Lemon pie, με εύκολη βάση από μπισκότα

Lemon pie, με εύκολη βάση από μπισκότα
Shutterstock

Μια κρέμα όλο γλυκιά ξυνίλα πάνω σε μια εύκολη βάση από μπισκότο

Το πασίγνωστο γλυκό με την βελούδινη γεύση λεμονιού έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική Ευρώπη, όταν και Ευγενείς και βασιλικές αυλές απολάμβαναν βελούδινες κρέμες αυγών και γάλακτος, αρωματισμένες με λεμόνι. Η “κλασική” lemon pie, με την απολαυστική μαρέγκα να καλύπτει την κρέμα λεμονιού, θα πρεπει να αναζητηθεί στην Ελβετία του 19ου αιώνα.

Στη συνταγή που θα δείτε έχουμε παραλείψει την μαρέγκα για να είναι πιο δροσερή, ενώ για ευκολία αναζητήσαμε μια βάση από τριμμένο μπισκότο. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να “πειράξετε” τη συνταγή κατά το δοκούν, κρατώντας το μυστικό της κρέμας λεμόνι που είναι ακαταμάχητη.

Υλικά

  • Για τη βάση: 125 γρ. μπισκότα τύπου digestive

  • 1 κρόκος αυγού

  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 50 γρ γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι

  • Για την κρέμα λεμονιού: 125 γρ. βούτυρο

  • 90 γρ. ζάχαρη

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 2 αυγά

  • 125 γρ. φρέσκος χυμός λεμόνι

  • Σαντιγί για το γαρνίρισμα

Προετοιμασία

  1. Λιώσε το βούτυρο για τη βάση και βάλε μαζί με τα μπισκότα, τη ζάχαρη, το αυγό και το ξύσμα λεμόνι σε έναν επεξεργαστή να τα λιώσεις και να πάρεις μια ομοιόμορφη μάζα.

  2. Στρώσε ένα στρογγυλό ταψάκι με λαδόκολλα και βάλε τη βάση πιέζοντας με τα χέρια ή με ένα κουτάλι να πάει παντού και να κάνει και «γείσο» στην άκρη.

  3. Βάλε το ταψάκι στο φούρνο στους 190oC στον αέρα να ψηθεί για 10-12′ λεπτά. Θα βοηθήσει να γεμίσεις τη βάση με όσπρια μέσα σε μεμβράνη που αντέχει στο φούρνο για να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα και σπάσει. Βγάλε και άφησε να κρυώσει.

  4. Στο μεταξύ ετοίμασε την κρέμα λεμόνι. Βάλε το χυμό λεμόνι να ζεσταθεί σε κατσαρόλα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τα αυγά.

  5. Γύρισε το μείγμα στο ζεστό χυμό και ανακάτεψε με σύρμα να αρχίσει να κοχλάζει και να δένει. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο τεμαχισμένο ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί.

  6. Ρίξε την κρέμα πάνω από στη βάση και άφησε να κρυώσει το γλυκό. Σέρβιρε με ροζέτες σαντιγί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα