και προσωπικά έχω αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις πολλές στον Έβρο, με πολύ μεγαλύτερες απειλές εκεί, άρα δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε τις διάφορες απειλές. Εμείς προχωράμε».
Yπηρετούμε και την Δημοκρατία. Επομένως δεν μας φοβίζουν τέτοιες απειλές
-Έχετε την αίσθηση ότι προλάβετε και προχωρήσατε σε συλλήψεις πριν συμβεί κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα;
«Δεν ξέρω αν είχε κάποια σχέδια η συγκεκριμένη κυρία αλλά σίγουρα τα σχέδιά της ήταν απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, γιατί όπως είπα οι λαϊκές επιδιώξεις δεν επιτυγχάνονται με τέτοιους τρόπους. Ίσα-ίσα αυξάνουν την συντηρητικοποίηση του κόσμου, υπάρχουν θύματα, αθώα θύματα και δεν είναι ο τρόπος επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων αυτός που επέλεξαν αυτά τα άτομα. Είναι μέθοδοι οπισθοδρόμησης των λαϊκών συμφερόντων και όχι επίτευξης των λαϊκών επιδιώξεων. Μέσα στα χαρτιά τους υπήρχαν διάφορα ονόματα, διάφοροι τόποι, από εκεί και πέρα στο μυαλό τους δεν ξέρω τι σχέδια υπήρχαν. Ευτυχώς, αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να πετύχουν κανένα από αυτά τα σχέδια που είχαν στο μυαλό τους».
-Επί υπουργίας σας τέθηκε ίσως για πρώτη φορά στο τραπέζι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Δυτική Αττική, μία περιοχή με τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της «άβατα»… Μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. έχει βγάλει μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις με συμμορίες που δρούσαν ακόμα και στα πρότυπα της ιταλικής «Καμόρα» και μάλιστα επί 30 έτη. Τι είναι αυτό που άλλαξε και μπόρεσε η Αστυνομία να μπει σε αυτές τις περιοχές και να προχωρήσει σε εξαρθρώσεις μεγάλων συμμοριών;
«Υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι τόποι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι και εγκαταλελειμμένες κοινωνίες για πάρα πολλά χρονιά από πολλές κυβερνήσεις. Εμείς προσπαθούμε, όχι μόνο με αστυνομικό τρόπο, να ανοίξουμε αυτούς τους τόπους και να πείσουμε, ότι δεν μπορεί η ενασχόληση των νέων ανθρώπων να είναι το έγκλημα, αλλά θα πρέπει να επιλέξουν άλλους νόμιμους τρόπους.
Υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι τόποι και εγκαταλελειμμένοι άνθρωποι και εγκαταλελειμμένες κοινωνίες για πάρα πολλά χρονιά από πολλές κυβερνήσεις
Το δείξαμε με τη σύλληψη των κυκλωμάτων των Ρομά, αυξήσαμε την αστυνόμευση στην Δυτική Αττική και θα την αυξήσουμε παραπάνω και είμαι σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα υπουργεία για να βρούμε διεξόδους για τους ανθρώπους αυτού του τόπου, γιατί δεν μπορεί τα παιδάκια εκεί να μην πηγαίνουν σχολείο και να νομίζουμε μετά ότι θα τραβήξουν καλό δρόμο. Δεν θα τραβήξουν καλό δρόμο όσο δεν πάνε σχολείο και όσο δεν υπάρχει νόμιμη ενασχόληση γι αυτούς τους ανθρώπους».
– Τι απαντάτε σε όσους σας ασκούν κριτική για τα Εξάρχεια;
«Πολύς λόγος γίνεται για τα Εξάρχεια, αλλά ας θυμηθούμε ότι τόσα χρόνια δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών ή των άλλων προβλημάτων στα Εξάρχεια. Απλά σκουπίζονταν τα προβλήματα κάτω από το «χαλί» της περιοχής, αν μπορώ να το πω έτσι και εμείς τολμήσαμε να χτυπήσουμε την αλβανική Μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, γιατί εκτιμήσαμε και νομίζω σωστά εκτιμήσαμε, ότι τα ναρκωτικά τροφοδοτούν και την βία στην περιοχή και έχουμε σκοπό να αντιμετωπίσουμε και τους «μπαχαλάκηδες», αυτούς που με μηδενιστική αντίληψη αντιμετωπίζουν και τους χώρους και την Πολιτεία, έτσι ώστε να γίνουν τα Εξάρχεια τόπος διαλόγου, χωρίς βία και χωρίς διακίνηση ναρκωτικών».
-Πρόσφατα είδαμε ένα περιστατικό μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος, όπου οπαδοί της μίας ομάδας επιτέθηκαν μέσα σε τρόλεϊ σε έναν νεαρό οπαδό της άλλης ομάδας και εν ψυχρώ τον μαχαίρωσαν και τον τραυμάτισαν. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά τα φαινόμενα;
«Η οπαδική βία δεν πρέπει να συνδέεται με την βία των αναρχικών ή των οποιοδήποτε άλλων. Υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Έχει σχέση περισσότερο με τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται στον χώρο του ποδοσφαίρου και τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν και να ελεγχθούν και οι χώροι που γίνονται αυτοί οι αγώνες για τα οποία πάλι πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια.
Η χώρα μας είναι ίσως από τις τελευταίες στην Ευρώπη που γίνονται επεισόδια σε αθλητικούς χώρους και αυτό πλήττει και τον αθλητισμό και την κοινωνία μας. Μπαίνω τώρα βέβαια σε αρμοδιότητες που δεν είναι μόνο του δικού μου υπουργείου, αλλά πιστεύω ότι το αγγλικό μοντέλο δεν είναι άσχημο. Και λέγοντας αγγλικό μοντέλο, εννοώ τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται πριν από κάθε αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά τον αγώνα με επιπτώσεις στις ομάδες αν δεν φυλάττουν το περιβάλλον τους ήρεμο».
Η οπαδική βία δεν πρέπει να συνδέεται με την βία των αναρχικών ή των οποιοδήποτε άλλων
-Βλέπουμε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια την δράση του ISIS, να χτυπά ξανά και ξανά, να σκορπά συνεχώς τον τρόμο και τον θάνατο. Η χώρα μας έχει την τύχη αν θέλετε να μην έχει βιώσει τέτοιες φρικτές καταστάσεις. Είναι μόνο θέμα τύχης θεωρείτε ή έχουν καταφέρει οι ελληνικές Αρχές να αποτρέψουν καταστάσεις;
«Δεν έχουμε εντοπίσει στόχευση από πλευράς Τζιχαντιστών για στόχους στην Ελλάδα, πλην όμως έχουμε και εμείς τα σχέδιά μας, παρακολουθούμε μετανάστες εντός των καταυλισμών, ώστε να μην δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες και συνεργαζόμαστε και με ξένες Υπηρεσίες».
-Σε όσους από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που αποδίδουν κατά καιρούς κατηγορίες στην χώρα μας τόσο για το μεταναστευτικό όσο και ως «σταυροδρόμι» τζιχαντιστών προς αυτούς, τι απαντάτε;
«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ταυτιστούν τα κύματα των μεταναστών που κινήθηκαν προς την Κεντρική Ευρώπη, με διάφορους τρομοκράτες και εδώ θέλω να θυμίσω, ότι στην περίπτωση του Παρισιού και των Βρυξελλών, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, οι οποίοι είχαν εμπλακεί ήταν γεννημένοι σε αυτούς τους τόπους, στην Ευρώπη και δεν ήρθαν απ’ έξω.
Εμείς θα πρέπει να προσέξουμε και να μην γκετοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους και βέβαια να έχουμε τον νου μας και να κάνουμε τους ελέγχους, τους οποίους κάνουμε, γιατί η λύση δεν είναι η απομόνωση. Η λύση είναι η ενσωμάτωση και η αποτροπή με τους τρόπους που επιβάλλει ο πολιτισμός μας».
-Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ποιά θεωρείτε ότι μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που δύναται να αφήσει
«Μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση εδώ και πάνω έξι χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες, όση μπορεί να υπάρξει και για τα σπίτια τους και για τους χώρους τους και να μην υπάρχει καταστολή υπέρμετρη εκεί που δεν χρειάζεται. Η έως τώρα αντίληψη ήταν μόνο καταστολή και λιγότερη σημασία στην ασφάλεια. Εμείς πετύχαμε καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας και πολύ λιγότερη καταστολή.
Να αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν απειλείται από την Αστυνομία και η Αστυνομία να βοηθάει τον πολίτη στην καθημερινότητα του
Πιστεύω, ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι σκηνές βίας μέσα στις πόλεις σαν αντίδραση για τα κοινωνικά προβλήματα και από πλευράς Αστυνομίας να έρθει ο αστυνομικός πιο κοντά στον πολίτη, όπως έχει έρθει σε μεγάλο ποσοστό. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν απειλείται από την Αστυνομία και η Αστυνομία να βοηθάει τον πολίτη στην καθημερινότητα του. Σε όσο βαθμό αυτό επιτευχθεί, θα είναι και δικαίωση των όποιων προσπαθειών μου».
-Τέλος, κ. Υπουργέ, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας ζητούν ακόμα επίλυση των αιτημάτων τους, κυρίως των μισθολογικών κλπ. Τα γνωρίζετε. Που βλέπετε να καταλήγετε;
«Οι συνδικαλιστές διεκδικούν διάφορα θέματα και σωστά διεκδικούν σε πολλές περιπτώσεις. Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν άθικτους και ανεπηρέαστους τους μισθούς των αστυνομικών και των πυροσβεστών που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με ωράρια μεγάλα. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και η γενικότερη αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να θιγούν οι μισθοί αυτών των ανθρώπων. Δεν έχουν να φοβούνται για τους μισθούς τους, αυτό βέβαια όπως ξέρετε δεν επιτυγχάνεται μόνο με ευχές, είναι μία μεγάλη προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες».