Ακτιβιστής στρέφεται κατά του facebook: Παραβιάζει, την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων

Ακτιβιστής στρέφεται κατά του facebook: Παραβιάζει,  την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων

Καμπάνια και δράση κατά του facebook από Αυστριακό ακτιβιστή για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Ο φοιτητής νομικής Max Schrems καλεί όλους όσοι είναι εκτός ΗΠΑ και Καναδά να υπογράψουν στην ιστοσελίδα του fbclaim.com, αρκεί να έχουν υπογράψει πρώτα και θα έχουν δεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της θυγατρικής με έδρα το Δουβλίνο. 

Μέσα σε μόλις μία ώρα η ιστοσελίδα μάζεψε 100 διαδικτυακούς χρήστες οι οποίοι ήθελαν να συμμετέχουν.

Η αίτηση που έχει φτιάξει ο Schrems επιδιώκει αποζημίωση 500 ευρώ ανά χρήστη, αλλά και ασφαλιστικά μέτρα που πρέπει να επιβάλλονται στην επιχείρηση – ιστοσελίδα λόγω των ακόλουθων παραβιάσεων:

– Σε περίπτωση αποτυχίας εξασφάλισης “αποτελεσματικής συναίνεσης” ώστε να χρησιμοποιεί δεδομένα το facebook

– Σε περίπτωση εφαρμογής χρήσης δεδομένων με μη νομικά καλυμμένο τρόπο

– Όταν το facebook ακολουθεί και “παγιδεύει” ονλάιν χρήστες μέσα από την εφαρμογή “μου αρέσει”.

– Εάν εκμεταλλεύεται και χρησιμοποιεί τα “μεγάλα δεδομένα” στους χρήστες.

– Όταν τα προσωπικά δεδομένα περνάνε σε εξωτερικές εφαρμογές.

– Εάν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα του NSA “Πρίσμα” το οποίο και έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από το κοινό του Διαδικτύου.

Ειδικά για το τελευταίο, ο ακτιβιστής έχει αναλάβει και παρακολουθεί στενά μία ξεχωριστή περίπτωση για την οποία θα υπάρχει ακρόαση από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Ο Schrems συνεχίζει την επίθεση του με κατηγορίες εναντίον του facebook, πηγαίνοντας την υπόθεση στο εμπορικό δικαστήριο στη Βιέννη, μετά την αποτυχία του να πείσει την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή να λάβει αυτό που εκείνος θεωρεί επαρκή μέτρα.    

Από τη στιγμή που το facebook της Ιρλανδίας επιλέγει την Καλιφόρνια και το δίκαιο της για να επιλύσει διαφορές, έτσι, διορθωτικά μέτρα θα ληφθούν με βάση τον αμερικανικό νόμο και δίκαιο.

Η μάχη του Αυστριακού κατά του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2010, όταν και ζήτησε από το facebook να του στείλει όλα τα δεδομένα χρήστη που είχε γι αυτόν. Έλαβε 1.200 σελίδες.

Βγήκε λοιπόν μπροστά με μία ομάδα που έφτιαξε και έχει τον τίτλο Ευρώπη κατά του facebook, η οποία ασκεί πιέσεις για αλλαγή στην πολιτική και τις εφαρμογές της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Απώτερος στόχος να εναρμονιστεί με τον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

Πηγή: wired.uk

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα