Απελευθέρωση στο… γάλα γαϊδούρας

Απελευθέρωση στο… γάλα γαϊδούρας

Πράσινο φως στην παραγωγή και διάθεση γάλακτος γαϊδούρας για ανθρώπινη κατανάλωση. Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο Εφημερίδα της Κυβέρνησης και την οποία είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση γάλακτος ιπποειδών το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και των προϊόντων αυτού.

Σήμερα η τιμή πώλησης του γάλατος γαϊδούρας, είναι υψηλότερη ακόμη και από την γαλλική σαμπάνια, αφού ένα λίτρο κοστίζει από 30 μέχρι και 90 ευρώ.

Και αυτό γιατί έχει αποδειχτεί ότι η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλατος.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6 φάρμες παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος, ενώ η κάθε ενήλικη γαϊδούρα μπορεί να δώσει το πολύ 1 λίτρο γάλα ημερησίως. Εκτός από την κατανάλωση, το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό για την παραγωγή σαπουνιών αλλά και καλλυντικών προϊόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστές εταιρείες καλλυντικών (ελβετικής προέλευσης) διαθέτουν αντιγηραντικές κρέμες προσώπου με βασικό συστατικό το γάλα γαϊδούρας στην τιμή των 400 ευρώ τα 50 ml.

Η απόφαση για την απελεύθερωση του γάλατος γαϊδούρας προβλέπει:

Απαιτήσεις για την επεξεργασία

1. Το γάλα υφίσταται θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστο με αυτό της παστερίωσης (αρνητική δοκιμή της αλκαλικής φωσφατάσης).

2. Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).

3. Είναι δυνατή η κατάψυξη του γάλακτος ιπποειδών εφόσον αυτό έχει υποστεί την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

4. Δίνεται η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση ή γαλακτοκομικών προϊόντων από αυτό, στην εκμετάλλευση ιπποειδών εφόσον η δραστηριότητα αυτή υπάγεται και συμμορφώνεται με τους «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».

5. Το γάλα ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και τα προϊόντα αυτού θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια του Κανονισμού (ΕΚ) 2073/2005.

Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική απόφαση για την αξιοποίηση του γάλακτος των ιπποειδών

Απαιτήσεις για τη διάθεση

1. Η επισήμανση του γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυτού καθώς και η χρήση του για την παρασκευή άλλων προϊόντων υπόκειται στην ισχύουσα γενική και ειδική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία όπως αυτή κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει.

2. Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου» ή «Γάλα γαϊδούρας» ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φορβάδας» ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ιπποειδούς. Στην περίπτωση του κατεψυγμένου γάλακτος υπάρχει επιπλέον η ένδειξη «κατεψυγμένο».

3. Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και των προϊόντων αυτού επιτίθεται το σήμα αναγνώρισης της εγκεκριμένης εγκατάστασης παραγωγής γάλακτος – γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».

4. Το γάλα μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή συντηρείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που ορίζει ο παρασκευαστής.

5. Ο προσδιορισμός της διάρκειας ζωής του είναι ευθύνη του παρασκευαστή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα