Πληγή για την οικονομία κάθε επιπλέον καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας

Πληγή για την οικονομία κάθε επιπλέον καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας
Μονόπολη επιτραπέζιο παιχνίδι (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Βαρίδι κάθε νέα μέρα που περνά χωρίς συμφωνία. Ξεμένει από χρόνο και ρευστότητα η Ελλάδα. Αδειάζουν τα κρατικά ταμεία μπροστά στις υποχρεώσεις - φωτιά

Βαριά ρίχνει τη σκιά του στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το δραματικό αδιέξοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

Όσο δεν επέρχεται η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, η οικονομία συνεχίζει να αιμορραγεί, ενώ η έξοδος από το τούνελ της πιστωτικής ασφυξίας μοιάζει όνειρο απατηλό.

Μετά τις εξελίξεις – θρίλερ που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο, πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν σχεδόν απίθανη πλέον την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε άτυπα η νέα – και τελευταία προθεσμία – για την επίτευξη συμφωνίας καθίσταται στα τέλη Ιουνίου.

Η οικονομία όμως δεν αντέχει, ενώ η κατάσταση στα κρατικά ταμεία χαρακτηρίζεται από απελπιστική έως τραγική.

Τι πρέπει να πληρώσουμε τον Ιούνιο

Η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία εδώ και τώρα, γιατί δεν είναι μόνο ο χρόνος που τρέχει, αλλά και οι υποχρεώσεις – φωτιά της Αθήνας για τον μήνα Ιούνιο.

Εκτός από τα 1,53 δισ. ευρώ του ΔΝΤ που τελικώς θα καταβληθούν σε μια δόση στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει ακόμη 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο για μισθούς και συντάξεις.

Και οι υποχρεώσεις της χώρας δεν σταματούν εδώ. Απαιτούνται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν στις ανάγκες του κράτους για προμήθειες και πληρωμές τόκων, αλλά ακόμη 1 δισ. ευρώ περίπου για πρόνοια και υγεία.

Συνολικά για τον Ιούνιο, οι υποχρεώσεις – φωτιά της χώρας ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα 1,53 δισ. ευρώ της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα ταμεία είναι άδεια και το οικονομικό επιτελείο δίνει πραγματική μάχη για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που τρέχουν.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη ενημερώσει τους πάντες πως οι δαπάνες που θα γίνονται θα πρέπει να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα.

Από τη δική τους πλευρά και οι εφορίες της χώρας συνεχίζουν να… κωφεύουν σε κάθε αίτημα για επιστροφή φόρων, είτε αφορά τους φορολογούμενους, είτε τις επιχειρήσεις.

Η τραγική κατάσταση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα