Θεοδωράκης: Υπάρχουν βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη

Θεοδωράκης: Υπάρχουν βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη
Στιγμιότυπο από την αίθουσα της Ολομέλειας για την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία και αν έρθει, ενώ έριξε πάλι το "δόλωμα" μια άλλης κυβέρνησης με συμμετοχή του κόμματός του

“Πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να φερθεί ως Πρωθυπουργός και όχι ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι το 52% του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θέλει ρήξη. Αυτοί όμως δεν είναι η Ελλάδα. Είναι το κομματικό τους ακροατήριο. Οι υπόλοιποι Έλληνες δε θέλουν ρήξη” τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά” όπου βρέθηκε καλεσμένος σήμερα το πρωί και παράλληλα κάλεσε τον Πρωθυπουργό “να αποφασίσει με βάση την εθνική εντολή, η οποία είναι σκληρή διαπραγμάτευση μεν, αλλά μέσα στην Ευρώπη δε”.

Ο Τσίπρας να φερθεί ως πρωθυπουργός

“Πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να φερθεί ως Πρωθυπουργός και όχι ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ” σημειώνει και τονίζει πως το Ποτάμι διατίθεται να ψηφίσει ό, τι και αν έρθει στη Βουλή. “Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε πως  με τη συμφωνία που θα έρθει με την υπογραφή του Πρωθυπουργού και των εταίρων, θα συμφωνήσουμε. Στηρίζουμε τη συμφωνία διότι αυτό που προέχει είναι να σωθεί ο ασθενής. Έχουμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκρουστούμε, αλλά προέχει να σωθεί ο ασθενής. Ο πολιτικός πρέπει να αποφασίζει ανάμεσα σε δυσάρεστα πράγματα. Μπορεί να πρέπει να επιλέξεις κάτι δυσάρεστο γιατί η εναλλακτική είναι η καταστροφή”.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πάνω του την απόφαση αγνοώντας τις συλλογικές διαβουλεύσεις: “Πρέπει να καταλάβει ο Πρωθυπουργός ότι η ηγεσία δεν είναι συλλογική και αυτός είναι που πρέπει να αποφασίσει. Εμείς παραμένουμε στο πλευρό του Πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά πως τα προγράμματα διάσωσης σε άλλες χώρες αποδείχτηκαν επιτυχημένα και πρέπει να εξετάσουμε “γιατί αποτύχαμε, ενώ άλλες χώρες πέτυχαν; Τι κάνουμε λάθος; Το βασικό λάθος είναι ότι δεν έχουμε εθνική πορεία”.

Το Ποτάμι θα βάλει πλάτη

“Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που είναι αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη για την ευρωπαϊκή πορεία. Αρκεί να είναι και ο κ. Τσίπρας αποφασισμένος. Δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση” αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης πατώντας πάνω στη γραμμή της εθνικής διαπραγμάτευσης Σαμαρά, τονίζοντας βέβαια πως το Ποτάμι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν έχει κόμπλεξ με το παρελθόν του.

Πάντως το Ποτάμι ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει να μοιραστεί υπουργεία. “Να βρούμε τους ικανούς να δώσουν τις λύσεις- από οποιονδήποτε χώρο- και να τους στηρίξουμε. Αν για παράδειγμα βρούμε κάποιον ο οποίος κρίνουμε ότι μπορεί να λύσει το ασφαλιστικό, τον στηρίζουμε”.

Δεν υπάρχουν λεφτά για όλους στο ασφαλιστικό

Ο κ. Θεοδωράκης τονίζει πως δεν υπάρχουν χρήματα για όλους, ώστε να παίρνουν συντάξεις. “Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε πρόωρες συντάξεις. Εξαιρούνται βεβαίως ορισμένες κατηγορίες όπως οι ανάπηροι. Μετά από πέντε χρόνια μνημόνιο υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη πριν καν φτάσουν τα 50 χρόνια τους. Δε μπορεί επίσης να υπάρχει σύνταξη 2.500 ευρώ. Θα πρέπει να βάλουμε ένα πλαφόν γύρω στις 2.000 και όταν η Ελλάδα σταθεί ξανά στα πόδια της, τότε να επανεξετάσουμε το θέμα. Τώρα πληρώνουμε φόρους για να πληρωθούν κάποιες πρόωρες συντάξεις και αυτό πρέπει να σταματήσει” εξήγησε.

Ο αρχηγός του Ποταμιού αποκάλεσε μάλιστα και τους μισούς υπουργούς άεργους. “Το μισό σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι άεργοι. Πληρώνονταν από το κόμμα και τώρα είναι στην κυβέρνηση. Και οι πολιτικοί λοιπόν πρέπει να παίρνουν σύνταξη συμπληρώνοντας τα απαραίτητα χρόνια, και στον κλάδο εργασίας στον οποίο ανήκουν. Δεν πρέπει να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση τους”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί υπάρχουν συνδικαλιστές

“Αυτά τα μεγάλα έργα που ήταν να γίνουν σε Αττική και περιφέρεια δεν γίνονται λόγω ιδεοληψιών καθώς υπάρχουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να περιορίζεται στα περίπτερα” σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε “Δεν το κάνει διότι υπάρχουν συνδικαλιστές που αντιδρούν. Όταν σε απασχολεί μονάχα το ποιος συνδικαλιστής θα αντιδράσει και δεν ενδιαφέρεσαι για την κοινωνία, όταν είσαι αποφασισμένος να εξυπηρετείς το κομματικό σου δυναμικό και όχι το όφελος των πολλών, τότε η χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά”.

Και το Ποτάμι θα συγκρουστεί με τους βαρόνους

“Η χώρα δε θα βγει από την κρίση αν δεν υπάρξουν συγκρούσεις. Συγκρούσεις με βαρόνους και με συμφέροντα που παίρνουν υπέρ τους τις αποφάσεις για τα δημόσια έργα, για τις επενδύσεις και τις προμήθειες. Εμείς δε θα μπορούσαμε να είμαστε σε μια τέτοια κυβέρνηση γιατί θέλουμε μια κυβέρνηση που να κοιτάει τους πολλούς και όχι το κόμμα” κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα