Οι μεγάλοι νικητές και χαμένοι της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ

Οι μεγάλοι νικητές και χαμένοι της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ

Πώς θα επηρεάσει τις εταιρείες η πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Αν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρει να επιταχύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, πολλοί εταιρικοί γίγαντες θα ωφεληθούν. Αλλά θα υπάρξουν και χαμένοι.

Αυτοί που αναμένεται να κερδίσουν είναι οι εταιρείες των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων καταλήγει στο εσωτερικό της χώρας. Μια αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση σε αυτές τις εταιρείες παρά σε εκείνες που βασίζονται περισσότερο στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με δεδομένα της FactSet Research, σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες στον δείκτη S&P 500 (240 για την ακρίβεια) αντλούν το 70% των ετήσιων πωλήσεών τους από τις ΗΠΑ. Σε αυτές συγκαταλέγονται η AT&T, η Verizon, η Disney, η Comcast και η Home Depot. Επίσης, στη λίστα συναντάμε τη Berkshire Hathaway, τη Starbucks, και την εταιρεία όπλων Lockheed Martin, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο θυμωμένων tweets του Τραμπ εξαιτίας του κόστους του μαχητικού F-35.

Άλλες εταιρείες που επεκτείνονται στο εξωτερικό αλλά παραμένουν συνδεδεμένες στενότερα με τις ΗΠΑ ως προς την κερδοφορία τους είναι η Walmart, η American Express, η UPS και η Netflix. Εάν ο Τραμπ και το Κογκρέσο τονώσουν τη χρηματοδότηση για έργα υποδομών και περικόψουν τη φορολογία όπως προτείνουν, οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν πραγματικά.

Μια τέτοια κυβερνητική πολιτική θα οδηγούσε σε υψηλότερα επίπεδα καταναλωτικής και επιχειρηματικής δαπάνης.

Απ’ την άλλη, πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που βασίζονται σε πωλήσεις στο εξωτερικό ίσως βγουν χαμένες εάν η πολιτική Τραμπ στους δασμούς καταλήξει να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο. Η GE, η Coke, η McDonald’s, η Procter & Gamble και η Nike πωλούν περισσότερο στο εξωτερικό απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Άρα, είναι πιθανό αυτές οι μετοχές να μείνουν πίσω σε σχέση με τις μετοχές των εταιρειών που έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις ΗΠΑ – ιδιαίτερα αν το δολάριο πάρει περαιτέρω τα πάνω του.

Αν και το δολάριο έχει αρχίσει να υποχωρεί, παραμένει αρκετά ανεβασμένο σε σχέση με άλλα νομίσματα από την εκλογή του Τραμπ και δώθε. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η πολιτική του Τραμπ θα δώσει ώθηση στο δολάριο, το οποίο είναι κακό για τις εταιρείες που πωλούν το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών και των υπηρεσιών τους στο εξωτερικό – και καλό για εκείνες τις εταιρείες που εισάγουν λιγότερο και εστιάζουν στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Microsoft, η Facebook, και η Alphabet, οι οποίες λαμβάνουν πάνω απ’ το μισό των εσόδων τους από τις διεθνείς αγορές. Το ίδιο ισχύει για την Intel, την Oracle και την IBM. Αυτές, και άλλες μετοχές τεχνολογίας, έχουν ηγηθεί της αγοράς τώρα τελευταία, χάρη στην ελπίδα ότι οι αλλαγές στην εταιρική φορολογία που έχει προτείνει ο Τραμπ θα τις ωθήσουν να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ ρευστό που έχουν να κάθεται στο εξωτερικό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το κατά πόσο η Apple και άλλοι γίγαντες της τεχνολογίας θα χρησιμοποιήσουν αυτό το ρευστό για να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους στις ΗΠΑ, να αυξήσουν τα μερίσματά τους, και να επαναγοράσουν μετοχές. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει αλλά αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας ίσως συναντήσουν δυσκολίες στη διεθνή επιχειρηματική τους δραστηριότητα εάν οι ξένες κυβερνήσεις επιβάλλουν δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές, ως αντίποινα στον Τραμπ.

Ένας άλλος πιθανός χαμένος; Ο πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil, του οποίου ο πρώην CEO Ρεξ Τίλερσον είναι η επιλογή του Τραμπ για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Το τελευταίο οικονομικό έτος, μόλις το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της ExxonMobil πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Άρα, η εταιρεία ίσως να μην ωφεληθεί τόσο πολύ από τις πολιτικές του Τραμπ όσο άλλες εταιρείες ενέργειας που έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα για να κερδίσουν από την έκρηξη στην αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Υπό την ηγεσία του Τίλερσον, η ExxonMobil άρχισε να επενδύει πολύ περισσότερο σε κοιτάσματα στην ανοιχτή θάλασσα καθώς και στην περιοχή της Ρώσικης Αρκτικής. Και τώρα φαίνεται ότι προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στις ΗΠΑ. Η ExxonMobil μόλις ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται να αγοράσει εγκαταστάσεις άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου στο Τέξας και στο Νιου Μέξικο, αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ FORTUNEGREECE.GR

Snapchat: Θα έχει τη τύχη της Google ή τη κατάληξη της Theranos
Πότε τα λάθη μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες
Μήπως φέτος θα είναι η χρονιά που η εικονική πραγματικότητα θα γίνει mainstream;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα