Κυπριανού: Η ευθύνη για το πως έχει εξελιχθεί το Κυπριακό ανήκει στον Αναστασιάδη

Κυπριανού: Η ευθύνη για το πως έχει εξελιχθεί το Κυπριακό ανήκει στον Αναστασιάδη
George M.Michael

Ευθύνες για το Κυπριακό στον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη επιρρίπτει ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Εύχεται να αποδώσει η προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ,’Αντρος Κυπριανού, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες , αποφάσισε να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό με το αυριανό δείπνο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ‘Αντρος Κυπριανού επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι δική του η ευθύνη για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα». Αυτό, σημειώνει,δεν ακυρώνει τη θέση μας για το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού. «Ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι προκλητική και επιθετική και ως εκ τούτου έχει και την κύρια ευθύνη», τονίζει.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσο θα ήταν έτοιμος να συζητήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο γ. γ. του ΑΚΕΛ απάντησε: «Θα είχε νόημα να έχω μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, εάν ο κ. Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να συζητήσει σοβαρά για τη διαδικαστική πρόταση, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης « υποχρεώθηκε μέσα σε λίγες μέρες να προβεί σε δεύτερη εναλλακτική πρόταση δείχνει το πόσο πρόχειρα είχε προετοιμαστεί η πρώτη». Επίσης, εξηγεί ότι η πρόταση, που υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ, πριν από περίπου πέντε μήνες , και στους δύο ηγέτες προέβλεπε να γίνει μια άτυπη συζήτηση για να καταλήξουν σε μια ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής «και σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας». Ο κ. Κυπριανού δηλώνει ότι προσωπικά συμφωνεί με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, που λέει ότι μια συνάντηση στη Γενεύη θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά και σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας, διότι δεν πρέπει να πάμε εκεί και να έχουμε εκπλήξεις και ένα νέο ναυάγιο.

Για το επίμαχο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ο κ. Κυπριανού δηλώνει: «Το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ως υποχώρηση το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κόμμα να συζητήσει συμφωνία για αποδοχή στην αρχή μεταβατικής λύσης στο θέμα της ασφάλειας, ή παρουσίας μικρότερης δύναμης στρατευμάτων από Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, τονίζει ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να δεχτεί εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξη του γ.γ. του ΑΚΕΛ προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Α.Β. Ποια η εκτίμηση σας για την πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ προς τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί να συναντηθούν μαζί του αύριο, Κυριακή, στη Νέα Υόρκη;

Α.Κ. Είναι θετικό το γεγονός ότι αποφάσισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό. Ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος κάνει μελετημένες κινήσεις. Δεν γνωρίζω τι έχει κατά νουν και ως εκ τούτου δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειάς του. Εύχομαι όμως η προσπάθειά του να αποδώσει προς όφελος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού.

Α.Β. Μας είπατε, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στις 22 Μαίου, την άποψη σας και την διαφορετική σας τοποθέτηση σε σχέση με την πρόταση, που είχε υποβάλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στις 17 του μηνός. Στις 25 Μαΐου υποβλήθηκε ακόμα μια πρόταση , η οποία απορρίφθηκε από τον κ. Ακιντζί με αποτέλεσμα ο κ. ‘Αιντα να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για νέα διάσκεψη για το Κυπριακό. Εσάς σάς βρίσκει αντίθετο και αυτή η δεύτερη πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη και αν ναι, γιατί;

Α.Κ. Το τι έχει συμβεί δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ο κ. Αναστασιάδης λέει διάφορες εκδοχές, εμείς θα περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Το δεύτερο, που θέλω να πω, είναι ότι κάποιοι από εμάς είχαν προβλέψει το πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Θυμάστε ότι φεύγοντας από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου 22 Μαΐου) είχα δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης με την πρόταση του αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο και η ευθύνη θα είναι όλη δική του για τις εξελίξεις.

Λοιπόν, η ευθύνη είναι δική( του κ. Αναστασιάδη) για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αυτό δεν ακυρώνει τη θέση μας για το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού. Ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι προκλητική και επιθετική και ως εκ τούτου έχει και την κύρια ευθύνη. Το ερώτημα είναι: εμείς τη διευκολύνουμε ή τη δυσκολεύουμε, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε; Έρχομαι στο ερώτημα σας. Εμείς είχαμε διατυπώσει εδώ και μήνες την άποψη ότι έπρεπε να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία, συνεπείς με τα όσα δηλώνουμε εδώ και σαράντα χρόνια. Δηλαδή, ότι θα πρέπει να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και στη συνέχεια να συζητήσουμε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ διαφορετικά τα ζητήματα, εάν είχαμε καταλήξει στην εσωτερική πτυχή. Θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η θέση της Τουρκίας να επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις , όπως είναι η διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων. Προτείναμε, λοιπόν, να γίνει μια άτυπη συζήτηση στα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Εάν διαπίστωναν οι δύο ηγέτες ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάποιες συγκλήσεις, τότε να επισημοποιηθεί η συζήτηση ή εάν διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας να θεωρηθεί ότι η όλη συζήτηση ήταν ως μη γενόμενη. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αφήναμε τίποτα πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα είχαμε διερευνήσει ποιες ήταν οι πιθανές θέσεις της άλλης πλευράς.

Α.Β. Τη δεύτερη πρόταση Αναστασιάδη πώς την κρίνετε;

Α.Κ. Το γεγονός ότι υποχρεώθηκε μέσα σε λίγες μέρες να προβεί σε δεύτερη εναλλακτική πρόταση δείχνει το πόσο πρόχειρα είχε ετοιμαστεί η πρώτη του πρόταση. Εμείς τι λέμε; Μάς λένε ότι ξέρετε, 26 μήνες είχαμε διαπραγματευτεί πολύ σκληρά και διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα μπλοκάρισμα και θα πρέπει να λάβουμε μια πρωτοβουλία. Σε μια τέτοια περίπτωση έπρεπε ο πρόεδρος να καλέσει το Εθνικό Συμβούλιο να πει ότι διαπιστώνει ένα μπλοκάρισμα της διαδικασίας και να ζητήσει τη γνώμη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει. Έπρεπε να ακουστούν απόψεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, βάσει των απόψεων που θα ακούγονταν, θα έπαιρνε τις αποφάσεις του. Αντί τούτου επέλεξε να προχωρήσει μονομερώς στην υποβολή πρότασης , την οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα υποχρεώθηκε να αναιρέσει και να την αναθεωρήσει με μια δεύτερη πρόταση. Γιατί εμείς είπαμε ότι αυτή η πρόταση δεν ήταν καλή; Διότι, προβλέψαμε ότι μια διαδικαστική πρόταση με τον συγκεκριμένο τρόπο, που κατατέθηκε, δεν είχε πιθανότητες να προχωρήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς, μάς επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις και νομίζω ότι δεν χρειάζεται οτιδήποτε άλλο να πούμε από την στιγμή που φαίνεται καθαρά πως οι εξελίξεις έχουν διαψεύσει την προσδοκία του Αναστασιάδη ότι η θέση του θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη διαδικασία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι φαίνεται πως πάμε σε ναυάγιο με βάση μια διαδικαστική πρόταση, την οποία εμείς υποβάλαμε και δεν θα δοθεί η δυνατότητα να αποκαλύψουμε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Εάν συζητούσαμε την ουσία, θα συζητούσαμε το θέμα της ασφάλειας και εκεί θα φαινόταν περίτρανα, αν η Τουρκία επέμενε στις θέσεις της, ποιος είναι ο αδιάλλακτος και γιατί δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Κυπριακό. Αντί τούτου χάσαμε την ευκαιρία, είτε να λύσουμε το Κυπριακό, είτε να εκθέσουμε την Τουρκία και τα πράγματα φαίνεται πως οδηγούνται σε ναυάγιο με τον κίνδυνο να μας επιρριφθούν οι ευθύνες.

Α.Β. Έχω την εντύπωση ότι είστε πιο κοντά στην άποψη του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος , μετά το Εθνικό Συμβούλιο (22.5.17) , απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για ενδιάμεση πρόταση. Είσαστε όντως πιο κοντά με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ;

Α.Κ. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Νεοφύτου. Εκείνο, το οποίο ξέρω είναι ότι το ΑΚΕΛ εδώ και 5 μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του και στους δύο ηγέτες. Δυστυχώς, λυπούμαι να πω ότι και οι δύο δεν την έλαβαν, κατά την άποψη μου σοβαρά υπόψη όσο θα έπρεπε. Θεωρώ ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά ήταν αυτός. Και ο λόγος που είχαμε υποβάλει αυτή την άποψη από τότε ήταν ακριβώς, γιατί διαπιστώναμε μπλοκάρισμα στη διαδικασία από τότε.

Α.Β. Υπάρχει μια εντύπωση ότι η πρόταση σας είναι πιο κοντά στη λογική του Ακιντζί ή ότι ο Ακιντζί είναι πιο κοντά στη λογική τη δική σας.

Α.Κ. Ο κ. Ακιντζί έχει υποβάλει/καταθέσει μια πρόταση, η οποία έχει μεγάλες διαφορές από τη δική μας τη θέση. Δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Έχουμε ένα πρόβλημα διαδικαστικό αυτή τη στιγμή, θεωρούμε και επιμένουμε ότι η πρόταση μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από τα διαδικαστικά προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται. Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε κάτι άλλο και φαίνεται ότι η επιλογή του μας έφερε πιο κοντά στο ναυάγιο. Ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί την πρόταση μας, λέγοντας ότι δεν θα κάνει υποχωρήσεις, ενώ η Τουρκία δεν θα πιεστεί σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας. Το πρώτο, που θέλω να πω, είναι ότι το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ως υποχώρηση το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο. Για χάρη της ιστορίας θυμίζω ότι την αρχή της εκ περιτροπής προεδρίας την αποδεχτήκαμε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και δεν την αμφισβήτησε, μετά από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Η εκ περιτροπής προεδρία υπήρχε σε όλες τις εκδοχές του σχεδίου Ανάν. Επίσης, μετά το δημοψήφισμα του 2004, ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην κωδικοποίηση, που ετοίμασε για τα Ηνωμένα Έθνη, δεν ζήτησε να μπει κάτι το διαφορετικό σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Ο διάδοχος του, Δημήτρης Χριστόφιας, την βελτίωσε, προσθέτοντας τη διασταυρούμενη και τη σταθμισμένη ψήφο, κάτι που γκρεμίζει τα διαχωριστικά τείχη στη βάση της εθνικής καταγωγής και μεταφέρει την όποια αντιπαράθεση στο πολιτικό επίπεδο, όπως λειτουργούν δηλαδή όλα τα σύγχρονα κράτη.

Α.Β. Αυτό θα πρέπει να γίνει και μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Δηλαδή, να υπάρξουν ενιαία ελληνοκυπριακά και πολιτικά κόμματα

Α.Κ. Συμφωνώ. Εάν θέλουμε πραγματικά να ενώσουμε το τόπο και τον λαό μας αυτό πρέπει να γίνει. Εμείς ως ΑΚΕΛ λέμε ότι είμαστε περήφανοι, γιατί έχουμε στις τάξεις μας και Τουρκοκύπριους.

Τον κ. Αναστασιάδη ανησυχεί ότι θα βρεθούμε σε μειονεκτική θέση στο θέμα της ασφάλειας. Όμως, ο ίδιος στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και δημόσια, λέει ότι με όσους συνομίλησε στον διεθνή χώρο ουδείς αποδέχεται τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις στο θέμα της ασφάλειας.

Α.Β. Όπως και να το κάνουμε όμως, διαπραγματευτικά δεν θα είναι τόσο ισχυρός να δώσει την εκ περιτροπής προεδρία, χωρίς να ξέρει αν και τι θα πάρει στο εδαφικό και στην ασφάλεια;

Α.Κ. Μα για αυτό είπαμε να γίνει μια άτυπη συζήτηση να καταλήξουν σε μια ακτίνα συμφωνίας και σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας. Προσωπικά συμφωνώ με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, που λέει ότι μια συνάντηση στην Γενεύη θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά και σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας, διότι δεν πρέπει να πάμε εκεί και να έχουμε εκπλήξεις και ένα νέο ναυάγιο. Θα πρέπει να πάμε εκεί και να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι για επιτυχία. Αυτό είναι το σημαντικό.

Α.Β. Επειδή είπατε ότι συμφωνείτε με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η πρόταση Αναστασιάδη της 17ης Μαίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Α.Κ. Το «ενδιαφέρουσα», αντιλαμβάνεστε, ότι δεν σημαίνει τίποτα. Τη χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα, δεν χρησιμοποίησε άλλη λέξη ο κ. Κοτζιάς. Ούτε εκπροσωπώ ή εκφράζω τον κ. Κοτζιά για να μπορώ να μιλώ από μέρους του, απλώς επισημαίνω ότι η λέξη «ενδιαφέρουσα» έχει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτά που λέει καθημερινά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Α.Β. Είχε στείλει παλαιότερα ο κ. Κοτζιάς μια επιστολή στο γ.γ. των Η.Ε. για τον ρόλο του κ. ‘Αιντα . Ήταν σωστή αυτή η κίνηση του;

Α.Κ. Επειδή μας είπαν ότι η αποστολή αυτής της επιστολής έγινε σε συνεννόηση, εγώ του είπα το εξής πάρα πολύ απλό: εφόσον αυτή είναι η θέση σας κ. Αναστασιάδη, γιατί δεν στείλατε εσείς την επιστολή, γιατί ζητήσατε από τον κ. Κοτζιά να αναλάβει τη δική σας την ευθύνη; Εφόσον αυτή είναι η άποψη του έπρεπε ο κ. Αναστασιάδης να αποστείλει την επιστολή στο γ.γ. του ΟΗΕ. Η δική μου η άποψη είναι ότι ο κ. ‘Αιντα σε κάποιες περιπτώσεις όντως έχει ξεφύγει από τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει. Όμως θεωρώ ότι δημοσιοποιώντας τις διαφωνίες μας δεν πετυχαίνουμε κάτι σπουδαίο, ενώ δημιουργούνται αντιπαραθέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία στηρίζουν τον κ. ‘Αιντα.

Α.Β. Είπατε προηγουμένως για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν την απέρριψε. Όμως ο γιός του , ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, την απορρίπτει ή κάνω λάθος;

Α.Κ. Δικαίωμα του. Την απορρίπτει και πολύ έντονα μάλιστα, δικαίωμα του. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τον Οκτώβρη του 2008, όταν ο Δ. Χριστόφιας παρουσίαζε την πρόταση ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε: «Δημήτρη αυτή η πρόταση με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε κοινό ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι, συνιστά βελτίωση από κάθε προηγούμενη πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Αυτά έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, το τί λέει ο Νικόλας είναι δικό του ζήτημα.

Α.Β. Επιγραμματικά ποια θεωρείτε εσείς ότι ήταν τα πιο σημαντικά λάθη του κ. Αναστασιάδη και ποια του κ. Ακιντζί σε αυτή την πορεία των δύο χρόνων;

Α.Κ. Επειδή, αγαπητέ Αριστείδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια και δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν είμαστε σε ναυάγιο ή αν θα βρεθεί τρόπος να σώσουμε τη διαδικασία, ας τα αφήσουμε αυτά για μεταγενέστερο στάδιο. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική τώρα.

Α.Β. Εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν από κοινού να δεχτούν στο θέμα της ασφάλειας, είτε μία μεταβατική λύση στην αρχή, είτε την παρουσία μικρότερης δύναμης από τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις, την Ελλάδα και την Τουρκία, αυτό θα ήταν αποδεκτό από το ΑΚΕΛ;

Α.Κ. Εξαρτάται με ποιους όρους με ποιο περιεχόμενο. Δηλαδή, τι θα σημαίνει μικρότερη δύναμη, για πόσο χρονικό διάστημα. Αυτά είναι ζητήματα, που εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε σε καμιά περίπτωση ούτε εγγυητικά ούτε επεμβατικά δικαιώματα

Α.Β. Εσείς επικρίνετε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όμως θα μπορούσε κάποιος να τον πιστώσει ότι είναι ο πρώτος, με εξαίρεση κάποια προσπάθεια του Δημήτρη Χριστόφια, που θέτει επιτακτικά το θέμα ασφάλεια, εγγυήσεις.

ΑΚ: Ο πρώτος, που έθεσε το θέμα κατάργησης των εγγυήσεων, ήταν ο Δ. Χριστόφιας και μάλιστα τότε είχε πείσει και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του, να δηλώσει σαφέστατα ότι η Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσει ως εγγυήτρια δύναμη. Αυτό άσκησε πίεση και στη Βρετανία και στην Τουρκία. Είναι γεγονός ότι στη Γενεύη έγινε μια διάσκεψη για τα θέματα ασφάλειας, δίχως να ξεκινήσει η συζήτηση. Εκείνο το οποίο λέμε εμείς στον κ. Αναστασιάδη είναι να βρει τρόπο να πάει ξανά σε μια διάσκεψη, αφού βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας τα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Τότε θα φανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για τα θέματα της ασφάλειας και θα φανεί, εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει ή όχι λύση. Δεν έχει αποδείξει ακόμα η Τουρκία στο τραπέζι ότι θέλει λύση και για αυτό θα πρέπει να την προκαλέσουμε σε αυτό το σημείο.

Τώρα παραπονιέται ο κ. Αναστασιάδης ότι τον κατηγορούμε. Θα πω δυο πράγματα: Ας ακούσει τι λένε όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τα οποία θεωρούν ότι η πρόταση που έκανε είναι προς τη σωστή κίνηση ,αλλά τον κατηγορούν ότι την έκανε πολύ αργοπορημένα και θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα ευρύτερο σχεδιασμό. Ο Σωτήρης Σαμψών, στέλεχος του ΔΗΔΥ, εγκωμίασε την πρόταση του προέδρου, λέγοντας ότι με αυτές τις κινήσεις ικανοποιεί τη μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ),που ήταν δυσαρεστημένοι με την πολιτική, που ακολουθούσε στο Κυπριακό, Ως εκ τούτου δεν μπορεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αναμένει από το ΑΚΕΛ ότι θα στηρίξει τις ίδιες προσεγγίσεις. Αν θέλει να δοκιμάσει ποιες είναι οι πραγματικές μας θέσεις, ας λειτουργήσει σωστά και θα δει τι θα πράξει το ΑΚΕΛ ανεξάρτητα με τις επερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου.

Α.Β. Υπήρξε ένα δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» , που έγραψε ότι «χάθηκε η καλύτερη ευκαιρία για μια λύση του Κυπριακού». Το δημοσίευμα κάνει λόγο ότι η Μόσχα έχει ενεργήσει «παρασκηνιακά», προκειμένου να αποτραπεί μια λύση, καθώς αυτό θα έφερνε τη συμφιλίωση ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Α.Κ. Σε ότι αφορά το ότι φαίνεται πως θα χαθεί μια ευκαιρία καλή, νομίζω ότι προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Τώρα σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ρωσίας να πω ότι εγώ συναντήθηκα τελευταία με τον κ. Λαβρόφ τρεις φορές και σε όλες τις συναντήσεις η θέση της Ρωσίας ήταν ξεκάθαρη: Θέλουν λύση, αλλά εκείνο που δεν μπορούν να δεχτούν είναι νατοϊκές εγγυήσεις.

Α.Β. Τον είδατε και τώρα, που ήρθε για την Σύνοδο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Α.Κ. Δεν το συνάντησα τώρα, παρόλο που μερίμνησε να μου στείλει ένα μήνυμα ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, αλλά δεν του επέτρεπε ο χρόνος. Όμως , σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα για τις επαφές του στη Λευκωσία, επανέλαβε για ακόμα μια φορά αυτές τις θέσεις.

Α.Β. Πέρα του ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, έχετε κάποια ένδειξη ή πληροφόρηση για το πώς αντιμετωπίζει τη διαδικαστική πρόταση του κ. Αναστασιάδη;

Α.Κ. Δεν μπορώ να απαντήσω. Πρέπει να ρωτήσετε τον Ρώσο πρέσβη, αν τον ρωτήσετε θα σας απαντήσει. Σε ό,τι αφορά το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας να πω ότι έχω τη δυνατότητα να έχω συχνά επαφές με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο και πάντοτε η θέση του είναι ξεκάθαρη ότι η Ρωσία στηρίζει τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό.

Α.Β. Λέτε ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, αλλά θα συνεργαστεί με την Τουρκία για το εργοστάσιο στο Ακκουγιού και λέει ότι το αντιμετωπίζει αυτό απλώς ως μια εμπορική πράξη. Έχετε συζητήσει καθόλου αυτό το θέμα, το οποίο εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή γενικότερα;

Α.Κ. Αναφορικά με τα προβλήματα ,οικολογικά και άλλα, τα οποία πιθανώς να προκύψουν από μια ενδεχόμενη έκρηξη στο πυρηνικό σταθμό ,είναι ζητήματα που σίγουρα μας ενδιαφέρουν και θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. Από εκεί και πέρα η Ρωσία, όπως κάθε άλλη χώρα αναπτύσσει εμπορικές δραστηριότητες με την Τουρκία. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό επηρεάζει το Κυπριακό. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει εμάς, κατά πόσο αυτή η συνεργασία επιδρά πάνω στις θέσεις της για το Κυπριακό. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τέτοια διασύνδεση δεν υπάρχει.

Α.Β. Σκέφτεστε εδώ που έφτασαν τα πράγματα να έχετε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί;

Α.Κ. Θα είχε νόημα να έχω μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, εάν ο κ. Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να συζητήσει σοβαρά για τη διαδικαστική πρόταση, την οποία κατέθεσα. Να πάω να πω τι στον κ. Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης είπε στο Εθνικό Συμβούλιο «αυτή είναι η πρόταση μου, δεν είμαι έτοιμος να κάνω αβαρία στην ουσία της πρότασης». Όποτε να συναντηθώ με τον κ. Ακιντζί να του πω τι; Να του μεταφέρω τι; Από τη στιγμή που ο κ. Αναστασιάδης έχει μετατρέψει ένα ζήτημα μεθοδολογίας στο κυρίαρχο θέμα, που αφορά το Κυπριακό. Πρέπει να έχω να πω στον κ. Ακιντζί κάτι το συγκεκριμένο. Διαφορετικά , δεν έχει νόημα να τον συναντήσω.

Α.Β. Η θέση σας είναι ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα μετά τις εκλογές δεν θα ξεκινήσουμε από το ίδιο σημείο. Εάν όμως επανεκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης και θα είναι στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ο κ. Ακιντζί, πιο είναι το εμπόδιο να ξεκινήσουν από το σημείο που έχουνε μείνει τώρα;

Α.Κ. Πρώτα και κύρια να πω ότι έχει χαθεί μεταξύ τους η εμπιστοσύνη και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι κάθε μέρα που περνά η αφομοίωση των κατεχομένων με την Τουρκία γίνεται πολύ μεγαλύτερη και το τρίτο επί του εδάφους θα προκύψουν και άλλες αλλαγές, που θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ερντογάν θέλει να παραχωρήσει και άλλες «υπηκοότητες» σε μεγάλο αριθμός εποίκων. Επιπλέον, είναι οι αναπτύξεις γης, που θα γίνουν σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, που θα δυσκολέψουν αφάνταστα το περιουσιακό και κατ’ επέκταση και το εδαφικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα