Χρυσοβελώνη στο News247: Εκλογές έγιναν πριν δύο μήνες. Ο Νικολόπουλος ήξερε τη συμφωνία

Χρυσοβελώνη στο News247: Εκλογές έγιναν πριν δύο μήνες. Ο Νικολόπουλος ήξερε τη συμφωνία
Eurokinissi

Αιχμές για τη στάση του διαγραφέντα πλέον από τους ΑΝΕΛ βουλευτή αφήνει η εκπρόσωπος του κόμματος, η οποία δηλώνει πως η ΚΟ του κυβερνητικού εταίρου είναι συμπαγής και πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις δύσκολες ψηφοφορίες που έρχονται θα κινηθούν με γνώμονα την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια με ασφάλεια. Τι λέει για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία και πως απαντά στο Ποτάμι.

“Οι εκλογές έγιναν μόλις πριν από δύο μήνες και ο κ. Νικολόπουλος είχε ψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο έχοντας γνώση και βεβαίως πλήρη επίγνωση για τους εφαρμοστικούς νόμους. Ως εκ τούτου η στάση του είναι τουλάχιστον ακατανόητη και αδικαιολόγητη, εκτός και αν υπακούει σε άλλου είδους σκοπιμότητες” δηλώνει στο News247 η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, βουλευτής Μαγνησίας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ενόψει φορολογικού αγροτών και ασφαλιστικού, η κ.Χρυσοβελώνη στέλνει ένα σαφές μήνυμα, λέγοντας ότι ο κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ειναι να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια με ασφάλεια και αυτός θα κατευθύνει τους βουλευτες σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια.

Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετρά πλέον μία απώλεια μετά τη διαγραφή του κ.Νικολόπουλου, η εκπρόσωπος του κόμματος δηλώνει βεβαία ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα παραμείνει συμπαγής. Τονίζει επίσης ότι οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν εγγύηση για την κυβερνητική σταθερότητα, μία αναφορα που έχει σημασία υπό το πρίσμα της συζήτησης για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η κυβέρνηση τη στήριξη και άλλων πολιτικών κομμάτων.

Η κ.Χρυσοβελώνη ερμηνεύει άλλωστε τις επιθέσεις του Ποταμιού στον κυβερνητικό εταίρο ως εμφορούμενες από “πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο να πλήξουν τους ΑΝΕΛ” και “ιδεοληπτικές εμμονές και εθνομηδενιστικές απόψεις”.

Παραδέχεται ότι η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία δεν είχε κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα, αλλά σημειώνει ότι ουδείς το περίμενε αυτό, καθώς το προσφυγικό δεν είναι διμερές θέμα αλλά ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί απο την Ευρώπη συνολικά.

*Η κυβέρνηση έχει απομείνει πλέον με 153 βουλευτές μετά τη διαγραφή του κ.Παναγούλη από το ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ. Πως μπορεί να προχωρήσει και να αντέξει, δεδομένου ότι επίκειται η ψήφιση του φορολογικού των αγροτών και το ασφαλιστικό;

Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Ο κοινός στόχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα, είναι να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια με ασφάλεια, με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας. Αυτός ο κοινός στόχος εμπνέει και κατευθύνει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια.

*Οι ΑΝΕΛ ειδικότερα θα αντέξουν;

Μ.Χρ.: Οι ΑΝΕΛ έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος από την πρώτη στιγμή της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι συμπαγής. Οι ΑΝΕΛ αποτελούμε την εγγύηση για την κυβερνητική σταθερότητα και την έξοδο από την κρίση. Θα παραμείνουμε σταθεροί στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για το καλό του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα για τις ασθενέστερες και περισσότερο ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις, που έχουν πληγεί από τα μνημόνια.

*Πως απαντάτε στον κ. Νικολόπουλο, ο οποίος δήλωσε χθες προσερχόμενος στη Βουλή πως καταψηφίζει τους πλειστηριασμούς “ηττηθήκαμε στα κόκκινα δάνεια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει ωραιολογίες στον ελληνικό λαό;”

Μ.Χρ.: Οι εκλογές έγιναν μόλις πριν από δύο μήνες και ο κ. Νικολόπουλος είχε ψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο έχοντας γνώση και βεβαίως πλήρη επίγνωση για τους εφαρμοστικούς νόμους. Ως εκ τούτου η στάση του είναι τουλάχιστον ακατανόητη και αδικαιολόγητη, εκτός και αν υπακούει σε άλλου είδους σκοπιμότητες.

*Εσείς είστε ευχαριστημένη από τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς; Ως νομικός δε θεωρείτε ότι υπάρχουν προβλήματα; Και αν ναι, πως ψηφίσατε τη συγκεκριμένη διάταξη;

Μ.Χρ.: Η διαπραγμάτευση από πλευράς των υπουργών του οικονομικού επιτελείου για τα «κόκκινα δάνεια» ήταν σκληρή και η κυβέρνηση πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι φτωχές εισοδηματικές τάξεις προστατεύονται απόλυτα. σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, υπάρχει απόλυτη προστασία στο 25% των δανειοληπτών και το κράτος έρχεται ως αρωγός να στηρίξει ακόμα και όταν δεν μπορούν να πληρώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση αυτή έδειξε ότι στοχεύει στην προστασία των δανειοληπτών μέχρι τις 23.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα που είναι το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ που είναι το 90% και μέχρι 35.000 ευρώ που εκπροσωπεί το 94%. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πλειστηριαστούν σπίτια.

*Τελικά είχε κάποιο κέρδος η ελληνική πλευρά από το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία; Η Άγκυρα δε δέχεται hot spots επί του εδάφους της…

Μ.Χρ.: Σε πρώτο επίπεδο δεν κατεγράφησαν θεαματικά αποτελέσματα στις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Νταβούτογλου και Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο γείτονα, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ήταν και ούτε στις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων. Η προσφυγική κρίση είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, ούτε διμερές είναι, ούτε είναι αντικειμενικά σε θέση να το αντιμετωπίσουν μόνες τους η Ελλάδα και η Τουρκία. Είναι πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις επαφές του στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αναδείξει όλες τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

*‘Εχετε μία κόντρα με το Ποτάμι, που σας αποκαλεί ακροδεξιούς. Τι απαντάτε;

Μ.Χρ.: Οι επιθέσεις του Ποταμιού και του αρχηγού του εναντίον των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου με χαρακτηρισμούς για «ακροδεξιούς» κ.α., υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν στόχο να πλήξουν τους ΑΝΕΛ. Βεβαίως πηγάζει από ιδεοληπτικές εμμονές και εθνομηδενιστικές απόψεις από τις οποίες εμφορούνται στο γκρίζο Ποτάμι. Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι παραφράζοντας μια ιστορική φράση παλαιού πολιτικού: «Ποιος έκανε αυτό το σχόλιο; Α, το Ποτάμι. Τότε δεν έχει την παραμικρή σημασία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα