Μπορείτε να βρείτε τα φαλλικά σύμβολα εκδίκησης στον πίνακα του Gainsborough;

Μπορείτε να βρείτε τα φαλλικά σύμβολα εκδίκησης στον πίνακα του Gainsborough;

Όταν ο καλλιτέχνης εκδικείται μέσα από το πινέλο και τον καμβά του

Ένα αριστούργημα του Βρετανού ζωγράφου Thomas Gainsborough, ο οποίος θεωρείται από τους κριτικούς Τέχνης ως ένα από πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της υψηλής τέχνης του είναι πιθανό να βρίθει από εκδικητικές και χυδαίες αναφορές, που τοποθετήθηκαν σκόπιμα στον καμβά από τον καλλιτέχνη πριν από περίπου τρεις αιώνες.

Ο λόγος για το έργο “Ο κύριος και η κυρία Andrews”, ένα από τα ωραιότερα πορτρέτα του φημισμένου ζωγράφου, το οποίο υποτίθεται ότι γιορτάζει τον γάμο ενός ερωτευμένου νεαρού ζευγαριού. Ο Gainsborough μάλιστα άφησε χώρο στον πίνακα δεξιά της νύφης ώστε όταν το ζεύγος αποκτούσε απόγονο, να μπορούσε να ζωγραφίσει το μικρό παιδί δίπλα από τη μητέρα του.

Μια νέα ανάγνωση ωστόσο του φιλοτεχνημένου το 1748 πίνακα από τον ιστορικό τέχνης James Hamilton (ο οποίος ετοιμάζει τη βιογραφία του Gainsborough) διαπιστώνει ότι το αριστούργημα μπορεί να είναι ένα έργο εκδίκησης, γεμάτο φαλλικά σύμβολα και παραπλανητικές αναφορές.

Η ιστορία θέλει τον Gainsborough να είναι προσωπικός φίλος του ζευγαριού, ωστόσο για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, οι σχέσεις τους διακόπηκαν απότομα. Η κατάληξη αυτή φαίνεται να άφησε ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση στον Βρετανό προσωπογράφο, ο οποίος αποφάσισε να πάρει την εκδίκησή του μέσα από τη ζωγραφική του.

Αν παρατηρήσει κανείς τον πίνακα προσεκτικά, ο κ. Andrews έχει περασμένη από τη ζώνη του μια τσάντα, η οποία μοιάζει πολύ περισσότερο με φαλλό παρά με σακίδιο.

 

Η εκδίκηση του καλλιτέχνη συνεχίζεται στον φόντο του έργου: Αριστερά από τον νεαρό άνδρα απεικονίζονται δύο γαϊδούρια, τα οποία πιθανώς συμβολίζουν τη γνώμη του καλλιτέχνη για το ζεύγος.

 

Τέλος, πιθανότατα σε μια στιγμή έντονης οργής, ο Gainsborough ζωγράφισε την κα. Andrews να κρατά μια πένα και να έχει πάνω στα πόδια της ένα χαρτί, στο οποίο φαίνεται πως έχει σκιτσάρει ένα πέος.

 

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση του Hamilton είναι πιθανό να οδηγήσουν στην επανεξέταση του κλασικού αριστουργήματος από τους ειδικούς.

 

(Με πληροφορίες από Telegraph)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα