Δώστε τέλος στις ρυτίδες γύρω από τα χείλη με μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας

Δώστε τέλος στις ρυτίδες γύρω από τα χείλη με μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας

Οι ρυτίδες καπνιστή είναι ένα συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα. Πως θα τις εξαλείψουμε;

Είναι εμφανές ότι οι περιοχές στο δέρμα μας που πρώτες δείχνουν τα σημάδια της γήρανσης είναι οι περιοχές που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Έτσι εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η περιοχή γύρω από το στόμα μαρτυράει πρώτη την ηλικία μας. Οι ρυτίδες καπνιστή είναι ένα συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα, όπου δημιουργούνται λεπτές κάθετες ρυτίδες γύρω από τα χείλη και κυρίως στο άνω χείλος.

Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν τις ρυτίδες καπνιστή;

-Το κάπνισμα είναι ασφαλώς μια από τις πιο βασικές αιτίες. Από τη μία πλευρά αφυδατώνει το δέρμα, το γεμίζει με τοξίνες, μειώνει την αιμάτωσή του και τελικά το γερνάει πριν την ώρα του. Από την άλλη οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνουν τα χείλη όταν κάποιος καπνίζει, οδηγούν σταδιακά στο σχηματισμό των ρυτίδων.

-Η μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο είναι σαφώς ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Ο ήλιος αφυδατώνει το δέρμα , το συρρικνώνει, δημιουργεί μικροεγκαύματα και τελικά μειώνει το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες και δυσχρωμίες.

-Η ηλικία, η οποία επιβαρύνει την ποιότητα του δέρματος και το κάνει πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ρυτίδων.

-Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως αυτές που κάνουμε όταν πίνουμε από καλαμάκι. Αν έχουμε μια τέτοια συνήθεια καθημερινά μπορεί να δημιουργήσει εύκολα ρυτίδες καπνιστή.

-Η απώλεια προσθίων δοντιών της άνω γνάθου. Μαζί με τα δόντια μειώνεται ο όγκος των ούλων και του οστού της γνάθου που στηρίζει και τεντώνει τα χείλη.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την εμφάνιση αυτών των ρυτίδων;

-Σταματήστε το κάπνισμα.

-Να φοράτε πάντα αντηλιακό όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

-Να πίνετε από καλαμάκι μόνο όξινα ποτά (που αλλιώς καταστρέφουν πιο εύκολα τα δόντια) .

-Κάνετε μασάζ στα χείλη πιέζοντας με τα δάχτυλά σας από το κέντρο προς τις άκρες και κρατήστε τεντωμένα τα χείλη σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα.

-Κρατείστε τα χείλη ενυδατωμένα και χρησιμοποιείτε κρέμες με συστατικά όπως ρετινόλη, βιταμίνη C και α-υδροξυ οξέα, που μειώνουν σταδιακά τις ρυτίδες.

Ποιες θεραπείες μπορώ να κάνω στο οδοντιατρείο για να εξαφανιστούν οι ρυτίδες καπνιστή;

-Καταρχήν αν λείπουν κάποια πρόσθια δόντια, τότε η αποκατάστασή τους με κάποια προσθετική εργασία θα βελτιώσει εντυπωσιακά την όψη των χειλιών, αλλά θα αποκαταστήσει και τον όγκο τους.

-Το γέμισμα των ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ είναι μια κλασσική μορφή θεραπείας , που θα βελτιώσει άμεσα αυτές τις ρυτίδες.

-Η εφαρμογή πολύ λίγων μονάδων BOTOX στα χείλη, μπορεί να απαλύνει τη σύσπαση των μυών του στόματος και να μειώσει αρκετά τις ρυτίδες.

-Η εφαρμογή νημάτων PDO στα χείλη μπορεί να τεντώσει το δέρμα, να του δώσει όγκο και να δώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Αν συνδυάσουμε τα νήματα με εφαρμογή αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ασθενή, τότε το αποτέλεσμα

-Η απλή μεσοθεραπεία ή ακόμα καλύτερα η μεσοθεραπεία με DERMAPEN δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στη βελτίωση ολόκληρου του δέρματος και φυσικά και στις ρυτίδες καπνιστή. Η θεραπεία αυτή μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας υλικά μεσοθεραπείας με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, πεπτίδια κλπ είτε χρησιμοποιώντας το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενή με εξαιρετικά αποτελέσματα.

-Η θεραπεία με LASER. Υπάρχουν πολλά είδη LASER που άλλα δρουν επιφανειακά και άλλα πιο βαθιά στο δέρμα. Η θεραπεία με το LASER, όπως και η θεραπεία με το DERMAPEN έχουν πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού λειτουργούν διεγείροντας την επουλωτική ικανότητα του ίδιου του ασθενή. Έτσι δημιουργείται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη τα οποία διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό.

Φυσικά το καλύτερο αποτέλεσμα έχει ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών. Ο ιατρός και ο ασθενής θα είναι αυτοί που θα συνεκτιμήσουν όλους τους παράγοντες και θα εφαρμόσουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για τον καθένα.

Λάμπρος Μπέλεσης

Χειρουργός Οδοντίατρος

www.odontiatros-peiraia.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα