ΕΜΣ: Η επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην ελάφρυνση χρέους

ΕΜΣ: Η επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην ελάφρυνση χρέους

"Η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί ιδιαίτερα από την ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης" δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης

«Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι ο κοινός παρονομαστής των χωρών με επιτυχημένα προγράμματα και όχι η ελάφρυνση του χρέους». Η άποψη αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) Ρολφ Στράουχ, ο οποίος μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στην Αθήνα. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Προς ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα”.

«Η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί ιδιαίτερα από την ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία τη δανείζει ο ΕΣΜ δημιούργησαν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για κάθε χρόνο, το οποίο μόνο το 2016 έφτασε τα περίπου 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί  στο περίπου 6% του ΑΕΠ».

 

Σύμφωνα με τον Ρολφ Στράουχ, «η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος (σ.σ. να τα εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα) αντί να επικεντρώνει την προσπάθειά της στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Το πρόγραμμα του ΕΜΣ προωθεί πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, η οποία είναι επωφελής για τον πληθυσμό».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή εάν το φορολογικό της σύστημα τιμωρεί τον έντιμο φορολογούμενο: η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης θα συμβάλει στη μείωση των ονομαστικών φορολογικών συντελεστών και την κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης ομοιόμορφα».

 

Επίσης τόνισε ότι «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας βελτιώνεται, αλλά η δανειοδοτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλή. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον ELA, ο οποίος είναι δαπανηρός. Τέλος, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων, “κόκκινων” δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα