Κατανόηση από Ολάντ

Κατανόηση από Ολάντ

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα- Ολάντ. "Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό" είπε ο πρωθυπουργός στο Γάλλο πρόεδρο και εκείνος συμφώνησε ότι την άλλη εβδομάδα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Χωρίς δηλώσεις, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, ολοκληρώθηκε περίπου στις εννέα και τέταρτο το βράδυ η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, καθώς ο πρωθυπουργός έφτασε με καθυστέρηση δέκα λεπτών στα Ηλύσια Πεδία.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν απόλυτη ικανοποίηση από τη συνάντηση και τόνιζαν πως το κλίμα μεταξύ Τσίπρα και Ολάντ ήταν θερμό.

Σημείωναν ειδικότερα ότι υπήρξε πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων από το Γάλλο πρόεδρο, καθώς και ότι ήταν κοινή η εκτίμηση των δύο ηγετών για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν πως την άλλη εβδομάδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε γύρο επαφών στην Ευρώπη στο πλαίσιο της στρατηγικής της πολιτικής διαπραγμάτευσης, εξήγησε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη, είπε στον κ.Ολάντ ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Υπογράμμισε επίσης ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει, είπε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού Τσίπρα- Ολάντ έκλεισε μετά την ανακοίνωση χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας έτσι πως θεωρεί δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, αλλά και δηλώνοντας παράλληλα ότι τα νομοθετήματα αυτά είναι ανοιχτά σε τροποποιήσεις.

Καθώς μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις από ΔΝΤ, την Κομισιόν (” πρώτα η συμφωνία και μετά τα νομοσχέδια”) και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών , στην κίνηση αυτή, το Μαξίμου με ενημερωτικό σημείωμα σήμερα επανέλαβε το μήνυμα που είχε στείλει ήδη από χθες, δηλαδή ότι δεν πρόκειται για μία μονομερή ενέργεια, αλλά ότι θα γίνουν αλλαγές κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς, καθώς και ότι στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Mega, ο κ.Ολάντ φέρεται να είπε λίγο πριν τη συνάντηση: “Εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα