Η Βουλή τίμησε τον μεγάλο κοινοβουλευτικό της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού

Η Βουλή τίμησε τον μεγάλο κοινοβουλευτικό της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού
vouli

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Βουλής για τα 33 χρόνια από το θάνατο του πολιτικού και αγωνιστή της μετεμφυλιακής Αριστεράς. Παρουσιάστηκε η πολιτική βιογραφία του που συνέγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος για το Ίδρυμα της Βουλής

Τον εμβληματικό διανοούμενο, ακούραστο αγωνιστή και λαμπρό κοινοβουλευτικό, Ηλία Ηλιού, τίμησε χθες η Βουλή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 33 χρόνια από το θάνατό του και με αφορμή,  την πρόσφατη κυκλοφορία της πολιτικής βιογραφίας του που συνέγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος για λογαριασμό του Ιδρύματος της Βουλής.

Για τη ζωή και το έργο του Ηλία Ηλίου μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης,  ενώπιον παλαιών και νέων βουλευτών όλων των πτερύγων, πανεπιστημιακών καθηγητών και πλήθους κόσμου. Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε «αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο» και παρέμεινε για πολλά χρόνια  στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων. Έδωσε δε έμφαση στην «πνευματική και πολιτιστική» συμβολή του Ηλίου καθώς και στη συστηματική ενασχόλησή του με τα ζητήματα της οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και της συνταγματικής θωράκισης της χώρας.

Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε, παράλληλα, ότι οι κορυφαίες αγορεύσεις του Ηλιού στο Κοινοβούλιο, εναλλάσσονταν για χρόνια «με εξίσου κορυφαίες αγορεύσεις στα δικαστήρια» για την υπεράσπιση κυνηγημένων της Αριστεράς που διώκονταν μαζικά με τους αναγκαστικούς νόμους Ν. 375 και το Ν. 509 περί κατασκοπείας και περί ιδωνύμου. Σχολίασε, επίσης, ότι η «κραυγή» του Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» ήταν στην ουσία της «επαναστατική».

vouli

 

Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Ηλία Ηλιού, καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΔΑ ήταν ένας «προοδευτικός διανοούμενος» που παρέμεινε «αταλάντευτα δημοτικιστής και αντιμοναρχικός». Σημείωσε, επιπλέον,  ότι ο Ηλιού «οραματίστηκε μια άλλη Ελλάδα» στο «μικρό διάλειμμα ομαλότητας» που έζησε η χώρα από τη Βάρκιζα μέχρι την παλινόρθωση της Μοναρχίας. «Αυτό το στοίχημα το έχασε και το πλήρωσε με μια τετράχρονη εξορία και βασανιστήρια στη Μακρόνησο (1947-1951) αλλά και ξανά την 21η Απριλίου του 1967» ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.  

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του Ηλιού στην ιστορία της μετεμφυλιακής Αριστεράς υπενθυμίζοντας ότι «επέμενε πολύ πριν από τον Ευρωκομουνισμό στην ανάγκη οριστικής αποκήρυξης της βίας» και στη σημασία ενός «ανυποχώρητα δημοκρατικού δρόμου προς το Σοσιαλισμό». «Ο πράος και μειλίχιος χαρακτήρας του τού έδινε τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλους και για όλα» πρόσθεσε ο κ. Τσουκαλάς. 

Η Ιστορικός και διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Παπαθανασίου, επισήμανε ότι ο Ηλίας Ηλιού ήταν ίσως ο «λαμπρότερος κοινοβουλευτικός άνδρας της ελληνικής Αριστεράς». Από την πλευρά της η πολιτική επιστήμονας, Κατερίνα Λαμπρινού, υπογράμμισε την καίρια συμβολή του Ηλία Ηλιού στην εκλογική επιτυχία του 1958 όταν η ΕΔΑ αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Δημήτριος Σιούφας, και Φίλιππος Πετσάλνικος, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Από τη ΝΔ έδωσαν το παρών ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τσιάρας και ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης. Τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκπροσώπησαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ενώ παρέστη και ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης. Επίσης, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Βασιλάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα