Εφεδρικά μέτρα, μόνο υπό όρους
Μόνο μετά από το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup και μαζί με μία σύμφωνία για το χρέος, μπορεί να συζητηθεί το τι θα γίνει σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους
- 18 Απριλίου 2016 16:50
Πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και εφόσον ξεκινήσει και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, θα συζητηθούν εφεδρικά μέτρα, διαμηνύει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν σχετικά με τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ ευρώ:
“Οποιαδήποτε συζήτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, μπορεί να ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση για το χρέος”.
‘Ετσι εξηγείται και το πως ενώ χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές ομολογούσαν ότι είναι ανοιχή η συζήτηση για λήψη εφεδρικών μέτρων για την περίπτωση απόκλισης από τους στόχους μετά το 2018, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωνε σήμερα “τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο” από τη συμφωνία του Ιουλίου.
Η γραμμή και η επιδίωξη της κυβέρνησης συνοψίζεται στα εξής:
Η Αθήνα θεωρεί εφικτό και περιμένει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα κλείσει με το “δικό μας” ασφαλιστικό και φορολογικό, καθώς δεν έχει εκφραστεί αντίρρηση μέχρι στιγμής στα νομοσχέδια που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση.
Φορολογικό δηλαδή με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα και το ήδη συμφωνηθέν πλεόνασμα.
Στόχος είναι αφού υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, την οποία η Αθήνα επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ως γραμμή άμυνας.
Όλα αυτά χωρίς να ζητηθεί νομοθέτηση αυτή τη στιγμή επιπλέον εφεδρικών μέτρων για μετά το 2018. Και αυτό καθώς ήδη το “πακέτο” των μέτρων 5,4 δισ ευρώ μέχρι το 2018 είναι “βαρύ” για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ επιπλέον μέτρα με συνταγή ΔΝΤ που θα αφορούσαν εργασιακές σχέσεις κλπ θα ήταν απόλυτα δύσπεπτα.
Αντίθετα διαχειρίσιμο θα μπορούσε να είναι το ενδεχόμενο σε μία συμφωνία που θα περιελάμβανε και κάτι θετικό για το χρέος να υπάρχει πρόβλεψη ότι στην περίπτωση μη κάλυψης του στόχου για το πρωτογενές το 2018, θα ληφθούν μέτρα, καθώς θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση ότι δε θα χρειαστεί να ληφθούν ποτέ.
Στο ερώτημα τι θα κάνει η ελληνική πλευρά εάν οι δανειστές επιμείνουν οπωσδήποτε στη λήψη εφεδρικών μέτρων, οι ίδιες πηγές απαντούσαν διπλωματικά: “Είμαστε σε διαπραγμάτευση και συζητάμε. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται”.