Η τρομοκρατία ευνοεί τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία

default image

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας συλλέγει τους καρπούς της διαχείρισης των γεγονότων στο Charle Hebdo, που εκτινάσσουν τη δημοσιότητά του στο 40%. Αντίστοιχα αυξάνεται και η δημοφιλία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς

Μπορεί να ήταν μέχρι σήμερα ο λιγότερος δημοφιλής Πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, όμως η διαχείριση των γεγονότων στο Παρίσι, αλλά και η συμμετοχή του στην πορεία αλληλεγγύης για τους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων του επέτρεψαν να επιστρέψει πιο δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο. Η δημοσκόπηση του Ifop, τον έφερε στο 40% θετικών γνωμών, έναντι 19% που βρισκόταν τον Δεκέμβριο. “Ποτέ στο παρελθόν η εταιρία δεν έχει καταγράψει μια τόσο δυναμική άνοδο σε δημοσκόπηση δημοφιλίας” εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρίας δημοσκοπήσεων και συμπληρώνει: “Η μόνη ανάλογη περίπτωση σε βαρόμετρο γνώμης χρονολόγείται πίσω στο 1991, με τον Φρανσουά Μιτεράν να κερδίζει 19% θετικής αποτίμησης κατά την περίοδο του πολέμου του Κόλπου”.

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς φαίνεται να κερδίζει 17% στη δημοτικότητά και έτσι μοιάζει να αποτελεί έναν πρωθυπουργό μαζικής αποδοχής με θετικές γνώμες που αγγίζουν το 61%. Αντίστοιχα σε ερώτηση για το αν ο Γάλλος πρωθυπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, το 42% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 29% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φαίνεται πως τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους έδωσαν το φιλί της ζωής σε μια προεδρική θητεία που έμοιαζε να οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια, με τους αναλυτές στη Γαλλία παρόλα αυτά να τονίζουν πως αυτό το αίσθημα ενότητας και ασφάλειας που ενέπνευσε ο Ολάντ δεν θα κρατήσει για πάντα. Η αλληλεγγύη και η εκτίμηση στο πρόσωπό του μπορεί να του προσφέρει όμως τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και στον τομέα της οικονομίας και της ανεργίας όπου η Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως θολώνει η εικόνα της Μαρίν Λεπέν, που όντας στο περιθώριο αυτής της εθνικής αλληλεγγύης και παραμένοντας μακριά από την πορεία για τα θύματα στο Παρίσι έχασε πόντους στα μάτια των ψηφοφόρων. Η ίδια η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου θεωρεί πως μακροπρόθεσμα, αυτή η προσπάθεια απομόνωσής της θα είναι το δυνατό της χαρτί για να αποδείξει την ορθότητα των λόγων της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα