Εποικοδομητικές επαφές, αμετάβλητη θέση από ΔΝΤ

Εποικοδομητικές επαφές, αμετάβλητη θέση από ΔΝΤ
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Saturday, July 11 and 12, 2015. / , 11 12 2015. SOOC

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Φιλικές χαρακτήρισε φιλικές τις επαφές με τις ελληνικές αρχές σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ερωτήθηκε για το ελληνικό ζήτημα, που κυριάρχησε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του διεθνούς οργανισμού στην Ουάσιγκτον, με διαδοχικές διμερείς συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων, Ελλήνων, ΔΝΤ και Αμερικανών.

Όπως είπε, «είχαμε εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες, αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα αρχές της εβδομάδας». Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και να μην περιμένουμε άμεσο αποτέλεσμα «διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά».

Όσο για τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ότι «η θέση μας σε σχέση με την ελληνική οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας των δύο πυλώνων» – δηλαδή ρεαλιστικά και βιώσιμα μέτρα από την ελληνική πλευρά και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους, που να βασίζεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με ένα σχέδιο του ΔΝΤ για ένα μελλοντικό μνημόνιο με την Ελλάδα που έχει διαρρεύσει, αυτό το καθορίζει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, οι συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία έγιναν σε φιλικό κλίμα και ήταν εποικοδομητικές ώστε να πέσουν οι τόνοι με την κυβέρνηση, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ. Το τελευταίο, εξάλλου, δηλώνει πρόθυμο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα