Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα και έλεγχοι
Σε «ειδική» αποστολή δυο ημερών ο Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία θα επιχειρήσει να θέσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό και να προετοιμάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα
- 17 Νοεμβρίου 2015 06:53
Την ώρα που στην Γαλλία οι βουλευτές και τα μέλη της Γερουσίας τραγουδούσαν την Μασσαλιώτιδα, σε Βέλγιο, Παρίσι, Γερμανία και Βόρεια Ιταλία η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις και στην Κω ένα νέο ναυάγιο με αγνοούμενους ήρθε να προστεθεί στην λίστα των ανθρώπων που χάνονται, η Ευρώπη ψάχνει την «περπατησιά» της στη νέα εποχή που άνοιξε η τρομοκρατία των πυρήνων του ISIS.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στη χώρα. Η επικοινωνία με τις Γαλλικές αρχές για ανταλλαγή πληροφοριών είναι συνεχής μετά και το πέρασμα του τζιχαντιστή τρομοκράτη από τη Λέρο, ενώ οι συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων της πολιτικής ηγεσίας και μη είναι συνεχείς.
Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν αμφισβητεί πλέον ότι τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να ενταθούν, αλλά και οι έλεγχοι να γίνουν πιο προσεκτικοί.
Οι απειλές των τζιχαντιστών για νέες επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, αλλά ταυτόχρονα έναν επαναπροσδιορισμό των αρχικών σχεδιασμών.
Το προσφυγικό έχει μπει σε μια νέα φάση, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως να βάζουν δυο αστερίσκους:
1. Στο βαθμό που η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα δεν αλλάζει η ελληνική πλευρά συνεχίζει έχοντας τις ίδιες επιδιώξεις, παραπέμποντας από το Μέγαρο Μαξίμου και στις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που δήλωσε πως «βλέπω τη δυσκολία, αλλά δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξουμε τη γενική μας προσέγγιση».
2. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει ταύτιση της τρομοκρατικής επίθεσης με το προσφυγικό ζήτημα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος των κλειστών συνόρων θα ερχόταν πιο κοντά και θα οδηγούσε τόσο την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή θέση.
Με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αποκλείει σε όλους τους τόνους τη συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με πολύ λεπτές ισορροπίες. Η τρομοκρατία από την μία και οι προσφυγικές ροές από την άλλη διατρέχουν την Ευρώπη και απειλούν τη συνοχή της αν η διαχείριση του ζητήματος δεν γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης ταξιδεύουν σήμερα το απόγευμα για την Τουρκία προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει την ατζέντα της ΕΕ για το προσφυγικό.
Έχοντας ως γνώμονα την δήλωσή του, πως «οι τρομοκράτες θα μας νικήσουν εάν μας τρομοκρατήσουν», ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε τίποτα από το πρόγραμμα του και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα παραστεί κανονικά στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα «Ελλάδα – Τουρκία» στις 8.15 το βράδυ δίπλα στον Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του.
Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Το ραντεβού του με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Είναι βέβαιο πως στην κορυφή της ατζέντας του Έλληνα πρωθυπουργού θα μπει η δημιουργία των hot spots στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία προκειμένου η καταγραφή, η ταυτοποίηση και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων να σταματήσει να γίνεται με τη συνδρομή δουλεμπόρων με βάρκες από το Αιγαίο.
Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι η Ελλάδα να έχει πλήρη επίγνωση των διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας και να μη βρεθεί προ τετελεσμένων. Αυτός είναι ο λόγος που η επίσκεψη γίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου στην Άγκυρα δεν έχει σχηματιστεί ακόμα η πανίσχυρη, πλέον κυβέρνηση Ερντογάν – Νταβούτογλου.
Από την ατζέντα των συζητήσεων θεωρείται σίγουρο πως δεν θα μείνει απέξω το Κυπριακό ζήτημα, αλλά και το θέμα της υφαλοκρηπίδας.