Τζανακόπουλος: Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής, δε νομοθετούμε νέα μέτρα

Τζανακόπουλος: Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής, δε νομοθετούμε νέα μέτρα
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Το πόρισμα δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, αλλά νέα αφετηρία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εστιάζοντας στη διαβίβαση του πορίσματος στην εισαγγελία. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση περιμένει μόνο καταγραφή προόδου στο Eurogroup της Πέμπτης

Στο πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ εστιάσε κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση περιμένει μόνο καταγραφή πρόοδου στο Eurogroup της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι το κυβερνών κόμμα θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη συγκέντρωση με αφορμή τα δύο χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Φεβρουαρίου (πιθανότατα το διάστημα μεταξύ 4 και 10 Φεβρουαρίου) με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εν τω μεταξύ τα στελέχη θα πραγματοποιήσουν περιοδείες, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Συζήτησαν επίσης το συντονισμό μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης και την επιτάχυνση κυβερνητικών πρωτοβουλιών πυο δεν άπτονται της διαπραγμάτευσης (παράλληλο πρόγραμμα, καθημερινότητα).  Ο κ.Τζανακόπουλος πάντως δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δε θα δώσει διακαναλική συνέντευξη.

Και εάν όλα αυτά δίνουν την εντύπωση εκλογικής ετοιμότητας, ο κ.Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής, διαψεύδοντας οποιαδήποτε σενάρια “ατυχήματος”. Δήλωσε εξάλλου ότι ο κόφτης, την επέκταση του οποίου κατά ένα μόνο έτος συζητά η κυβέρνηση, δεν αποτελεί νομοθέτηση νέων μέτρων και επανέλαβε ότι δε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, εκφράζοντας τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (και συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον μέτρα για το χρέος) εντός του Φεβρουαρίου ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ξεκίνησε όμως από το “μέτωπο της διαπλοκής”, κάνοντας λόγο για πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι από το πόρισμα της εξεταστικής δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

“Η  κυβερνηση απο την πρώτη μερα έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και καταπολέμηση της διαπλοκής. Τα οσα αναδείχθηκαν απο την εξεταστική απέδειξαν την ύπαρξη και τη δράση του τριγώνου της διαπλοκής.

Οι τράπεζες δάνειζαν με αέρα ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ. Υπαρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, εκδότες και τραπεζικά στελέχη. Ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών δεν υπαρχουν μέχρι τωρα αλλα αν προκύψουν απο την έρευνα πρεπει αμέσως να διαβιβαστούν στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προκαλεί. Τοσο η ΝΔ οσο και ο αρχηγός της ειναι σε υπόγειες συναλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων χωρις να δωσει ούτε ενα ευρω. Εκανε πρόσφατα ρύθμιση που δεν ειναι λιγότερο σκανδαλώδης. Εκτεθειμένο και το ΠΑΣΟΚ που οφείλει 199 εκατομμύρια ευρω. Να δωσει πειστική απαντηση για το πως θα εξοφλήσει τα χρέη του”, δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος.

“Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη στήριξη και τη γιγάντωση του συστήματος της διαπλοκής είναι τεράστιες και περιγράφονται στο πόρισμα”, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: “Η διαβίβαση του πορίσματος στην εισαγγελία δεν αποτελεί το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, αλλά μία νέα αφετηρία.”

Ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο την επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα χρόνο και όχι τη νομοθέτηση νέων μέτρων, αλλά και αυτό εξαρτάται από την πορεία των συζητήσεων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η επέκταση του κόφτη δε συνιστά νομοθέτηση νέων μέτρων: “Είναι διαφορετικό να ψηφιστεί ένα συγκεκριμένο μέτρο πχ ότι από 1-1-2019 το ΦΠΑ αυξάνεται στο τάδε ποσοστό και διαφορετικό να λες ότι εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα αναζητηθούν τρόποι κάλυψης και εάν δεν υπάρξει συμφωνία επ αυτού με τους θεσμούς τότε θα εφαρμοστεί ο κόφτης”, προσθέτοντας ότι με βάση τους ρυθμούς αύξησης της ελληνικής οικονομίας είναι βέβαιον ότι δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του κόφτη γιατί για πρώτη φορά το πρόγραμμα βγαίνει και υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων.

“Η κυβερνηση συνεχίζεται να εργάζεται εντατικά. Ειμαστε σε επαφή για να βρεθει κοινός τόπος και να υπαρξει μια συμφωνια στο eurogroup. Στοχος το κλείσιμο της αξιολογησης χωρις νέα μέτρα και ένταξη στο προγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός τριμήνου”, είπε ο κ.Τζανακόπουλος και προσθεσε: “Το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολογησης ειναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομιας μετα το τελος του προγράμματος. Μονο εάν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα εχουμε την ευκαιρία να μπούμε στο προγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στόχος δικός μας να βρεθει το νεο σημείο ισορροπίας για το σύνολο το θεμάτων. Αν δεν συμφωνηθούν ολα, δεν εχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα.”

Κικίλιας: Επικοινωνιακό σόου η εξεταστική, που γύρισε μπούμερανγκ

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε για το θέμα του πορίσματος ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας:

«Ο κ. Τζανακόπουλος ομολόγησε κυνικά ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Παραδέχθηκε ότι, όλους αυτούς τους μήνες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό σόου που της γύρισε μπούμερανγκ.

Υπέπεσε όμως και σε ένα σοβαρό ολίσθημα, όταν υπέδειξε στη Δικαιοσύνη με ποιον τρόπο πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Ο κ. Τζανακόπουλος, αν είχε λίγο φιλότιμο, θα έπρεπε να απαντήσει στον ελληνικό λαό  ποιος κρύβεται πίσω από την οffshore της “Αυγής” και τι γίνεται με τις σκαστές παρανομίες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε το κτίριο της Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό, προτού ξαναμιλήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για διαφάνεια και δικαιοσύνη, καλό είναι να θυμάται την παροιμία “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα