Ο Δραγασάκης έχει δίκιο αλλά γιατί δεν τόλμησε να τα πει νωρίτερα;

Ο Δραγασάκης έχει δίκιο αλλά γιατί δεν τόλμησε να τα πει νωρίτερα;

Η άποψη του αντιπροέδρου για το χρέος έχει προφανώς διαφορετική βαρύτητα από τις γνώμες των άσχετων πολιτευτών. To timing για κάποιους ήταν λάθος. Για εκείνον μάλλον όχι...

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Πώς να δώσεις άδικο στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη για τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά με την περαιτέρω απομείωση του χρέους; Όσα λέει είναι απόλυτα λογικά και δεν βασίζονται σε αμπελοφιλοσοφίες, ιδεοληψίες και αυταπάτες. Ενοχλείται βεβαίως η Κυβέρνηση από τις “ελευθέρας βοσκής” δηλώσεις, ιδίως καθώς γίνονται από τον Αντιπρόεδρο. Μεγαλύτερη σημασία ίσως έχει να δει κανείς γιατί γίνονται τώρα αυτές οι τοποθετήσεις και αν μπορεί ο Αντιπρόεδρος να κάνει το άσπρο να μοιάζει με μαύρο.

Τι είπε λοιπόν ο Αντιπρόεδρος; Είπε ότι αποκλείεται μεγάλη απομείωση του χρέους. Τουλάχιστον όχι πριν το 2018. Δεν το είπε επειδή τόσο του κόβει. Επιχειρηματολόγησε ότι οι δανειστές μας είναι με τη σειρά τους υπερ-δανεισμένοι και πέρα από την όποια οικονομική συσχέτιση δανειστή-δανειζόμενου, υπάρχει φυσικά και η πολιτική διαχείριση στις χώρες τους.

Η επιλογή του χρόνου για να κάνει τέτοιες δηλώσεις, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι παράξενη. Ο Αντιπρόεδρος,  είναι οικονομολόγος και έχει μάλιστα διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Προφανώς δεν είδε τώρα το όραμα της αλήθειας για το χρέος. Η άποψή του έχει διαφορετική βαρύτητα για παράδειγμα από την κυρία Θεανώ Φωτίου που σαν άλλος Αλέφαντος φτιάχνει οικονομικά μοντέλα από γεμιστά.

Γνώριζε εκ’ των προτέρων την αλήθεια για το χρέος. Όταν το κόμμα του υπόσχονταν σεισάχθειες και διαγραφές του επονείδιστου χρέους ήταν παρών. Όπως παρών ήταν και όταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έφτιαχνε επιτροπές για το χρέος αποτελούμενες από σανδαλοφόρους σοφούς. Γνώριζε και τότε ότι οι δανειστές μας ήταν υτπερδανεισμένοι. Γνώριζε ότι το χρέος δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα της ελληνικής κρίσης.

Δεν είπε τίποτε όμως όλα το προηγούμενο διάστημα. Γνώριζε και δεν μιλούσε διότι η στρατηγική της περήφανης διαγραφής του χρέους βοηθούσε τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κόμματος στο οποίο μετέχει. Ο Δραγασάκης έχασε την ευκαιρία για εξουσία στο κόμμα που ανδρώθηκε, δεν ήταν εύκολη η απόφαση να ανακόψει δια της αλήθειας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δηλώσεις Δραγασάκη προκάλεσαν σύγκρυο. Κυρίως επειδή το σοβαρό προφίλ που έχει σφυρηλατήσει ο Αντιπρόεδρος τον διαφοροποιούν από τους αναλώσιμους ημιμαθείς Βουλευτές που έχουν περίπου το ακαταλόγιστο ή τουλάχιστον έτσι τους αντιμετωπίζει το Μαξίμου. Αυτοί έχουν πει τα πάντα και τα αντίθετα τους για το χρέος. Η δήλωση Δραγασάκη όμως έχει διαφορετική βαρύτητα.

Επιπλέον ο Δραγασάκης δεν ενετάχθη ποτέ στην σκληρή ομάδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διατηρεί τις αποστάσεις του. Επιχειρεί να διαμορφώσει το δικό του υπο-σύστημα εξουσίας. Έχει ήδη υπό τον έλεγχό του τις τράπεζες (με ότι αυτό συνεπάγεται) και μάχεται για την άσκηση επιρροής στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Υπ’ αυτή την έννοια, η διαφοροποίησή του θα μπορούσε να θεωρηθεί μια προειδοποιητική βολή στις απόπειρες υποβάθμισής του από άλλα κέντρα εξουσίας εντός του κόμματος.

Σίγουρα δεν μπορεί να έγινε κατά λάθος. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι ο Δραγασάκης έχει σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια της κομματικής δολοπλοκίας. Τ “χαστούκια” που έχει φάει τον έχουν κάνει μαίτρ. Η απόφασή του να μιλήσει για το θέμα ήταν προίόν ώριμης σκέψης, όπως και η απόφασή του για μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα στη συνέχεια.

Ενδέχεται να υπερέβη τα εσκαμμένα. Πάτησε τον κάλο της Κυβέρνησης που ξεμένοντας από “αφηγήματα” γαντζώνεται από την υπόθεση του χρέους, την οποία και αντιμετωπίζει ως σανίδα σωτηρίας. Η βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί από την ηχηρή διαφοροποίηση ίσως και να ήταν ανήκεστος.

Ο ίδιος κατάλαβε ότι αν δεν ανασκευάσει, δεν είχε θέση στην Κυβέρνηση. Το έκανε. Ανασκεύασε άμεσα και με στύλ. Χωρίς ωστόσο να πει ότι έκανε λάθος τοποθέτηση. Υπεραμύνθηκε όσων είπε και έβγαλε όλους τους υπόλοιπους ανόητους που δεν κατάλαβαν ότι όσα είπε σήμαιναν κάτι άλλο. Κάτι που ταυτίζεται με την πολιτική και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Γνωρίζει άλλωστε ότι το Μαξίμου δεν θα χόντραινε τώρα το παιχνίδι. Δεν τους συμφέρει. Έτσι έκανε το μίνιμουμ δυνατό. Κατηγόρησε τους πάντες για μονταζιέρα.

Στην επερχόμενη κατάρρευση του αστικού μύθου σχετικά με το Ελληνικό χρέος, ο Γ. Δραγασάκης θα είναι ξανά καβάλα στ’ άλογο. Θα διαχωριστεί και θα διασωθεί από τους ζηλωτές του “επονείδιστου και απεχθούς”. Προσβλέποντας προφανώς στην επόμενη ημέρα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα