Διαπραγμάτευση made in USA
Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται σε λίγες ώρες το ελληνικό ζήτημα. Διττός αγώνας για αξιολόγηση και χρέος. Αναμένεται σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης με δανειστές... αλλά και των θεσμών μεταξύ τους.Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά και τι θέλουν οι δανειστές. Προτάσεις, αντιπροτάσεις, επιχειρήματα, απαιτήσεις. Όλα τα δεδομένα στο τραπέζι των συζητήσεων. Καυτά τα επόμενα 24ωρα για την Αθήνα
- 14 Απριλίου 2016 10:38
Τα “μανίκια” για μια διττή μάχη σηκώνει τις αμέσως επόμενες ώρες το οικονομικό επιτελείο, μεταφέροντας τον παλμό της διαπραγμάτευσης επί αμερικανικού εδάφους και δη στην Ουάσιγκτον. Η συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει ως την Κυριακή) χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για δύο λόγους.
Ο Απρίλιος ετοιμάζεται να μπει ήδη στο δεύτερο μισό του και η αξιολόγηση, παρά τις εξαγγελίες περί επίτευξης σημαντικής προόδου, δεν έχει ακόμη κλείσει. Πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως “αν η αξιολόγηση φτάσει μέχρι Μάιο – Ιούνιο καήκαμε”. Για να… μην καούμε, λοιπόν, πρώτος στόχος της ελληνικής παρουσίας στην Ουάσιγκτον είναι να πείσει τους δανειστές πως η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον θα είναι η ανάγκη να σταματήσουν οι διαφωνίες που εντοπίζονται στους κύκλους των δανειστών – και δη η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων – για να πάψει η Ελλάδα να βρίσκεται “στη μέση” μιας αντιπαράθεσης, η οποία αν και τελικά δεν ξεκινάει από εκείνη, το κόστος για τη χώρα από τη διατήρησή της είναι μεγάλο.
Η Αθήνα στοχεύει η συζήτηση στην αμερικανική πρωτεύουσα για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης να παράξει αποτέλεσμα, όσο αβέβαιο κι αν κρίνεται αυτό, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup, στις 25 ή στις Απριλίου.
Ωστόσο, για να παραχθεί το αποτέλεσμα που επιδιώκει η Αθήνα, η ελληνική πλευρά στην Ουάσιγκτον θα πρέπει με πειστικά επιχειρήματα να εξηγήσει για ποιο λόγο αποφάσισε – στα όρια της μονομερούς ενέργειας – να προαναγγείλει την κατάθεση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, πριν καν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό μέτωπο, η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τους δανειστές για την επιβολή μέτρων όπως:
– Αύξηση σοκ του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 23% στο 24%.
– Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο, τσιγάρα, ποτά.
– Αύξηση τελών κυκλοφορίας.
– Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
– Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόγραμμα επαφών της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον θα είναι ιδιαίτερα “καυτό”, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συναντά, μεταξύ άλλων, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου και φυσικά τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ώρα της κρίσης για το χρέος
Το δεύτερο σκέλος της μάχης που καλείται να δώσει στην αμερικανική πρωτεύουσα η ελληνική αντιπροσωπεία αφορά στο μείζον ζήτημα του χρέους. Η Αθήνα επιδιώκει να ρίξει επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη μιας γενναίας ελάφρυνσής του, με βασικό αίτημα πως μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων δεν έρχεται η αναγκαία “πνοή” που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ορθοποδήσει ξανά.
Ωστόσο η μάχη για το ελληνικό χρέος μόνο εύκολη δεν μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένης της σκληρής στάσης που υιοθετεί προς την κατεύθυνση αυτή το Βερολίνο. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε την πάγια θέση του πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πως εκείνο που έχει σημασία είναι η εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Ωστόσο, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για το χρέος και θα τη δώσει. Όπως αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Reuters, στην αμερικανική πρωτεύουσα η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από τους δανειστές να “κλειδώσει” το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού της μέσω της επιβολής σταθερών επιτοκίων στο χρέος. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδιώξει πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ετησίως στην εξυπηρέτηση του χρέους, από το οποίο το 8% θα προορίζεται για την αποπληρωμή δανείων και ομολόγων και το 7% για την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει σταθερό το μέχρι στιγμής κυμαινόμενο επιτόκιο που καταβάλλει στους δανειστές, προκειμένου να θωρακιστεί έναντι του ενδεχομένου αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια της, υποστηρίζει το Reuters.
Όπλο στις ελληνικές αυτές διεκδικήσεις αναμένεται να αποτελέσει το προσχέδιο του μνημονίου που συνέταξε το ΔΝΤ για την Ελλάδα – το οποίο επίσης παρουσίασε το Reuters – και στο οποίο τονίζεται με κάθε τρόπο πως το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο (highly unsustainable) και για τον λόγο αυτόν κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων ελάφρυνσής του. “Παρά τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Ελλάδα και παρά την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, η δυναμική του ελληνικού χρέους καταδεικνύει πως παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο”, τονίζεται στο προσχέδιο του μνημονίου (Memorandum of Financial and Economic Policies – MFEP).
Όπως σημειώνεται ακόμη “Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απαιτείται, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αποφασιστική δράση από την πλευρά των Ευρωπαίων. Πρέπει να εγγυηθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία κρίνονται απαραίτητα”.