Επέμεινε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα ο Δραγασάκης

Επέμεινε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα ο Δραγασάκης
ΒΟΥΛΗ - Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών», Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Αντιμετωπίζουμε συνολικά την «ωρολογιακή βόμβα» των δανείων, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προειδοποίησε: Αν αφήσουμε να σκάσουν τα δάνεια δεν θα υπάρχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία

Τη στενή σχέση των ρυθμίσεων για την πρώτη κατοικία, τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά προωθείται μια συνολική λύση στο ζήτημα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επέλεξε να εξυπηρετήσει το μείζονα στόχο.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα των δανείων δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μια «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί την οικονομία και τις τράπεζες. Ειδικότερα, χαρακτήρισε μεν θετική την προστασία που ίσχυε μέχρι σήμερα στην πρώτη κατοικία αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική λύση αλλά απλώς «προστατεύτηκε η απραξία» η οποία συνδυάστηκε μάλιστα με την πελατειακή διαχείριση των τραπεζικών δανείων προς κόμματα και επιχειρήσεις.

«Έτσι ένα υπαρκτό πρόβλημα γιγαντώθηκε και έγινε ωρολογιακή βόμβα. Αν το αφήσουμε να σκάσει δεν θα έχουμε ούτε προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά ούτε και οικονομία» προειδοποίησε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ανακεφαλαιοποίηση.

«Μόνο όταν η ανακεφαλαιοποίηση συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την ανάκαμψη της απασχόλησης, μόνο τότε θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» ξεκαθάρισε. «Οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, της επίλυσης του προβλήματος των  δανείων και της μείωσης της ανεργίας είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δραγασάκης απάντησε, όμως, και στις επικρίσεις που δέχτηκε για τις αναφορές του στην ανάγκη δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος επιμένοντας στις θέσεις του και καταλογίζοντας άγνοια στους επικριτές του. «Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη. Έχει ψηφιστεί και σχετική οδηγία. Είναι μια τάση δυναμική που μας ενδιαφέρει» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν  και εκατοντάδες άλλες τράπεζες πέρα από τις συστημικές. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι οι αντιδράσεις υπήρξαν γιατί ενόχλησε η προοπτική δημιουργίας ενός συστήματος με εναλλακτικά αναπτυξιακά κριτήρια που δεν θα βασίζεται μόνο στην κερδοσκοπική λειτουργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα