Σε ρυθμούς συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρυθμούς συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή, εν όψει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιείται από 13 έως 16 Οκτωβρίου

Με τον προσυνεδριακό διάλογο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες και παράλληλα με τη δραστηριότητά του εντός της κοινωνίας, καθώς και εκείνης που εφάπτεται με το κυβερνητικό έργο και συμβάλει σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους ρυθμούς του, ενόψει και του 2ου συνεδρίου, που πραγματοποιείται από 13 έως και 16 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, ενώ νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προετοιμασία της ΚΕ.

Στο επικείμενο συνέδριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για «ένα συνέδριο σημαντικό, στο οποίο θα συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τον οδικό χάρτη, το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» και τονίζοντας την προσδοκία, να αποτελέσει μια τομή. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το συνέδριο θα απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών» το περασμένο Σάββατο, αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών, της λειτουργίας και του ρόλου του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ενόψει μιας σειράς εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχοδρομήσουν μια λύση στην βιωσιμότητα του χρέους, παράλληλα με τις προσπάθειες της για την επίτευξη και υλοποίηση μιας «δίκαιης ανάπτυξης».

Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει η οριστική έξοδος το 2018 από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας και η χάραξη του δρόμου μιας δίκαιης και βιώσιμης Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για την απομείωση του χρέους». Επισήμανε δε, ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα «το κόμμα και η κυβέρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχουν συγκεντρώσει πολύτιμες εμπειρίες και έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο και τις διεργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, δεν είχε υπογράψει το μνημόνιο, ενώ όλες οι κομματικές και πολιτικές διαφωνίες επικεντρώνονταν γύρω από τις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σήμερα υπάρχουν τρεις τάσεις στην Κουμουνδούρου, που θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους το τριήμερο 13-16 Οκτωβρίου:

Η Ενωτική Κίνηση (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτρος Καραγεώργος, Νίκος Σκορίνης, Στέλιος Παππάς, Κώστας Πουλάκης), η Πλατφόρμα 2010 (Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Γιάννης Μπαλάφας), οι 53+ (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλουπούλου, Αννέδα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης, Μάκης Μπαλαούρας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής).

Από την πλευρά των «53+» η αποσύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ από το μνημόνιο, η προώθηση του παράλληλου προγράμματος, το προσφυγικό, η συμμαχία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η δημοκρατικότερη λειτουργία του κόμματος, καθώς και ενδεχόμενες προσπάθειες διεύρυνσης μέσω συμπράξεων και προσχωρήσεων αναμένεται να αποτελέσουν την «βεντάλια» των θεμάτων πάνω στα οποία θα επικεντρωθεί η αντιπαράθεση με την πλειοψηφία.

Η τάση των πασοκογενών μετά την αποχώρηση του αλέξη Μητρόπουλου, έχει ατονήσει και δεν έχει επικεφαλής, υπάρχουν όμως πολλά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ με κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση και το κόμμα, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Μάρδας, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη και ο Αντώνης Κοτσακάς στην ΠΓ.

Το συνέδριο αναμένεται να απασχολήσει η “χρησιμότητα” ύπαρξης των τάσεων με αρκετά κορυφαία στελέχη να έχουν εκφράσει τόσο δημοσίως όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις τον προβληματισμό τους. Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 21 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας τάσεων και ρευμάτων ιδεών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους μέσα στο κόμμα αλλά και δημόσια. Για τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων της τάσης ισχύει ό,τι και για τις προσωπικές απόψεις των μελών του κόμματος. Η δημοσιοποίηση πρέπει να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος.”

«Εάν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, πρέπει να επικεντρωθούμε σ´ αυτό και όχι στις τάσεις. Να κάνουμε το κόμμα κέντρο λήψης των αποφάσεων», είχε δηλώσει με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στα τέλη Ιουνίου.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτυχθεί σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να ανατρέψει την κακή εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, στην πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει για την προώθηση ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, στην περιβαλλοντική διάσταση του κόμματος, στη σχέση κόμματος – κυβέρνησης, στον ρόλο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων, στην ενδυνάμωση της νεολαίας, αλλά και στη στήριξη των κινημάτων και των «καθαρών» σοσιαλιστικών ρευμάτων.

Οι χειρισμοί  σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να είναι λεπτοί, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την διεύρυνση του κόμματος και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί. Σε αυτό το περιβάλλον θεωρείται βέβαιη η επιστροφή του Φώτη Κουβέλη στην Κουμουνδούρου με την Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς της οποίας ηγείται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα