Ιντλίμπ: Η μεγάλη επιχείρηση Τουρκίας – Σύρων ανταρτών που δεν θα είναι ‘πικ-νικ’
Η επιχείρηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προ λίγων εβδομάδων συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ποια είναι η οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ, στόχος της Τουρκίας
- 08 Οκτωβρίου 2017 11:09
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην ελεγχόμενη από τζιχαντιστές, βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ξεκινούν Σύροι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία.
Οι αντάρτες πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα την επιχείρηση στο Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές ενώ κάτοικοι ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη απομακρύνει τμήματα ενός συνοριακού τείχους.
Η επιχείρηση πραγματοποιείται μετά την συμφωνία που επετεύχθη τον Σεπτέμβριο μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, για περιορισμό των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης στα βορειοδυτικά της χώρας.
Όπως όλα δείχνουν, αποσκοπεί στον περιορισμό της Ταχρίρ αλ Σαμ, της ισχυρότερης, μετά το Ισλαμικό Κράτος, τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία και στην διασφάλιση των συνόρων της Τουρκίας.
“Γίνεται μια σημαντική επιχείρηση στο Ιντλίμπ της Συρίας και θα συνεχιστεί”, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έναν “διάδρομο τρομοκρατίας” στα σύνορά της με την Συρία. Ερωτηθείς για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Τουρκία στην ανάπτυξη στρατευμάτων, ο Ερντογάν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. “Όταν μπαίνεις σε έναν αγώνα πυγμαχίας, δεν μετράς πόσες γροθιές δίνεις”, είπε χαρακτηριστικά.
“Προς το παρόν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός πραγματοποιεί επιχείρηση εκεί”, επεσήμανε και συνέχισε: “Η Ρωσία στηρίζει την επιχείρηση από αέρος και οι ένοπλες δυνάμεις μας μέσα από τα εδάφη μας”.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τουρκία ανέπτυξε άρματα και στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters.
Ανώτερο στέλεχος της ομάδας ανταρτών Λίβα αλ Μουτασέμ, που συμμετέχει στην επιχείρηση, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα τους υποστηρίξει. “Οι Ρώσοι δεν θα έχουν καθόλου ρόλο τους τομείς που ελέγχουμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Η Άγκυρα, η Μόσχα και η Τεχεράνη συμφώνησαν πριν λίγες εβδομάδες για τη δημιουργία και περιφρούρηση μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ, στο οποίο ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει στρατεύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι η χώρα του σκοπεύει να αποτρέψει συγκρούσεις στο Ιντλίμπ.
“Ρώσοι και Ιρανοί παρατηρητές θα βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές στην Τουρκία ενώ θα έχουμε και δικούς μας παρατηρητές στο Ιντλίμπ”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ
Η Ταχρίρ αλ Σαμ προέρχεται από το πρώην Μέτωπο της αλ Νούσρα, το οποίο μέχρι πέρσι ήταν το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα. Τότε άλλαξε το όνομά του και απέσυρε την στήριξή του στην οργάνωση που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.
Έχει έντονη στρατιωτική παρουσία από τις αρχές του πολέμου, όταν “μετακινήθηκε” από τις βομβιστικές επιθέσεις σε πόλεις, σε συγκρούσεις με τον συριακό στρατό, στο πλευρό ομάδων ανταρτών. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει πολεμήσει ομάδες ανταρτών στο Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές της Συρίας ενώ η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά.
Τον Ιούλιο η Ταχρίρ αλ Σαμ κατάσχεσε εδάφη κοντά στα σύνορα Μπαμπ αλ Χάβα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, αποκτώντας τον έλεγχο μεγάλου μέρους της συνοριακής περιοχής εντός της Συρίας.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τζιχαντιστική οργάνωση κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις ότι συνεργάζονται με την Ρωσία και τις χαρακτήρισε “προδότες”, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την Τουρκία. Τόνισε, επίσης, ‘ότι το Ιντλίμπ “δεν θα είναι πικ-νικ γι’ αυτούς”.
Το Πεντάγωνο τόνισε ότι οι ΗΠΑ, προς το παρόν, δεν συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση αλλά υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι η στάση της χώρας για την Ταχρίρ αλ Σαμ παραμένει ίδια.
Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των ανταρτών που πολεμούσαν τον Άσαντ κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου, ωστόσο η εμπλοκή της προέκυψε από την ανάγκη της να διασφαλίσει τα σύνορά της.
(Πηγή: Reuters, φωτό: Ismail Coskun, IHA via AP)