Συναίνεση μέσω Παυλόπουλου ζητά ο Τσίπρας, μετά την πρώτη ρωγμή στη Βουλή

Συναίνεση μέσω Παυλόπουλου ζητά ο Τσίπρας, μετά την πρώτη ρωγμή στη Βουλή

Ασφαλιστικό και προσφυγικό, τα θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα σε αντιπολίτευση και διαφωνουντες του ΣΥΡΙΖΑ:“Να σφίξουμε τα δόντια στις τελευταίες δύσκολες στροφές. Αυτοί που έσυραν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες τώρα κάνουν κριτική από τη γαλαρία”.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να μετρά πλέον 153 βουλευτές μετά την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έστειλε μηνύματα τόσο στους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αντιπολίτευση, ζητώντας συναίνεση και κάνοντας ειδική μνεία στο ασφαλιστικό που έρχεται οσονούπω.

Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τους πλειστηριασμούς και έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να κλείσει ένας κύκλος αβεβαιότητας και να σχεδιάσει η χώρα τα επόμενα βήματα. Στόχος είναι, όπως είπε, “να περάσουμε μία δύσκολη ανηφόρα και να φτάσουμε σε ένα ξέφωτο μεταμνημονιακο”.

Ζήτησε λοιπόν, απευθυνόμενος εμμέσως και στο εσωτερικό του κόμματος του, “να προσπαθήσουμε να σφίξουμε τα δόντια, γιατί σε αυτές τις τελευταίες δύσκολες στροφές και ανηφοριές πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “η σκέψη μας είναι σε αυτούς που περνάνε δύσκολα” και χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών που αφορούσε στις τράπεζες. Σημείωσε ότι με την προστασία του 60% των κόκκινων δανείων προστατεύεται ουσιαστικά η πρώτη, λαϊκή, κατοικία και ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο, που αφορά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ζήτησε μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και αυτό ενώ επίκεινται δύσκολες και κρίσιμες ψηφοφορίες για τα φορολογικά των αγροτών και το ασφαλιστικό (με την κυβέρνηση να ελπίζει να μεταθέσει τουλάχιστον για αργότερα το δεύτερο, κάτι όμως που δεν είναι βέβαιον ότι θα δεχθούν εύκολα οι δανειστές), αλλά και ενώ σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή και οικουμενικής κυβέρνησης αρχίζουν να κυκλοφορούν στο πολιτικό παρασκήνιο.

“Βιώνουμε στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, αυτοί που έσυραν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες, τώρα να κάθονται στη γαλαρία και να κάνουν κριτική σε αυτούς, που προσπαθούν να το ανεβάσουν ξανά”, είπε.

Και ζήτησε κλείνοντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει στα πλαίσια του πολιτειακού του ρόλου ώστε να υπάρξει η στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, όπως το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά καθώς και τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα όπως το ασφαλιστικό και η παιδεία.

Ο κ.Παυλόπουλος απάντησε πως ο ρόλος του ως Προέδρου της Δημοκρατίας σε κρίσιμες στιγμές είναι να συμβάλλει ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα. Τόνισε πως είναι σαφές ότι η θέση μας για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων είναι δεδομένη, δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει, υπενθυμίζοντας ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας εξαρτάται από το σεβασμό της γείτονος έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μέλος της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί η λύση να έχει μία μορφή που θα οδηγούσε την Κύπρο εκτός ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της χώρας όσον αφορά στα Σκόπια.

Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι η πορεία της Ελλάδας εντός της ΕΕ διασφαλίστηκε με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και με τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και έστειλε με στη σειρά του ένα μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές.

“Εμείς εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις που είχαμε αναλάβει και όσο το δυνατόν να συνειδητοποιήσουν και ετούτοι ότι και εκείνοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δικές τους, όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με βάση τους κανόνες του ESM. Πρέπει να ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο, είναι υποχρέωση των εταίρων” είπε.

Μήνυμα έστειλε και απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία: “Η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα σύνορα της αλλά θέλει και τη συνδρομή και της ΕΕ γιατί είναι και δικά της σύνορα”.

Ο κ.Παυλόπουλος κατέληξε ότι: “Απαιτείται και από τη δική μας πλευρά η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Στην πολιτική ζωή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα ήσσονα, αλλά στα μείζονα θέματα που δεν εξαρτώνται από αλλαγή κυβερνήσεων πρέπει να είμαστε ενωμένοι”. Δήλωσε βέβαιος ότι σε αυτό θα ανταποκριθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη για να κρατήσει η Ελλάδα την πορεία της και δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στο πλαίσιο του ρόλου του ως Προέδρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα