ΝΔ: Μεταξύ φιλελευθερισμού και εκκλησίας

ΝΔ: Μεταξύ φιλελευθερισμού και εκκλησίας
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση νομόσχεδιο "Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών".(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα στη Bουλή για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Η εσωκομματική αντιπαράθεση για το φιλελευθερισμό μεταξύ Καραμανλή και Γεωργιάδη

Η χθεσινή εικόνα στη Βουλή όσων γαλάζιων βουλευτών πήραν το λόγο για να παρέμβουν στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι άκρως ενδεικτική και αποκαλυπτική των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο της ΝΔ και υποχρέωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει την κατάθεση δικής του πρότασης νόμου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελικώς να οδηγηθεί στην καταψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ διέφεραν μεταξύ τους ως προς το ιδεολογικό στίγμα με το οποίο δικαιολογούσαν την καταψήφιση του νομοσχεδίου και ορισμένες απ’ αυτές ήταν και σε εντελώς διαφορετικό μήκος κλίματος και ύφος από την επίσημη αιτιολόγηση της στάσης της ΝΔ η οποία αποτυπωνόταν στο ενημερωτικό σημείωμα του Μοσχάτου, που εξηγούσε γιατί η ΝΔ ως «φιλελεύθερη πολιτική δύναμη που αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν» δεν μπορεί να ψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

Υπήρξαν τοποθετήσεις που υπερκερνούσαν την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «προχειρότητα και καιροσκοπισμό» της κυβέρνησης «χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων». Ορισμένες εξ’ αυτών μάλιστα έθεταν νέου είδους ζητήματα που αμφισβητούσαν αν δεν υπονόμευαν τη στόχευση Μητσοτάκη προς το κέντρο. Υπήρξαν τοποθετήσεις όπως αυτές του Δημήτρη Κυριαζίδη και Αντρέα Κουτσούμπα στην κατεύθυνση του ότι ως δεξιά και συντηρητική παράταξη έχουν καθήκον να υπερασπίζονται την παράδοση.

Ο δε αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε αρκετά επιθετικό τόνο μίλησε στο όνομα της υπεράσπισης της εκκλησίας και μάλιστα απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους κυβερνητικούς βουλευτές ως άθεους που δεν δικαιούνται να μιλούν για το ρόλο της εκκλησίας. Μάλιστα μέσα στην ολομέλεια της βουλής μεταφέρθηκαν και ενδονεοδημοκρατικές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή να απαντά στον κ. Γεωργιάδη ότι ως φιλελεύθερη παράταξη η ΝΔ συνομιλεί με την εκκλησία αλλά δεν θα επιβάλλει η εκκλησία τις απόψεις της στη ΝΔ, ενώ ως αιχμή προς τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος εξελήφθη και η αναφορά του ότι δεν μπορεί να είναι κανείς οικονομικά φιλελεύθερος χωρίς να είναι και πολιτικά φιλελεύθερος.

Σήμερα πάντως αναμένεται και η παρέμβαση Μητσοτάκη ο οποίος θα κληθεί ουσιαστικά να απαντήσει και στις αιχμές που άφησε χτες ο Αλέξης Τσίπρας για υπαναχώρηση από την αρχική θετική τοποθέτηση της ΝΔ στο νομοσχέδιο και το ποιος τελικά έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη ΝΔ πάντως επιμένουν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών». Υποστηρίζουν ότι απαιτείται διάλογος με τους εμπλεκόμενους και πως οι προτάσεις Κοντονή «εκθέτουν σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς λόγους» τα διεμφυλικά άτομα, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχτεί εξ’ ολοκλήρου την πρόταση νόμου της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα