Τραμπ, Κίνα, Ευρώπη: Γιατί το 2017 είναι αδύνατον να προβλεφθεί

Τραμπ, Κίνα, Ευρώπη: Γιατί το 2017 είναι αδύνατον να προβλεφθεί

Τραμπ, Brexit, η Ευρώπη σε εκλογές: Η «τράπουλα ανακατεύεται» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα βρεθεί με τους «άσσους».

Οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ αποχωρούν από την ετήσια συνάντησή τους στο Νταβός ανησυχώντας για το μέλλον. Τέσσερις μέρες συζητήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν προσέφεραν ιδιαίτερη σαφήνεια ως προς το τι να περιμένουμε το 2017.

Πολλοί ανησυχούν για την αδυναμία πρόβλεψης του πώς θα είναι η προεδρία Τραμπ, καθώς και πώς θα αντιδράσουν η Κίνα και η Ρωσία. Και στην Ευρώπη, εντείνεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε κράτη-μέλη της.

Τραμπ

 

Σε σχέση με τον Τραμπ, παραμένουν κάποια σοβαρά ερωτήματα ως προς την πολιτική του ατζέντα. Πολλές κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνησή του παραμένουν κενές. Αυτό που έχει πει ο Τραμπ είναι ότι θα αναδιαμορφώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με φίλους και εχθρούς. Επίσης, έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα της Αμερικής, ενώ έχει απειλήσει ότι θα τιμωρήσει με δασμούς τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

«Ελπίζω ότι η πολιτική του δεν θα έχει καμία σχέση με τη ρητορική του ως προς την εμπορική αναπροσαρμογή. Μια τέτοια πολιτική θα έπληττε τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν» είπε ο Λάρι Φλινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.

Κίνα

Η Κίνα είναι έτοιμη να παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Στην πρώτη του εμφάνιση στο Νταβός, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ δεσμεύτηκε να προωθήσει την παγκοσμιοποίηση παρόλο που οι δυτικές χώρες – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – φλερτάρουν με τον προστατευτισμό.

Αλλά και το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με ένα αβέβαιο 2017. Ο Τραμπ εκνεύρισε τους Κινέζους ηγέτες αμφισβητώντας τις δραστηριότητες της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς και την πολιτική της «Μιας Κίνας». Και τα δύο ζητήματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την Κίνα, και θα βρεθούν στο επίκεντρο της προετοιμασίας για το εθνικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος του Eurasia Group, λέει ότι το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον μαζί με το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και τις εγχώριες πολιτικές ανησυχίες προκαλούν αμηχανία στο Πεκίνο. «Αυτά τα πράγματα αναστατώνουν τους Κινέζους» επισημαίνει ο Μπρέμερ.

Η πρόκληση του Brexit

 

Η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε αυτή την εβδομάδα ότι θέλει μια πλήρη ρήξη με την ΕΕ. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη ανησυχία για επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ή έχουν εμπορικές σχέσεις μαζί του.

Οι τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τη μεταφορά χιλιάδων θέσεων εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι ελπίζει να διαπραγματευτεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και μια νέα εμπορική σχέση με την ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών. Οι ειδικοί λένε ότι το σχέδιο αυτό ίσως είναι υπερβολικά φιλόδοξο επειδή η διαπραγμάτευση σύνθετων εμπορικών συμφωνιών συνήθως διαρκεί πολύ περισσότερο.

Ρωσία

Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ρωσία αισθάνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία βελτίωσης της σχέσης της με τις ΗΠΑ. Η ρωσική οικονομία πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου ίσως της δώσουν περαιτέρω ώθηση.

Όμως, ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είναι αντιμέτωπος με μια εκλογική αναμέτρηση το 2018, και ίσως επιδιώξει μια πολιτική πυγμής για να ωφεληθεί πολιτικά μπροστά στο εγχώριο κοινό του.

«Θα είναι ένα σύνθετο έτος – πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη και να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα πάνε να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές θα συμφωνούν μαζί μας» είπε στο Νταβός ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Η απειλή του λαϊκισμού

 

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία – τρία κομβικά κράτη-μέλη της ΕΕ – θα έχουν εκλογές φέτος. Και στις τρεις χώρες, το ενδεχόμενο τα κόμματα του κατεστημένου να χάσουν έδαφος είναι υπαρκτό. «Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε πραγματικά ποιο θα είναι το γεωπολιτικό ρίσκο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο εμπόριο» λέει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με την άνοδο του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, το μέλλον του ευρωπαϊκού πρότζεκτ και η βούληση για διεθνή συνεργασία είναι εξαιρετικά αβέβαια.

«Ο λαϊκισμός είναι το σημαντικότερο ρίσκο… θα δούμε περισσότερο προστατευτισμό και ίσως και μια ανατροπή εμπορικών συμφωνιών» είπε ο Ρέι Ντάλιο, πρόεδρος της Bridgewater Associates. «Ίσως βρισκόμαστε στο σημείο όπου η παγκοσμιοποίηση τελειώνει – ή τουλάχιστον αυτός είναι ο κίνδυνος».

Πηγή: Μoney.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE.GR

Το ελληνικό «Χρυσόμελο» μπαίνει δυναμικά στο εξωτερικό
Η Ευρώπη είναι σε δύσκολη θέση – Kαι η διάσωσή της δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση
Πόσο έτοιμοι είστε για την ψηφιακή εποχή;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα