Νέες Επιτροπές στην Ένωση Τραπεζών – Επίκειται ‘εθελούσια’ αποχώρηση του γεν. Γραμματέα

Νέες Επιτροπές στην Ένωση Τραπεζών – Επίκειται ‘εθελούσια’ αποχώρηση του γεν. Γραμματέα

Μετά από ένα "κεφάλαιο" 200 μηνών στη θέση γενικού γραμματέα στην Ενωση Τραπεζών, ο καθηγητής, Χρ. Γκόρτσος, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποχωρήσει. Το ενδιαφέρον του θα εστιασθεί στο ερευνητικό- ακαδημαϊκό- συμβουλευτικό έργο που θα παράσχει σε συνεργασία με ερευνητικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Στο μεταξύ, στην Ένωση συστήθηκαν δύο νέες Συντονιστικές Επιτροπές, με γνωστά ονόματα του τραπεζικού γίγνεσθαι, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του έργου της

Γνωστά διακεκριμένα ονόματα της τραπεζικής σκηνής αναλαμβάνουν έργο στις δύο νέες Συντονιστικές Επιτροπές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ έμπειρα τραπεζικά στελέχη αναλαμβάνουν επίσης καθήκοντα.  Υπενθυμίζεται ότι νέος πρόεδρος στην Ένωση, είναι ο πρόεδρος της Eurobank , κ. Νικ. Καραμούζης, o οποίος έχει σκοπό να αναβαθμίσει την Ένωση Τραπεζών και το θεσμικό της ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή οι δύο νέες ειδικές επιτροπές, που θα λειτουργούν υπό την σκέπη της Ένωσης.

Από την άλλη πλευρά, ο επί 16 συναπτά έτη γενικός γραμματέας της Ένωσης, καθηγητής, κ. Χρήστος Γκόρτσος, δρομολογεί την εκούσια αποχώρησή του, για λόγους καθαρά προσωπικούς που έχουν σχέση με τις προοπτικές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο κ. Γκόρτσος, έχοντας συμπληρώσει 200 μήνες στο πηδάλιο της γενικής γραμματείας της Ένωσης, έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του και ετοιμάζεται να αποχωρήσει την 1η Μαρτίου.

Η υποβολή παραίτησης του κ. Χ. Γκόρτσου – ο οποίος θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – για να διευκολύνει την αλλαγή σκυτάλης στη θέση του γενικού γραμματέα ( ήδη προτείνονται ονόματα από τις συστημικές τράπεζες – μέλη της ΕΕΤ), έρχεται σε μία στιγμή, κορύφωσης των ερευνητικών του ενδιαφερόντων στο πλαίσιο πάντα της ακαδημαϊκής του πορείας.

Ηδη, επίκειται η δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας νέας μελέτης του καθηγητή, κ. Χρ. Γκόρτσου, με επίκεντρο το Brexit.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χ. Γκόρτσος που έχει πολυετή ακαδημαϊκή καριέρα στην Ελλάδα, θα συνεργασθεί με φορείς του εξωτερικού (πιθανόν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή και άλλους ερευνητικούς  φορείς της ΕΕ), στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού – ερευνητικού και συμβουλευτικού του αντικειμένου.

Νέες Επιτροπές στην Ένωση

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν δύο νέες ειδικές επιτροπές που λειτουργούν υπό την σκέπη της ΕΕΤ.

Οι κύριοι Θ. Καλαντώνης, Β. Ψάλτης, Σπ. Παπασπύρου, Αλ. Μπένος, Νέλλη Τζάκου και Γ. Τριανταφυλλάκης, θα στελεχώσουν τις ειδικές επιτροπές της Ενωσης, μαζί με τους κ.κ. Α.Θεοδωρίδη και Κ. Καμάρη που ήδη συμμετείχαν στην Συντονιστική Επιτροπή Αγορών και Κεφαλαίων.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και βελτίωσης του ρόλου και των δραστηριοτήτων της καθώς και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του τη συγκρότηση δυο νέων Συντονιστικών Επιτροπών:

1. της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, Πρόεδρος της οποίας αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Eurobank Ergasias, και

2. της Συντονιστικής Επιτροπής των Επικεφαλής Οικονομικής Διαχείρισης (Chief Financial Officers – CFOs), Πρόεδρος της οποίας αναλαμβάνει ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Γενικός Διευθυντής και CFO της Alpha Bank.

Αποφασίστηκε, επίσης, η σύσταση ενός διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, Πρόεδρος του οποίου αναλαμβάνει ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην ίδια συνεδρίαση, εξελέγησαν, επίσης ομόφωνα, οι νέοι Πρόεδροι στη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και στο Νομικό Συμβούλιο της ΕΕΤ. Πρόκειται, αντίστοιχα, για τον κ. Αλέξανδρο Μπένο, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τον κ. Γεώργιο Τριανταφυλλάκη, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕΤ, Πρόεδρος της οποίας παραμένει ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, Αντιπρόεδρος ορίστηκε, επίσης ομόφωνα, η κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Τέλος, στη Συντονιστική Επιτροπή Αγορών και Κεφαλαίων, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος παραμένουν, αντίστοιχα, οι κύριοι Αρτέμης Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank και Κωνσταντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets & Treasurer της HSBC Bank Plc.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα