Reuters: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα στη σύνοδο του ΔΝΤ
Σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους θα ζητήσει η Αθήνα από τους δανειστές αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters
- 13 Απριλίου 2016 18:51
Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές στην Ουάσινγκτον να “κλειδώσουν” τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο, αναφέρει το Reuters.
Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 15-17 Απριλίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος καθώς και το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα προτείνει “οροφή” στο 15% του ΑΕΠ με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων, και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.
“Με αυτόν το τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα έτη δίνοντας στους επενδυτές μια καθαρή εικόνα”, είπε χαρακτηριστικά στο Reuters πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
“Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα”, σημείωσε.
Το χρέος της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 174,4% του ΑΕΠ ή 337,6 δισ. ευρώ φέτος. Η ελάφρυνση του χρέους είναι βασική απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα έχει λάβει τρία προγράμματα διάσωσης από το 2010, αναφέρει το Reuters και συνεχίζει λέγοντας πως οι υφιστάμενες προβλέψεις για το χρέος δεν περιλαμβάνουν το τρίτο πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.
Η αποπληρωμή χρέους, ομολόγων και τόκων δεν ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ τα αμέσως επόμενα έτη, ωστόσο, το 2022 και 2023 σχεδόν διπλασιάζεται και φθάνει στο 15%, χωρίς να υπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Η Αθήνα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, θυμίζει το πρακτορείο επικαλούμενο και το προσχέδιο του Μνημονίου που ετοίμασε το Ταμείου και το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».