Ο Σόιμπλε βάζει σε εφαρμογή την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Ο Σόιμπλε βάζει σε εφαρμογή την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble speaks at CNN Debate on the Global Economy during World Bank/IMF Annual Meetings at IMF headquarters in Washington, Thursday, Oct. 6, 2016. ( AP Photo/Jose Luis Magana) AP

Βερολίνο και το Παρίσι ετοιμάζονται να αποκτήσουν κοινό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία επί των προτάσεων για ένα κοινό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών πριν από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη.

Κάνουμε άλλη μια προσπάθεια να συμφωνήσουμε όχι απλά σε κοινές αρχές όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιρειών

«Κάνουμε άλλη μια προσπάθεια να συμφωνήσουμε όχι απλά σε κοινές αρχές όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιρειών, αλλά σε ένα κοινό σύστημα», είπε ο Σόιμπλε σε μια εκδήλωση για θέματα φορολογίας και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι προτάσεις για αυτό πριν από τις εκλογές στη Γαλλία για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης στις αρχές του Ιουνίου. «Ο χρόνος είναι λίγος», τόνισε.

Η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί καθώς αντιμετωπίζει εντεινόμενο διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό, σημείωσε ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν και το γερμανικό φορολογικό σύστημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό, «συμβαίνουν πολλά» αλλού τα οποία θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την κατάσταση, ανέφερε ο ίδιος.

Χρηματική επιχορήγηση κομμένη

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία δεν τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου μπορεί να χάνουν την πρόσβασή τους σε κάποια τουλάχιστον από τα διαρθρωτικά ταμεία, με βάση μια πρόταση της κυβέρνησης της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ταμείων συνοχής, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σήμερα.

Το έγγραφο έκτασης επτά σελίδων αφήνει να γίνει σαφές ότι η εκταμίευση χρημάτων από τα ταμεία συνοχής δεν θα επιτρέπεται για όποιο κράτος μέλος επικρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία, δύο χώρες που λαμβάνουν μεγάλα ποσά από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής, έχουν επικριθεί επανειλημμένα από την Κομισιόν για τέτοια ζητήματα.

«Πρέπει να εξεταστεί εάν τα έσοδα από τα ταμεία συνεχής της ΕΕ θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τήρηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους του δικαίου», τονίζεται στην πρόταση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Jose Luis Magana

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα