ΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Χωρίς τελειωμό τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την Ελλάδα, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές. Τί λένε όμως για τις εκλογές μας οι ίδιοι οι ανταποκριτές ξένου τύπου; Το μικρόφωνο στους δημοσιογράφους που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα

Επιμέλεια: Χρήστος Δεμέτης, Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μία “στροφή” πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει σήμα με τη σκληρή γραμμή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις όπως μεταδίδουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά, και δη, Γερμανικά Μέσα.

“Μία νίκη του χαρισματικού Τσίπρα, πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι οι πολιτικοί των κατεστημένων κομμάτων αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο κρατικό χρέος (…) Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δοθεί μία ευκαιρία στον αριστερό νεοεισελθόντα”, έγραφε άλλωστε πριν δύο ημέρες η Handelsblatt.

Τί λένε όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι που προερχόμενοι από ξένες χώρες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας; Πώς συγκρίνουν τη δική μας προεκλογική περίοδο με την αντίστοιχη στον τόπο τους. Πώς αξιολογούνται τα κόμματα εκεί και εδώ και πώς κρίνουν τους Έλληνες ψηφοφόρους.

Δώσαμε τον λόγο στους ίδιους και οι απαντήσεις τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Barakat Abdelsattar

Χώρα: Αίγυπτος

Εργάζεται: Εφημερίδα Al Ahram, στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου και σε αραβόφωνα Μέσα στην Ευρώπη.

Πώς διεξάγεται η προεκλογική περίοδος στην Αίγυπτο και ποιες είναι οι διαφορές με την Ελλάδα: “Τα τελευταία 40 χρόνια στην Αίγυπτο η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Δεν υπήρχε δημοκρατία και ελευθερία στις εκλογές. Με τον Σίσι η διαδικασία βασίζεται σε ελευθερίες και δεν υπάρχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε παλαιότερα. Ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει κατά βούληση. Για την ακρίβεια έχουμε εκλογές στις 22 Μαρτίου και τα κόμματα καθώς και το κοινό προετοιμάζονται όπως και στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι ο Σίσι δεν ανήκει σε ένα κόμμα όπως ήταν ο Μουμπάρακ και έτσι οι όροι πλέον είναι διαφορετικοί. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων συζητούν για την επόμενη μέρα και πλέον μιλάνε για την πατρίδα και το πώς θα πορευτεί.Επίσης, μιλάμε για μια χώρα 85 εκατομμυρίων πολιτών, έτσι τα κόμματα είναι περίπου 30. Επίσης, οι βουλευτές είναι πάνω από 500 και ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να εισάγει περίπου 40 άτομα χωρίς εκλογή. Ωστόσο ενδέχεται ο εκλογικός νόμος να αλλάξει”.

Ρωτάμε τον ανταποκριτή της Al Ahram, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αιγύπτου. αν ασχολούνται οι συμπατριώτες του με τα κόμματα στον βαθμό που ασχολούνται οι Έλληνες.

“Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά με διαφορετικό τρόπο όπως είπαμε. Τώρα πια τα κόμματα έχουν οργανώσεις, γραφεία, εφημερίδες και υπάρχει δημόσιος διάλογος. Παλιά υπήρχε μόνο το κόμμα του Μουμπάρακ. Επίσης, διεκδικούν το χρίσμα κάποια θρησκευτικά κόμματα αλλά δεσμεύονται να μην χρησιμοποιήσουν θρησκευτικό λόγο εντός Βουλής, έχει απαγορευτεί κάτι τέτοιο”.

Μιλώντας για εκλογικά κίνητρα και κριτήρια, ο κ. Abdelsattar μας λέει για τον Έλληνα ψηφοφόρο:

“Ο Έλληνας που ανήκει στη μεσαία τάξη θα ψηφίσει το κόμμα που του δίνει τις καλύτερες επιλογές για να ζήσει καλά και να βελτιώσει τον μισθό του. Υπάρχουν στη χώρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν διαφθαρεί, ακούνε και κρίνουν παρότι λίγο πολύ ξέρουν πως οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους και λένε ψέματα. Θα ψηφίσουν για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση”.

Ο ίδιος δεν μας αποκαλύπτει ποιο κόμμα θα ψηφίσει μιας και έχει δικαίωμα ψήφου στη χώρα μας αλλά αναφέρει:

“Θα ψηφίσω γιατί έχω ελληνική υπηκοότητα και έχω πάει στρατό στην Ελλάδα. Θα ψηφίσω το κόμμα που θεωρώ καταλληλότερο, ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι ζητάνε να γίνουν κυβέρνηση. Πιστεύω πως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει πάντως κάτι το διαφορετικό. Παρακολουθώ χρόνια τις εξελίξεις στη χώρα και έχω συμπεράνει πως όλοι κοιτάνε τη δουλειά τους. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρουν κάτι καινούργιο. Πονάμε από τις αποφάσεις της ΝΔ αλλά και με τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω κάποια διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ “μαλακώνει” τις θέσεις του και κάνει πίσω ως προς τη διαπραγμάτευση, μιλάει για συνεταίρους. Δεν βλέπω κάποια αλλαγή”.

Πώς βίωσε όμως την κρίση στην Ελλάδα;

“Πιστεύω εν γένει πως η χώρα παρά τις δυσκολίες ήταν στον σωστό δρόμο και σταδιακά θα βελτιωθεί η κατάσταση. Προσωπικά ζω 15 χρόνια στην Ελλάδα και σαφώς και έχω πληγεί από την κρίση όπως και όλοι οι Έλληνες. Και είμαι από εκείνους που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους κανονικά. Η γνώμη μου όμως είναι πως χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση γιατί έτσι θα έρθει και η οικονομική σταθερότητα”.

Ο Barakat Abdelsattar κλείνει παρατηρώντας:

“Θέλω να υπογραμμίσω πως όλοι παρακολουθούν τις ομιλίες Σαμαρά και Τσίπρα. Όλοι και παντού ακόμη και στα χωρία. Να πούμε όμως πως η πολιτική είναι επάγγελμα και οι εκπρόσωποι της θέλουν να εξασφαλίσουν μια δουλειά με καλά λεφτά. Δεν ενδιαφέρονται για το συμφέρον του πολίτη. Στη γειτονιά που εργάζομαι αλλά και εκεί που μένω βλέπω πολλούς Έλληνες να υποφέρουν και να πεινάνε και κανένας πολιτικός προεκλογικά δεν έχει έρθει να δει αυτούς τους ανθρώπους, να τους μιλήσει, να λάβει μέτρα, να ενδιαφερθεί”.

Veronica Todor

Χώρα: Ρουμανία

Εργάζεται: Antenna 3 TV Romania, Radio Romana Resita και σε ΜΜΕ της Ελλάδας

Η Veronica Todor ήρθε στην Ελλάδα το 1996 για ένα καλύτερο αύριο, εργάστηκε ως οικιακή βοηθός στην αρχή, παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στην Ελλάδα και αναγνώρισε τον τίτλο σπουδών του εξωτερικού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος στα ελληνικά ΜΜΕ, και από το 2004 και ως ανταποκριτής ξένου Τύπου. “Μην ξεχνάμε ότι η Ρουμανία έχει μια νεαρή δημοκρατία, που απέκτησε μετά από πολλά χρόνια κομμουνισμού, μετά την Επανάσταση του 1989”, η Veronica, σημειώνει αρχικά, αναφέροντας πως η προεκλογική περίοδος στη χώρα της είναι λιγότερη πολιτική, περιέχει όμως πολλές προσωπικές επιθέσεις. “Αυτή είναι η διαφορά. Όσο για την εκστρατεία και καμπάνια, στη Ρουμανία, οι πολιτικοί κινούνται περισσότερα σε διάφορες περιοχές της χώρας, και οι ομιλίες τους περιέχουν σπάνια πολιτικά σχέδια, περιέχουν συνήθως την κριτική των πολιτικών αντιπάλων”, προσθέτει. Ερωτηθείσα για το αν ασχολούνται οι συμπατριώτες της με τα κόμματα στον βαθμό που ασχολούνται οι Έλληνες, μας απαντά αρνητικά. “Όχι, οι άνθρωποι έχουν αηδιάσει από την πολιτική. Δεν δείχνουν καθόλου εμπιστοσύνη στα πρόσωπα της πολιτικής! Έχουμε υψηλό ποσοστό αποχής στην ψηφοφορία. Στην Ρουμανία η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική και σπάνια πηγαίνουν στις κάλπες πάνω από το 50% του πληθυσμού. Μέσος όρος είναι 35-40% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που προσέρχονται στις κάλπες”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημειώνει πως αν είχε δικαίωμα ψήφου στη χώρα μας, θα ψήφιζε κάποιον πολίτικο που ο λόγος του είναι όρκος, “δηλαδή αυτό που μας τάζει να το υλοποιεί, πράγμα το οποίο στην πολιτική δεν υπάρχει”.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως σε αυτές τις εκλογές η πλειοψηφία θα έχει σαν πρώτο κριτήριο την οικονομική κατάσταση. “Φυσικά θα υπάρξουν και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι θα δώσουν  αρνητική ψήφο για την κατάσταση πριν”, αναφέρει.

“Υπάρχει, σε οποιαδήποτε αλλαγή, ο φόβος του κινδύνου, αλλά όταν μια κατάσταση είναι ήδη δύσκολη, τότε ο φόβος της αλλαγής συρρικνώνεται. Ναι, το ελληνικό εκλογικό κοινό είναι αρκετά ώριμο για να ψηφίσει, τι είναι καλό για την πλειοψηφία”, υπογραμμίζει και προσθέτει πως αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και θα είναι μια μεγάλη έκπληξη για όλους.

Τέλος, σχετικά με το πως έχει βιώσει την κρίση στην Ελλάδα μας λέει: “Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν ξαφνική και βίαιη, απρόσμενη, όλα έγιναν με μεγάλη ταχύτητα. Στη χώρα μου, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, αλλά η οικονομική άνοδος και κάθοδος δεν γίνεται αισθητές από τους πολίτες όσο  γρήγορα γίνεται εδώ. Επειδή στη Ελλάδα για να χτιστεί η μεσαία τάξη χρειάστηκαν χρόνια, η οποία με την κρίση καταστράφηκε σε χρόνο ρεκόρ και νομίζω ότι ήταν μεγάλο σοκ για την ελληνική κοινωνία. Πλούσιοι και φτωχοί υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η διαφορά είναι η αναλογία της κάθε κοινωνικής τάξης σε μια δεδομένη κοινωνία και το μέγεθος της μεσαίας τάξης. Στη χώρα μου, η μεσαία τάξη δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, και αυτό επηρεάζει, όχι μόνο την οικονομική κατάσταση των πολιτών αλλά και την ψυχολογική τους διάθεση. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο!”.

Bibe Artur

Χώρα: Αλβανία

Εργάζεται: Top Channel TV

Ο Bibe Artur ζει και εργάζεται στη χώρα μας και όπως μας αναφέρει, είχε προβλέψει χρόνια πριν την κρίση που θα ξεσπάσει στη χώρα μας, έχοντας κατά νου την κατάσταση στη δική του χώρα. Ρωτώντας τον για την διαδικασία της προεκλογικής περιόδου σε Ελλάδα και Αλβανία, μας απαντάει: “Η  προεκλογική περίοδος  συνοδεύεται από εντάσεις και πόλωση μεταξύ των 2 μεγάλων κομμάτων και τον συνασπισμό που αυτά δημιουργούν εκάστοτε. Δεν λείπουν οι εντάσεις και οι κατηγορίες και φυσικά και κάποια επεισόδια τα οποία συνοδεύουν συνήθως την προεκλογική περίοδο. Σε μεγάλο βαθμό λείπει η συνεννόηση και οι εντάσεις συνεχίζονται και μετά τις εκλογές. Μέσα σε αυτό το κλίμα για καλή μας τύχη δεν υπάρχει ακόμα η συσπείρωση του εκλογικού σώματος στα δυο άκρα. Αυτά είναι το “ερυθρόμαυρη συμμαχία” των εθνικιστών Αλβανών που επιζητούν την απόσχιση περιοχών από τις γείτονες χώρες όπου σύμφωνα με αυτούς ζουν καταπιεσμένοι Αλβανοί και περιοχές όπου Αλβανοί εκδιώχθηκαν με τη  βία. Επίσης υπάρχουν και κόμματα τις ευρείας δεξιάς βασιζόμενα σε συνθήματα που βασίζονται στην απόσχιση περιοχών, όπως “αυτονομία σε κάποιες περιοχές όπου ζουν αλλογενείς”, και “διεύρυνση των μειονοτικών ζωνών προς βορά και ανατολή”.  Φυσικά ο κόσμος επιμένει στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας χωρίς εντάσεις και μίση, εθνικά και θρησκευτικά. Γι αυτό και οι δυο συνασπισμοί  η σοσιαλιστική αναγέννηση του Edi Rama  κέρδισε τις εκλογές και συνεχίζει να κυβερνά με μεγάλη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, και το δημοκρατικό κόμμα του Lulzim Basha που αναδιοργανώνεται και ασκεί αντιπολίτευση”.

Εκτιμά πάντως ότι “η κοινωνία των Βαλκανίων είναι πολύ πολιτικοποιημένη”. “Θεωρώ ο λόγος είναι η κοινωνική απογοήτευση των πολιτών από το κοινωνικό σύστημα όπως και η ελπίδα ότι κάποια μέρα τα πράγματα θα αλλάξουν.  Φυσικά παίζει ρόλο και η οικονομική κατάσταση της περιοχής”, συμπληρώνει απαντώντας στο γιατί οι πολίτες δεν ασχολούνται πλέον τόσο ενεργά με τα κόμματα.

Τον ρωτάμε αν ψήφιζε στην Ελλάδα, τί θα επέλεγε.

“Εγώ προσωπικά πιστεύω στην δημοκρατία, θεωρώ ότι είναι ο μονός δρόμος η Ελλάδα να πάει μπροστά. Συνεπώς θα διάλεγα ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις, με μεγάλη θέληση να  εκσυγχρονίζει την κοινωνία, να βελτιώσει  τις οικονομικές συνθήκες των Ελλήνων και να δώσει  στην κοινωνία την προοπτική του καλύτερου αύριο. Φυσικά τηρώντας τις δεσμεύσεις της χώρας και να έχει  την δέουσα σοβαρότητα να προχωρήσει μπροστά στο να βελτιωθούν τα πράγματα. Επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, είμαι οπαδός της κέντρου και η Ελλάδα την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα για το πιο κόμμα θα κερδίσει, θα πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής συμμαχίας για να  μπορέσει η χώρα να εκπέμπει μηνύματα ενότητας και εθνικής συνεννόησης”.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κριτήρια που ψηφίζει ο Έλληνας και κατά πόσο τον θεωρεί “εκλογικά ώριμο”, αναφέρει:

“Ελπίζω, ο Έλληνας πια να έχει ωριμάσει και να έχει καταλάβει ότι οι τελευταίες εκλογές έφεραν στην βουλή δυνάμεις σκοτεινές και επικίνδυνες για τον τόπο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην άκρα δεξιά, εννοώντας ότι εκτός από το μέγα λάθος που ήταν η ψήφος στη Χρυσή Αυγή και η ζημιά που αυτή προκάλεσε στην χώρα εντός κ εκτός Ελλάδος, με τα μηνύματα μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας, στην ελληνική βουλή υπήρξαν επίσης επικίνδυνες για τον τόπο, πολιτικές δυνάμεις, που επίσης ζημίωσαν την χώρα αντίστοιχα με τη άκρα δεξιά.

Συνεπώς πιστεύω και ελπίζω ότι σε αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουμε πια για να τιμωρήσουμε κάποιους, ψηφίζουμε για το αύριο και την ύπαρξη της χώρας. Θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές που υπήρξαν ποτέ στην χώρα. Γι αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι η ψήφος των Ελλήνων αυτή την φορά θα είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη”.

“Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί οικονομικά πακέτα, επενδύσεις και μέλλον για την χώρα. Εγώ πιστεύω ότι η καινούρια κυβέρνηση θα πρέπει να επιμένει να φέρει στην χώρα σταθερότητα και να διαπραγματευτεί πιο πολλά προγράμματα στην πραγματική οικονομία, να δώσει τόνωση στα δυνατά χαρτιά της χώρας όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία, και φυσικά να τηρήσει της δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν εξυπηρετούν κανέναν οι φωνές περί μη αναγνώριση  των χρεών και η ένταξη της Ελλάδας στο κίνημα  “δεν πληρώνω”, υπογραμμίζει.

“Πώς έχετε βιώσει εσείς προσωπικά την ελληνική κρίση από όταν ήρθατε στη χώρα μας και μετά;”, είναι η επόμενη ερώτηση που του θέτουμε.

“Προσωπικά την είχα προβλέψει την κρίση 2 με 3 χρόνια πριν ξεσπάσει. Έβλεπα την μεγάλη διαφθορά που έχει πλήξει την χώρα, τη μεγάλη σπάταλη σε όλους τους τομείς, και φυσικά διάβαζα με μεγάλη προσοχή τις στατιστικές και τις οικονομικές μελέτες που δημοσιεύονταν ανά τον κόσμο για την Ελλάδα . Τότε μάλιστα στα άρθρα μου δημοσίευα την ανησυχία μου για το μέλλον της Ελλάδος. Πιστεύω, το κατεστημένο πλήρωνε τους πάντες και τα πάντα και όλοι κοιμόντουσαν στον ύπνο του δικαίου. Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι υπαίτιοι για την κατάντια της χώρας. Μεγάλη ευθύνη πέφτει σε μας που δεν επιμέναμε με τα  άρθρα μας όσο έπρεπε για να μάθουν όλοι οι Έλληνες το τι πραγματικά συνέβη στην οικονομία της χώρας. Δυστυχώς τώρα είναι αργά, το μόνο που μας μένει να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον”, καταλήγει.

Η κύρια διαφορά έγκειται στην επανάληψη των προεκλογικών εκστρατειών στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έγινε πολιτική στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του πολιτικού τοπίου.

Fabien Perrier

Χώρα: Γαλλία

Εργάζεται: Freelancer σε γαλλικά ΜΜΕ και από το 2010 μέχρι και φέτος το καλοκαίρι ήταν ανταποκριτής για την Humanite

O Fabien ήρθε στη χώρα μας το 2010 για να κάνει ρεπορτάζ για τη κρίση και όπως μας λέει “η κρίση έχει αλλάξει εντελώς την λογική της ψήφου”.

“Αισθάνομαι ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι ψηφίζουν κυρίως για να διατηρηθεί η κοινωνική τους κατάσταση (Νέα Δημοκρατία), ή για την αλλαγή και την κοινωνική αναδιανομή (ΣΥΡΙΖΑ)”, σημειώνει, και κάνει τα δικά του προγνωστικά: “Πιστεύω ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και ο Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός. Θα υπάρξουν ευκαιρίες για να επαναδιαπραγματευθεί με την προϋπόθεση ότι, η κυβέρνησή του θα έχει την υποστήριξη και των άλλων χωρών της Ε.Ε”.

Τέλος, ερωτηθείς για το πως έχει βιώσει την ελληνική κρίση ο ίδιος, δηλώνει πως μέχρι το Φεβρουάριο του 2010, οπότε και έφτασε στην Ελλλάδα, έχω δει και έχει βιώσει το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, την εξαθλίωση ενός τεράστιου κομματιού του πληθυσμού, καθώς και τη σταδιακή εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. “Το κλείσιμο των μαγαζιών είναι κάτι που φαίνεται”, σημειώνει.

Οι παραπάνω συντάκτες είναι μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα