Λ. Κρέτσος: Ως έξι άδειες υψηλής ευκρίνειας με ορόσημο το 2020 και την είσοδο στην 5G κινητή

Λ. Κρέτσος: Ως έξι άδειες υψηλής ευκρίνειας με ορόσημο το 2020 και την είσοδο στην 5G κινητή
Competition for TV nationwide licenses take place in the General Secretariat of Information in Athens, Sept. 2, 2016. / , , , 2 2016. SOOC

"Τα περί 8, 15 ή άπειρων αδειών είναι είτε ψευδή είτε αποδεικνύουν το βαθμό ασχετοσύνης στους κομματικούς βραχίονες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ" , είπε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος "Στο Κόκκινο"

Ο αριθμός των καναλιών θα καθοριστεί με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού και του ΕΣΡ, επανέλαβε ο Λευτέρης Κρέτσος, παραθέτοντας την δική του εκτίμηση σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος διαθέτει, βασιζόμενος και στα στοιχεία της ΕΕΤΤ.

“Το φάσμα σήμερα έχει τη δυνατότητα να δώσει ως έξι συχνότητες υψηλής ευκρίνειας, όσα ακούστηκαν για 8, 15 ή άπειρες» συχνότητες είναι είτε ψευδή είτε αποδεικνύουν το βαθμό της ασχετοσύνης που υπάρχει στους κομματικούς βραχίονες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”, είπε.

“Σε κανονική ανάλυση, ο αριθμός των καναλιών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά η υψηλή ευκρίνεια είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα, καθώς έχει αλλάξει το καταναλωτικό πρότυπο, από τις ειδήσεις ως την μετάδοση περιεχομένου.

Εάν για παράδειγμα ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταδίδονται μόνο σε κανονική ανάλυση στα «ελεύθερα» κανάλια, προϊόν με μεγάλη ζήτηση, το κοινό θα σπρωχθεί στις συνδρομητικές και διαδικτυακές πλατφόρμες. Η υψηλή ευκρίνεια είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει η Ελλάδα να μην είναι τεχνολογικά προηγμένη χώρα”, υπογράμμισε.

“Την ίδια ώρα ωστόσο, προκειμένου να προστατεύεται η Δημοκρατία και να μην αποκλείονται τα φτωχότερα στρώματα, τα κανάλια που θα μεταδίδουν πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και σε κανονική ανάλυση, θα υπάρχει καθολική πρόσβαση του πληθυσμού. Αν λοιπόν εξετάσει κανείς τις δυνατότητες του φάσματος μέχρι το 2020 μπορούν να δοθούν έξι άδειες υψηλής ευκρίνειας, καθώς αν τότε η χώρα προχωρήσει στην παραχώρηση του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος για υψηλότερες ταχύτητες 5G στην κινητή, μειώνεται η δυνατότητα να εκπέμπουν πολύ περισσότερα κανάλια”, είπε στη συνέχεια ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Όσον αφορά τα πρότυπα, ο κ.Κρέτσος τόνισε ότι “ενδέχεται να ακουστεί ότι με νέες τεχνολογίες μετάδοσης (να πάμε από το DVBT-1 σε DVBT-2)  μπορούν να εκπέμψουν περισσότερα κανάλια. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι και εκ του πονηρού”.

«Αν πάμε σε νέα τεχνολογία μετάδοσης, κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να αγοράσει νέους αποκωδικοποιητές … στην Ελλάδα αγοράσαμε πολύ πρόσφατα αποκωδικοποιητές … μάλιστα, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αγορά γιατί τα χρήματα τα καρπώθηκε η DIGEA, δηλαδή οι μέτοχοι των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν παρανόμως εδώ και 27 χρόνια».

Είναι μεγάλο ζήτημα γιατί η ΕΡΤ δεν μπόρεσε να γίνει πάροχος δικτύου, να αναπτύξει δικό της δίκτυο. «Είναι και το μόνο κανάλι στο οποίο έπεσε μαύρο από κυβέρνηση, ένα βάρβαρο χτύπημα στην ελευθεροτυπία και την πολυφωνία», υπενθύμισε ο ίδιος.

(Πηγή: Στο Κόκκινο, Φωτογραφία Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα