Αναζητείται ο συμβιβασμός

Αναζητείται ο συμβιβασμός
Eurokinissi

Την επιτάχυνση των διαδικασιών της διαπραγμάτευσης βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός για παραμονή του ΔΝΤ. Σταθμό των εξελίξεων αποτελεί το Eurogroup με το υπουργείο Οικονομικών να ανοίγει τα χαρτιά του μέσω επιστολής

Στη μη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το 2018 επιμένουν από την κυβέρνηση βλέποντας πως από το Νταβός Λαγκάρντ και Σόιμπλε ενδεχομένως να έθεσαν κάποιους βασικούς άξονες για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Μέσα στο νέο κλίμα που διαμορφώνεται “σιγή ιχθύος” και στάση αναμονής τηρούν από το Μέγαρο Μαξίμου σε μια σαφή προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προκάλεσαν σύγχυση και αμηχανία σχετικά με τις προθέσεις του Βερολίνου.

Την ίδια ώρα μετά το Νταβός και το ΔΝΤ φαίνεται να ανοίγει τα χαρτιά του με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως το Ταμείο σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι παραμένει εμπλεκόμενο. Η αποστροφή αυτή της επικεφαλής του Ταμείου δεν “ευχαρίστησε” αρκετά κυβερνητικά στελέχη τα οποία ελπίζουν ακόμα στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από το πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τις συνταξιουχικές ενώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι παράλογες στη συζήτηση που έγινε για τον δημοσιονομικό κόφτη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα και ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Eurogroup της Πέμπτης. Βασικό αφήγημα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το ίδιο απαιτείται από την άλλη πλευρά.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει επιστολή με την οποία θα ενημερώσει τους θεσμούς για τις προθέσεις του πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου που επικεντρώνονται στον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, στον τρόπο που θα λειτουργεί, αλλά και τι θα περιλαμβάνει. Από το Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιτύχει την υπεραπόδοση της οικονομίας δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα