Υψηλές συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδος προγραμματίζει η Ένωση Τραπεζών

Υψηλές συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδος προγραμματίζει η Ένωση Τραπεζών
Τελετή βράβευσης των πρωτευσάντων αποφοίτων των Λυκείων όλης της Χώρας, του προγράμματος χορηγιών "Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία" του ομίλου EUROBANK, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, στην Παλαιά Βουλή. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , αλλά και τον Π. Μοσκοβισί, συναντάται η Ένωση Τραπεζών, σε μια προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων με τους εκπρόσωπους των ευρωπαϊκών θεσμών που αποφασίζουν για τις ελληνικές τράπεζες

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν ρόλο για το τραπεζικό γίγνεσθαι στη χώρα μας, θα επιδιώξει η Ενωση Τραπεζών, σε μία προσπάθεια «εξωστρέφειας» και κοινοποίησης των θέσεων των ελληνικών τραπεζών στους φορείς που έχουν τον πρώτο λόγο για το τι πρέπει να γίνει.

Με όρεξη και όραμα, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικος Καραμούζης, έχει βάλει σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης . Αυτό θα επιτευχθεί αφενός μεν με ανασύσταση και δημιουργία νέων Επιτροπών, αφετέρου δε με επαφές με Αρχές και φορείς, ώστε να ακούγεται η θέση των τραπεζών και να υπάρχει  παράλληλα, κατάλληλη, έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση, για τα καυτά θέματα του κλάδου και τα ανοιχτά μέτωπα.

Στο πλαίσιο αυτό, το προεδρείο της Ένωσης θα συναντηθεί άμεσα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλο αλλά  και με σημαντικούς εκπροσώπους φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατ΄αρχήν, στα προσεχώς είναι συνάντηση του κ. Ν. Καραμούζη, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, κ. Πιερ Μοσκοβισί.  Πληροφορίες από κύκλους της αγοράς, αναφέρουν ότι αυτή η συνάντηση θα είναι η πρώτη μιας σειράς με άλλους σημαντικούς εκπροσώπους θεσμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πιθανόν και με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) ,

Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ευαίσθητη για την πορεία του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε, τα κέντρα εξουσίας πλέον είναι στη Φρανκφούρτη….

….Και για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται η δημιουργία γραφείου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στο γερμανικό χρηματοοικονομικό κέντρο, ώστε να δίνει το παρών εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

«Άμεση δράση» από σήμερα για τα κόκκινα δάνεια

Πρώτο δείγμα γραφής σήμερα, με την νεοσύστατη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, με βασικό θέμα της ατζέντας τον εξωδικαστικό διακανονισμό.

Πρόεδρος στην Επιτροπή είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, κ. Θεοδ. Καλαντώνης, ο οποίος άλλωστε έχει αντίστοιχη εμπειρία με τις ρυθμίσεις δανείων.

Στόχος της Επιτροπής είναι να συγκεντρώσει ένα βασικό κείμενο με θέματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν όπως μεταξύ άλλων:

1.Το θέμα της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών

2. Την περίμετρο του διακανονισμού, δηλαδή, ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν ( μικρομεσαίες ή και ελεύθεροι επαγγελματίες;)

3. Τι θα μπορεί να συμπεριληφθεί στον εξωδικαστικό διακανονισμό και τι όχι. Για παράδειγμα, εξαιρείται ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι.

Στο μεταξύ, ένα άλλο θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι αυτό της ηλεκτρονικής πλατφρόμας που θα στηρίζει τη λειτουργία του διακανονισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα αυτή δεν έχει ακόμη σχεδιασθεί και αυτό αποτελεί από μόνο του μεγάλο πρόβλημα προς την κατεύθυνση της εξωδικαστικής ρύθμισης. Είναι πιθανόν να δημιουργήσει θέματα, περισσότερα από αυτά που καλείται να επιλύσει ( με ασυνέπεια ένταξης στις ρυθμίσεις), σχολιάζουν παράγοντες της αγορές και γι αυτό κρίνουν ως πρώτη προτεραιότητα, τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Ο γενικός γραμματέας

Ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χρ. Γκόρτσος, ετοιμάζεται να αποχωρήσει για προσωπικούς του λόγους από την Ένωση, για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε θέματα μελετητικά- ερευνητικά-συμβουλευτικά σε μεγάλους ευρωπαϊκούς φορείς.

Όσο ο κ. Χ. Γκόρτσος , ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, ετοιμάζεται την 1η Μαρτίου να αποχωρήσει, οι συστημικές τράπεζες – μέλη της Ένωσης, συζητούν και προτείνουν διάφορα ονόματα. Πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των Α. Ξενόφου, Ι. Πεχλιβανίδη, Ελένη Δενδρινού – Λουρή και Χ. Απαγαλάκη. Το θέμα αναμένεται να κλείσει σύντομα, αν όχι μέχρι αύριο Παρασκευή, το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα