Σφαλιάρα Ανώτατου Δικαστηρίου σε Μέι. Στο κοινοβούλιο το brexit

Σφαλιάρα Ανώτατου Δικαστηρίου σε Μέι. Στο κοινοβούλιο το brexit

Η δικαστική απόφαση αναγκάζει την κυβέρνηση των συντηρητικών να πάρει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και να αποχωρήσει από την ΕΕ

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχασε στην υπόθεση της προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την επίκληση του άρθρου 50 και το brexit, αφού το ανώτατο δικαστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες» για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.

“Το ανώτατο δικαστήριο με πλειοψηφία 8 υπέρ έναντι 3 κατά, απορρίπτει την προσφυγή της κυβέρνησης. Η απόφαση της πλειοψηφίας, κρίνεται επιβεβλημένη η κοινοβουλευτική ψήφος ώστε να δοθεί η αρμοδιότητα στους υπουργούς να σημάνουν την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ” σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης, μέρος του οποίου δημοσιεύει η guardian.

Αυτή είναι η σύνοψη της απόφασης όπως αναρτήθηκε από το δικαστήριο:

Απογοήτευση στην κυβέρνηση

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζέρεμι Ράιτ έδωσε την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως είπε, το υπουργικό συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι είναι απογοητευμένο, αλλά θα συμμορφωθεί προς την απόφαση. Την απόφαση αναμένεται να σχολιάσει και ο υπουργός για θέματα Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 ως τα τέλη Μαρτίου

Λίγο αργότερα, την απόφαση σχολίασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ και φανατικός υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον. “Το Δικαστήριο μίλησε. Τώρα το κοινοβούλιο πρέπει να φέρει εις πέρας τη θέληση του λαού – θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 ως τα τέλη Μαρτίου” σχολίασε από το twitter.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σχολίασε δια του εκπροσώπου του την απόφαση: “Οι Εργατικοί σέβονται το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και δεν θα παρεμποδίσουν τη διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 50” σημειώνει κάνονας ξεκάθαρη την πρόθεση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας να προχωρήσει η το διαζύγιο με την ΕΕ. “Παρόλα αυτά, θα αναζητήσουμε την εφαρμογή του άρθρου 50, με τρόπο που να μην επιτρέπει στους Συντηρητικούς να μετατρέψουν τη Βρετανία σε παζάρι και φορολογικό παράδεισο στις ακτές της Ευρώπης” συμπλήρωσε. “Απαιτούμε ένα σχέδιο από την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η κοινοβουλευτική έγκριση” αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση των Εργατικών.

Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία μένουν εκτός

Την ίδια ώρα, από την Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζονται πως η απόφαση δεν επιβάλει τη σύμφωνη γνώμη των επιμέρους κοινοβουλίων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που θα επιθυμούσε διακαώς το Εδιμβούργο που αντιτίθεται εξ αρχής στην αποχώρηση από την Ένωση. “Οι σχέσεις με την ΕΕ και άλλες διεθνείς σχέσεις αφορούν αποκλειστικά την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και το κοινοβούλιο και όχι τα αποκεντρωμένα κοινοβούλια (Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία)” σημειώνεται στο κείμενο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

“Ότι και αν αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο, θέλω να το κάνω ξεκάθαρο: Σκοπεύω να φροντίσω ώστε το κοινοβούλιο της Σκωτίας να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει ως προς την ενεργοποίηση του άρθρου 50” σημειώνει από την πλευρά του η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον.

Δημοψήφισμα για το δημοψήφισμα…

Την ίδια ώρα το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το σχέδιο ενεργοποίησης του άρθρου 50, παρά μόνο αν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε ένα δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit. Το κόμμα των Lib Dems καταλαμβάνει 9 έδρες σε σύνολο 650, στην βουλή των Αντιπροσώπων και στη Βουλή των Λόρδων 102 σε σύνολο 806.

Άλλωστε, εκπρόσωποι των Εργατικών και των Φιλελευθέρων από τη βουλή της Ουαλίας κατέθεσαν πρόταση σύμφωνα με την οποία η Βρετανία μπορεί να παραμείνει μέλος της Ενιαίας Αγοράς, θέτοντας ωστόσο περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση της ΕΕ. Σε μια πρόταση που μοιάζει πολύ με την λαϊκή ρήση “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο” οι εκπρόσωποι αναφέρουν πως προσέφεραν μια προσέγγιση όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση, αλλά μόνο για εργασία.

Δείτε την κάλυψη της αναγγελίας της απόφασης, όπως μεταδόθηκε από τον Guardian:

Η γυναίκα που μπήκε εμπόδιο στα σχέδια της Μέι

Η Τζίνα Μίλερ, είναι η δικηγόρος που ξεκίνησε όλη αυτή την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, έκανε επίσης δηλώσεις έξω από το δικαστήριο πριν από λίγη ώρα. Όπως είπε, η απόφαση σηματοδοτεί μια ευκαιρία για τους Βρετανούς βουλευτές, ώστε να θέσουν πλαίσια στο brexit.

Αυτή η μέρα σημαίνει πως οι βουλευτές που εμείς εκλέξαμε θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους ώστε να επιλέξει η κυβέρνηση την καλύτερη διαδρομή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

“Αυτή η μέρα σημαίνει πως οι βουλευτές που εμείς εκλέξαμε θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους ώστε να επιλέξει η κυβέρνηση την καλύτερη διαδρομή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit” είπε συγκεκριμένα. “Χωρίς αμφιβολία, το Brexit καθίσταται η πιο διχαστική υπόθεση μιας ολόκληρης γενιάς” συμπλήρωσε και σημείωσε πως “η απόφαση αυτή έθεσε της βάσεις για νομική βεβαιότητα, βασισμένη στη δημοκρατική μας διαδικασία και προσφέρει τη νομική εκκίνηση για την κυβέρνηση, ώστε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50”.

 

Αν και έγινε το πρόσωπο των ημερών με όλη αυτή την υπόθεση, η ίδια αναφέρει πως η κίνησή της αφορούσε τη διαδικασία και όχι την πολιτική. “Το Brexit είναι η σημαντικότερη απόφαση για μια γενιά” σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση η Μίλερ δηλώνει σοκαρισμένη από την προσωπική επίθεση που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα και εξέφρασε την ελπίδα, οι άνθρωποι να καταδικάζουν πιο άμεσα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα